Ηροδότου: Πωλούνται τα ΜΕΔ, αλλά παραμένουν στην οικονομία
13:44 - 12 Ιουνίου 2019
Τη μεγάλη πρόοδο όσον αφορά τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων αναγνώρισε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Κωνσταντίνος Ηροδότου, σημειώνοντας ότι από τα €28 δισ., πλέον υπάρχουν τώρα €11 δισ. στο τραπεζικό σύστημα.
Μιλώντας στο πλαίσιο της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου, διευκρίνισε, ωστόσο, ότι με τις πωλήσεις των ΜΕΔ, αυτά παραμένουν στην οικονομία.
«Μπορεί να ενδυναμώνεται ο τραπεζικός τομέας, αλλά αυτά τα δάνεια παραμένουν εντός της οικονομίας, αποτελώντας πρόβλημα και τροχοπέδη για νοικοκυριά και επιχειρήσεις», είπε σχετικά, επισημαίνοντας την ανάγκη να δοθεί έμφαση στις σωστές αναδιαρθρώσεις αλλά και στις συναλλαγές και συμφωνίες που διεξάγονται με τις πλατφόρμες διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Ίδια επιτόκια έως το α΄ εξάμηνο 2010 αποφάσισε η ΕΚΤ
Εξάλλου, ο κ. Ηροδότου ανέφερε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στη βάση αναλύσεων των εμπειρογνωμόνων, αποφάσισε την περασμένη εβδομάδα τη διατήρηση όλων των σχετικών επιτοκίων στα ίδια επίπεδα μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2020.
Όπως ανέφερε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, το ΔΣ της ΕΚΤ αποφάσισε επίσης να συνεχίσει να επανεπενδύει τα ποσά από την εξόφληση των τίτλων πριν από τη λήξη τους και για παρατεταμένη χρονική περίοδο,
Σημειώνοντας ότι τα αποτελέσματα της Ευρωζώνης το πρώτο τρίμηνο ήταν καλύτερα από τα αναμενόμενα, τόνισε ότι υπάρχει, όμως, παρατεταμένη αβεβαιότητα, λόγω του Brexit και των διαμαχών για τον προστατευτισμό του εμπορίου. «Αναμενόταν να υπάρχουν ενδείξεις για τις εξελίξεις, ωστόσο, δεν υπάρχει καμία κατεύθυνση προκαλώντας προβληματισμό στις αγορές», πρόσθεσε.
Παράλληλα με τη διατήρηση των επιτοκίων, από πλευράς ΕΚΤ έγινε η δήλωση ότι θα δράσει σε περίπτωση δυσμενών και απρόσμενων εξελίξεων για να διασφαλιστεί η συνέχιση της ανάπτυξης της Ευρωζώνης.
Ταυτόχρονα, είπε ότι θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και στην Κύπρο αυτή η αβεβαιότητα, η οποία επηρεάζει αρνητικά τις οικονομίες, είτε για τους σχεδιασμούς που σχετίζονται με τα ΜΕΔ ή τους στρατηγικούς σχεδιασμούς των τραπεζών.
Μονόδρομος η καταπολέμηση του ξεπλύματος
Μεταξύ άλλων, ο κ. Ηροδότου χαρακτήρισε μονόδρομο την καταπολέμηση του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος είναι μονόδρομος. «Πρέπει να προσαρμοστούμε όχι επειδή μας το επιβάλλουν οι κανονισμοί, αλλά αν σκεφτούμε συλλογικά, η καταπολέμηση του ξεπλύματος συμφέρει τόσο στο τραπεζικό σύστημα όσο και στον ίδιο τον καταναλωτή, καθώς μειώνεται το ρίσκο και οι τράπεζες μπορούν να εξυπηρετήσουν τις χρηματοδοτήσεις, χαμηλώνοντας το κόστος για τα υπόλοιπα προϊόντα», είπε σχετικά ο Διοικητής της ΚΤΚ.
Την ίδια ώρα, επανέλαβε την έκκλησή του στις τράπεζες όσον αφορά την καθυστερήσεις στις νόμιμες συναλλαγές, καλώντας τις να επενδύσουν στην εκπαίδευση προσωπικού και τεχνολογίας για ταχύτερη διεκπεραίωση νόμιμων συναλλαγών. «Από τη στιγμή που οι άλλες χώρες μπορούν να κάνουν νόμιμες συναλλαγές σε λιγότερο χρόνο, τότε είναι η οικονομία μας που υποφέρει», είπε σχετικά, τονίζοντας ότι έχει γίνει δέκτης παραπόνων για μεγάλες καθυστερήσεις στη διεξαγωγή συναλλαγών.
Τέλος, παρότρυνε τις τράπεζες να στοχεύσουν και στην άλλη πρόκληση που είναι η κερδοφορία τους.