Powered by

Η ηγεσία της αεροπορικής βιομηχανίας συναντιέται στην Κύπρο

Σε εξέλιξη βρίσκεται από το πρωί η 29η Ετήσια Γενική Συνέλευση και το Συνέδριο του ACI Europe, το οποίο φιλοξενεί για πρώτη φορά στη χώρα μας η Hermes Airports. 

Πρόκειται για το μεγαλύτερο συνέδριο της ευρωπαϊκής αεροπορικής βιομηχανίας, το οποίο φέτος έχει στο επίκεντρο του το εξαιρετικά επίκαιρο θέμα «Transform or die – Airports & the Sustainability Challenge», με στόχο να θέσει τις βάσεις για σημαντικές αλλαγές στο ζήτημα της βιώσιμης ανάπτυξης της αεροπορικής βιομηχανίας. Ανάμεσα στους ομιλητές που ξεχωρίζουν, είναι οι επικεφαλής της IAG, του ACI Europe, του daa, της Ryanair, της EasyJet, της Aegean, του VINCI Airports κ.ά. πολύ μεγάλων οργανισμών του αεροπορικού κλάδου.

Ηγετικά στελέχη και εκπρόσωποι των αεροδρομίων και των αεροπορικών εταιρειών της Ευρώπης συμμετέχουν στο συνέδριο, η συζήτηση του οποίου εστιάζει επίσης στο νέο μοντέλο και στρατηγική των ευρωπαϊκών αεροδρομίων.  Τις εργασίες του διήμερου συνεδρίου άνοιξαν το πρωί με χαιρετισμούς η Υπουργός Μεταφορών και Έργων, Βασιλική Αναστασιάδου και η CEO της Hermes, Ελένη Καλογήρου. 

Ε. Καλογήρου: Στόχος η ενίσχυση της συνδεσιμότητας της Κύπρου

Στόχος της Hermes Airports για το μέλλον είναι να εστιάσει στην περαιτέρω ανάπτυξη και προώθηση της συνδεσιμότητας της Κύπρου, διεμήνυσε η CEO της Hermes, Ελένη Καλογήρου. Αναφέρθηκε στην ανάπτυξη των κυπριακών αεροδρομίων τα τελευταία χρόνια, σημειώνοντας πως από το 2006 οι αριθμοί των επιβατών έχουν αυξηθεί πέραν του 60%, από 6,7 εκατομμύρια σε 11 εκατομμύρια. Παρά τις κατά καιρούς  δυσμενείς συνθήκες της αγοράς, τόνισε, ο αριθμός των αεροπορικών εταιρειών που πραγματοποιούν πτήσεις από και προς την Κύπρο έχει φτάσει τις 70 και ο αριθμός των προορισμών τους 120 σε 40 χώρες. «Η ανάπτυξη έχει επεκταθεί από διάφορες χώρες, σε όλα τα μοντέλα αεροπορικών εταιρειών και κατηγορίες πελατών», τόνισε η κ. Καλογήρου. 

Στην ομιλία της, η CEO της Hermes Airports αναφέρθηκε στα διάφορα έργα αναβάθμισης των δύο αεροδρομίων της Κύπρου, στα οποία περιλαμβάνεται η αναβάθμιση των εμπορικών χώρων του Αεροδρομίου Λάρνακας, η οποία βρίσκεται επί του παρόντος σε εξέλιξη και αναμένεται να διαρκέσει 18 μήνες. «Στόχος μας είναι να προσφέρουμε στους επιβάτες μας ένα συναρπαστικό ταξίδι μέσω του αεροδρομίου, ενθαρρύνοντας την εξερεύνηση των εμπορικών σημείων», σημείωσε η κ. Καλογήρου. Έμφαση, πρόσθεσε, δίδεται στο σχεδιασμό, έτσι ώστε οι επιβάτες να μπορούν να απολαμβάνουν τη ζεστασιά της Κυπριακής φιλοξενίας καθ ' όλη τη διάρκεια της παραμονής τους στο αεροδρόμιο.

Αναφέρθηκε επίσης στους σχεδιασμούς για δημιουργία δύο φωτοβολταϊκών πάρκων, έργα τα οποία βρίσκονται σε διαδικασία αδειοδότησης. Τα δύο πάρκα θα κατασκευαστούν στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου, μειώνοντας στο 25% - 30% τις ενεργειακές απαιτήσεις και γενικότερα την επίδραση στο περιβάλλον. 

Η κ. Καλογήρου μίλησε στους σύνεδρους και για την Κύπρο και τις ευκαιρίες που προσφέρει ως επενδυτικός προορισμός σε διάφορους τομείς της οικονομίας, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στον τομέα του τουρισμού και στην ανάπτυξή του από το 2013 και έπειτα, παρά τις αντιξοότητες της οικονομικής κρίσης. Αναφέρθηκε επίσης στη δημιουργία του Υφυπουργείου Τουρισμού, στο οποίο έχει ανατεθεί η ευθύνη της εφαρμογής της Εθνικής Στρατηγικής για τον τουρισμό με ορίζοντα το 2030.

 
Β. Αναστασιάδου: Περιθώρια βελτίωσης της συνδεσιμότητας
 
«Παρά το γεγονός ότι επί του παρόντος, η συνολική συνδεσιμότητα έχει φθάσει σε ικανοποιητικό επίπεδο για τις περισσότερες αγορές αερομεταφορών, εξακολουθούν να υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης, όχι μόνο με την προσέλκυση νέων αγορών αλλά και με την ενίσχυση υφιστάμενων αγορών με μεγάλες δυνατότητες όπως η Γερμανία, Γαλλία, Ιρλανδία και Ιταλία», τόνισε από την πλευρά της η Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, κα Βασιλική Αναστασιάδου. Η Υπουργός αναφέρθηκε  στο πρόγραμμα κινήτρων για αεροπορικές εταιρείες που έχει θεσπίσει η Κυβέρνηση σε συνεργασία με την Hermes, τονίζοντας την σημασία τους. 
 
Οι αερομεταφορές στην Κύπρο, πρόσθεσε, έχουν επιδείξει σταθερή και διαρκή ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια. Τα Αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου, διαχειρίστηκαν σχεδόν 11.000.000 επιβάτες το 2018. «Οι παράγοντες που συμβάλλουν σε αυτή την διαρκή ανάπτυξη είναι το ρυθμιστικό πλαίσιο που εφαρμόζεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η πολιτική των ανοιχτών ουρανών που εφαρμόζει η Κυπριακή κυβέρνηση στις σχέσεις της με τρίτες χώρες. Πρόσφατα παραδείγματα είναι οι συναφθείσες συμφωνίες με την Αίγυπτο, τον Λίβανο, την Αυστραλία, το Κουβέιτ και τη Σαουδική Αραβία», υπογράμμισε. 
 
Σε άλλο σημείο της ομιλίας της η υπουργός εστίασε στο γεγονός ότι η αεροπορική βιομηχανία  βρίσκεται σήμερα σε κρίσιμο κόμβο μεταξύ της βιωσιμότητας και της ανάπτυξης, προσθέτοντας ότι το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής είναι στρατηγικής σημασίας για τον τομέα των αερομεταφορών. «Η Συμβολή της ΕΕ είναι ζωτικής σημασίας όσον αφορά τα μέτρα για την καταπολέμηση των εκπομπών ρύπων σε παγκόσμια κλίμακα», κατέληξε. 
 
 
Olivier Jankovec: Νέα τάξη πραγμάτων στην αεροπορική βιομηχανία
 
«Ο ανταγωνισμός μεταξύ των αεροδρομίων μεγαλώνει. Βλέπουμε την παγκόσμια ανταγωνιστικότητα μεταξύ αεροπορικών κόμβων να αυξάνεται, δημιουργώντας ανάπτυξη και σε άλλους τομείς (diversification)», ανέφερε στην παρουσίαση του ο Γενικός Διευθυντής του ACI Europe, Olivier Jankovec. To 55% των αεροδρομίων στην Ευρώπη, πρόσθεσε, καταγράφουν απώλειες και τα μεγέθη έχουν σημασία: Το 71% των αερολιμένων με λιγότερους από 1.000.000 επιβάτες καταγράφουν απώλεια. 
Οι αεροπορικές εταιρείες, συμπλήρωσε, επικεντρώνονται στην ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων δρομολογίων, ενώ τα αεροδρόμια αντιμετωπίζουν προβλήματα σε σχέση με τις χωρητικότητες.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο κ. Jankovec ανέφερε ότι τα ευρωπαϊκά αεροδρόμια που επεκτείνουν τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες πρέπει να αναγνωριστούν ως πρωτοπόρα, τόνισε. 

«Βρισκόμαστε σε μια νέα εποχή ταχείας αλλαγής των κοινωνικών αξιών και πολιτικών και του δημόσιου ακτιβισμού, στην οποία εμπεριέχονται η διαχείριση του κύκλου ζωής της οικονομίας και των καταναλωτών, οι οποίοι αντιλαμβάνονται καλύτερα από ποτέ τη νέα τάξη πραγμάτων», κατέληξε ο κ. Jankovec.
 
 
Michael Kerkloh:  Προτεραιότητα οι δράσεις για το περιβάλλον και τη βιωσιμότητα

Στη δική του παρέμβαση, ο Πρόεδρος του ACI Europe και Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής του Αεροδρομίου του Μονάχου, Michael Kerkloh, υπογράμμισε ότι οι δράσεις για βιωσιμότητα και για το περιβάλλον αναδεικνύονται ως προτεραιότητα στην  ατζέντα των ευρωπαϊκών αερολιμένων. 
Τόνισε ότι στόχος είναι οι μηδενικές εκπομπές ρύπων μέχρι το 2050. Ήδη 194 αεροδρόμια σε 40 χώρες έχουν συμφωνήσει για το σκοπό αυτό. «Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με τους εταίρους μας στην Ευρώπη και παγκοσμίως προς αυτή την κατεύθυνση», υπογράμμισε.  

 

 

Δειτε Επισης

Επιβεβαίωση οικονομικής και χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, αλλά ανάγκη για επαγρύπνηση
Η δυναμική της Λευκωσίας και οι επενδυτικές ευκαιρίες που κάνουν τη διαφορά
VTTI: Τα δέκα χρόνια στην Κύπρο και η μεγαλύτερη ξένη άμεση επένδυση στον τομέα της ενέργειας στη χώρα
Ο αγαπημένος καφές των Kawacom’s Ipanema Espresso τώρα και drive thru στη Λευκωσία
Στο 84,31% η συμμετοχή της E.V.H. Investments στην Salamis-Αγόρασε άλλες 9.000 μετοχές
ΕΤΑΠ: Η Πάφος στους πιο πράσινους προορισμούς και «αργυρή» για τις ακτές της
Τα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου στον αστερισμό των Χριστουγέννων-Οι εκδηλώσεις της Hermes
Ανδρέας Μιχαλιάς: Τα επαγγελματικά ταμεία προνοίας είναι απαραίτητα για επαρκή εισοδήματα στη συνταξιοδότηση
Η ακτινογραφία της ανεργίας στην Κύπρο-Οι τομείς, η μόρφωση και οι ηλικίες των ανέργων
Έτσι θα μοιάζει το The Landmark Nicosia-Το πρώτο Μarriott Autograph Collection ξενοδοχείο της Κύπρου