Powered by

Στο 76% το ποσοστό του δημόσιου χρέους των μη κατοίκων στην Κύπρο

Το ποσοστό του δημόσιου χρέους που κατείχαν μη κάτοικοι το 2018 ήταν υψηλότερο στην Κύπρο (76%) ανάμεσα στα Κράτη Μέλη της ΕΕ, ακολουθούμενη από τη Λετονία (74%) και τη Λιθουανία (73%), σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε την Παρασκευή 21 ΙΟουνίου η Eurostat.

Αντίθετα, το μεγαλύτερο ποσοστό του χρέους που κατείχε ο τομέας χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων (εγχώριων) καταγράφηκε στη Δανία (72%), έναντι της Σουηδίας (70%) και της Ιταλίας (65%).

Ειδικότερα, από το ποσοστό του συνολικού χρέους προς το ΑΕΠ το 102,5% στην Κύπρο, το 76,5% το κατέχουν μη κάτοικοι (από τον υπόλοιπο κόσμο), 19,8% από εγχώριους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, 3,7% από το μη χρηματοπιστωτικό τομέα, το 1,8% είναι βραχυπρόθεσμο (<1 έτος) και επιπλέον, το 0,7% αφορά το νόμισμα και τις καταθέσεις, το 50,9% αφορά τα χρεόγραφα, και το 48,5% για τα δάνεια. Τέλος, το 97,9% αντιστοιχεί στο συνολικό χρέος της κεντρικής κυβέρνησης.

Σε γενικές γραμμές, σε ολόκληρη την ΕΕ, λιγότερο από το 10% του χρέους ανήκε στους μη χρηματοπιστωτικούς τομείς (μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις, νοικοκυριά και μη κερδοσκοπικά ιδρύματα που εξυπηρετούν νοικοκυριά), εκτός της Μάλτας (25%), της Ουγγαρίας (22%)και της Ιρλανδίας (11%). .

Με  ποσοστό άνω του 20% του συνολικού δημόσιου χρέους με διάρκεια κάτω του ενός έτους, η Σουηδία κατέγραψε το υψηλότερο ποσοστό βραχυπρόθεσμων αρχικών ληξιπρόθεσμων χρεών μεταξύ των κρατών μελών το 2018, έναντι της Ουγγαρίας (18%), της Πορτογαλίας (17% Ιταλία (13%) και Δανία (12%). Στο αντίθετο άκρο της κλίμακας, το σύνολο σχεδόν του χρέους αποτελείται από λήξεις μεγαλύτερες του ενός έτους στη Βουλγαρία, τη Λιθουανία, την Πολωνία και την Κύπρο.

Το 2018, τα χρεόγραφα ήταν το κύριο χρηματοπιστωτικό μέσο σε όλα σχεδόν τα κράτη μέλη. Αυτό συνέβη κυρίως στην Τσεχία (90% του συνολικού δημόσιου χρέους) και στην Ουγγαρία (89%), ακολουθούμενη από τη Μάλτα και τη Σλοβενία ​​(και 88%), το Ηνωμένο Βασίλειο (87%), την Ισπανία, τη Γαλλία και τη Σλοβακία %), καθώς και η Ιταλία (85%).

Αντίθετα, τα δάνεια επικράτησαν σε μεγάλο βαθμό στην Εσθονία και την Ελλάδα, όπου αντιπροσώπευαν το 88% και το 82% αντίστοιχα.

Η χρήση των δανείων ήταν επίσης σχετικά υψηλή στην Κύπρο (48%), το Λουξεμβούργο (32%), την Κροατία (31%), τη Σουηδία (30%) και την Πορτογαλία (28%). Το νόμισμα και οι καταθέσεις αποτελούσαν γενικά ένα σχετικά μικρό μερίδιο του χρέους, εκτός από την Πορτογαλία (11%), την Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο (και τα 10%) και την Ιταλία (8%).

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Στηρίζει το ψηφιακό ευρώ, προτάσσει την διατήρηση της ανθεκτικότητας του χρηματοπιστωτικού τομέα η Κύπρος
Γενικό Λογιστήριο: Υποχρέωση για ενημέρωση του συστήματος eProcurement για όλες τις αναθέσεις δημόσιων συμβάσεων
Άνοδος σε όλους τους τομείς του τριτογενούς τομέα για την κυπριακή οικονομία το 2023
Με μικρά κέρδη έκλεισε το ΧΑΚ την Τρίτη
Τα τέσσερα βασικά θέματα στην συνάντηση Αλέξη Βαφεάδη με την Υπουργό Μεταφορών του Ισραήλ
Βασίλης Δημητριάδης: Διαφορά φιλοσοφίας με την κυβέρνηση για την ναυτιλία-Ετοιμάζει προτάσεις και δράσεις ο ΔΗΣΥ
Γιώργος Παπαναστασίου: Κόστος ενέργειας και γραφειοκρατία τα βασικά προβλήματα των βιομηχανιών Λεμεσού
Μ. Παναγιώτου: Στο επίκεντρο το στρατηγικό σχέδιο ΚΑΠ €450 εκατ. για στήριξη της αγροτικής ανάπτυξης
Στην Κύπρο η Υπ. Μεταφορών του Ισραήλ-Στο επίκεντρο η ενίσχυση της συνεργασίας στους τομείς των μεταφορών και υποδομών
Προεδρεύων του Eurogroup ο Μάκης Κεραυνός-Εκλέγεται σήμερα ο νέος Πρόεδρος της Ευρωομάδας