powered by

CYTA: Υπηρεσίες για Wi-Fi σε Δήμους και κοινότητες

Την ολοκληρωμένη λύση που προσφέρει για την εγκατάσταση, λειτουργία και διαχείριση του δικτύου Wi-Fi για ανάπτυξη και τεχνολογική αναβάθμιση Δήμων και κοινοτήτων παρουσίασε ενώπιον ενδιαφερομένων ο CYTA.
 
Στο πλαίσιο διάσκεψής τύπου, παρουσιάστηκε το WiFi4EU, ένα νέο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που στόχο έχει να προωθήσει τη δωρεάν πρόσβαση μέσω WiFi στο διαδίκτυο, επισκεπτών σε δημόσιους και άλλους χώρους. Το εν λόγω πρόγραμμα απευθύνεται σε Δήμους, Κοινότητες και φορείς της τοπική διοίκησης, οι οποίοι θα μπορέσουν να το αξιοποιήσουν, μέσω της CYTA.
 
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής Cyta, Αντρέας Νεοκλέους, η πρωτοβουλία WiFi4EU, βασίζεται στην ανάγκη που έχουν οι Δήμοι/Κοινότητες για παροχή ψηλής ποιότητας πρόσβασης στο διαδίκτυο για τους πολίτες και επισκέπτες μέσω σημείων δωρεάν ασύρματης διαδικτυακής πρόσβασης (Wi-Fi) σε δημόσιους χώρους, όπως πάρκα, πλατείες, δημόσια κτήρια, βιβλιοθήκες και κέντρα υγείας. Αναμένεται να συμβάλει στη αναβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχονται από ένα Δήμο ή μια Κοινότητα και παράλληλα να μειώσει το ψηφιακό χάσμα των αγροτικών κοινοτήτων και απομακρυσμένων περιοχών με τα αστικά κέντρα.
 
Αποτελεί επίσης, πρόσθεσε ο κ. Νεοκλέους, ευκαιρία, για τους Δήμους και τις Κοινότητες, να ενισχύσουν περαιτέρω την πρόσβαση σε νέες υπηρεσίες και να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής στις τοπικές κοινότητες. Παραδείγματα είναι η είναι ο έξυπνος φωτισμός, η έξυπνη στάθμευση, σύστημα για την παρακολούθηση περιβαλλοντικών συνθηκών καθώς και η έξυπνη διαχείριση απορριμμάτων.. Να δημιουργήσετε νέες ευκαιρίες ψηφιακής εκπαίδευσης, π.χ. μαθήματα χρήσης υπολογιστών και διαδικτύου, και να προωθήσετε την ανάπτυξη τοπικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων στον τομέα των ψηφιακών προϊόντων και υπηρεσιών.
 
Οι υποδομές αυτές είναι και η βάση για την ψηφιακή εποχή όπου όλα θα γίνονται ταχύτερα, αποδοτικότερα και φθηνότερα. Η σημασία των εξελιγμένων τεχνολογιών θα γίνεται όλο και πιο απαραίτητη στη ζωή μας και η δυνατότητα για αξιόπιστη σύνδεση από παντού θα θεωρείται δεδομένη σε όλους τους τομείς της.
 
Από την πλευρά της, η Διευθύντρια Επιχειρηματικής Αγοράς της CYTA, Μαρία Δάμαλου Χατζηγεωργίου, τόνισε ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός ενός Δήμου στην εποχή μας δεν είναι επιλογή αλλά επιτακτική ανάγκη. «Περισσότερο από το 60% του πληθυσμού χρησιμοποιεί καθημερινά Social media και mobile apps . Οι δήμοι μπορούν να αξιοποιήσουν τα κανάλια αυτά ώστε να ενημερώνουν άμεσα τους δημότες για τα όσα συμβαίνουν, να λαμβάνουν βελτιωτικές εισηγήσεις για να τα χειρίζονται άμεσα και να ζητούν απόψεις ώστε κάθε πολίτης να νοιώθει ότι είναι συμμέτοχος στις εξελίξεις. Με τον τρόπο αυτό δημιουργούν μια αμφίδρομη σχέση με τους δημότες και έχουν σε πραγματικό χρόνο τον παλμό της κοινότητας τους», πρόσθεσε η κ. Δάμαλου.
 
 Οι νέες τεχνολογίες επιτρέπουν στους Δήμους και τις Κοινότητες να βελτιώσουν την ποιότητα της καθημερινότητας των πολιτών, διευκολύνουν την άμεση επικοινωνία, επηρεάζουν θετικά την εικόνα του δήμου και αναβαθμίζουν την εμπιστοσύνη των δημοτών. Σε οικονομικό επίπεδο μειώνουν το κόστος παροχής των υπηρεσιών εξοικονομώντας πόρους,
 
Το πρόγραμμα WiFi4EU
Όπως αναφέρθηκε, το WiFi4EU έχει συνολικό προϋπολογισμό τα €120 εκατομμύρια μέχρι το 2020 και καταβάλλονται €15.000 ανά κουπόνι. Θα ανοιχθούν πέντε προσκλήσεις στην Κύπρο για υποβολή αίτησης, εκ των οποίων οι δύο έχουν ήδη ανοιχθεί. Το κουπόνι καλύπτει τον εξοπλισμό και το κόστος  εγκατάστασης των σημείων Wi-Fi, δηλαδή τα σημεία πρόσβασης, άδειες λογισμικού, ρύθμισης Wi-Fi, μεταγωγέα, καλώδια κτλ.
Απαιτήσεις του WiFi4EU για τον κάθε Δήμο – κοινότητα που θα ενδιαφερθεί να αξιοποιήσει το πρόγραμμα μέσω της CYTA, είναι να επιλέξει τουλάχιστον 10 σημεία πρόσβασης, να προσφέρεται ψηλή
ευζωνική ταχύτητα το ελάχιστο με 30 Mbps. Επίσης, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η δωρεάν πρόσβαση και η ύπαρξη οπτικής σήμανσης.
 
H Επικεφαλής Ανάπτυξης Επιχειρηματικών Προϊόντων της CYTA, Νίκη Ιωάννου, ανέλυσε το πρόγραμμα και εξήγησε τις υπηρεσίες, οι οποίες θα παρέχονται μέσω της CYTA (εγκατάσταση, διαχείριση κ.α.) στους Δήμους και στις κοινότητες που θα επιλέξουν να το αξιοποιήσουν. Σημειώνεται ότι η όλη υπηρεσία προσφέρεται σε μια συνεργασία με την Logicom Solutions, αξιοποιώντας τον εξοπλισμό Cisco Meraki.  
ενώ παράλληλα δημιουργούν πρόσθετα έσοδα, κατέληξε η η Διευθύντρια Επιχειρηματικής Αγοράς της CYTA.
 

Δειτε Επισης

Στο τεύχος Ιουνίου του περιοδικού GOLD: Η Λεμεσός ως μια πόλη συνώνυμο της φιλοδοξίας και της δυναμικής εξέλιξης
Αλ. Ιωσηφίδης: Ανήσυχη η ναυτιλιακή κοινότητα της Κύπρου-Τα στενά του Ορμούζ και τι θα δημιουργούσε μια πετρελαϊκή κρίση
Στρατηγική συμμαχία για την πολιτιστική κληρονομιά-Μνημόνιο συνεργασίας Ινστιτούτου Κύπρου και Εθνικής Επιτροπής UNESCO
Investor Day από το KPMG Startup Innovation Lab: Μια γιορτή καινοτομίας και τολμηρών ιδεών
Πρωτοπόρα η Deloitte Κύπρου... Δωμάτια θηλασμού στα γραφεία της πριν από την θέσπιση νόμου(pics)
Ξεναγήθηκε στους χώρους και τα ερευνητικά κέντρα του UCLan Cyprus ο Δ. Σκουρίδης
To Andrey & Julia Dashin’s Foundation και η Επίτροπος για τα Δικαιώματα του Παιδιού γιόρτασαν τη Διεθνή Ημέρα του Παιδιού
Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφος: Πρωτοπορία στην τεχνολογική ευθύνη και την κοινωνική καινοτομία
Στην Κύπρο ο Νίκος Δένδιας για την «Αόρατη Συνωμοσία» του Ανδρέα Χατζηκυριάκου
Οι μεγάλες τάσεις και η μετεξέλιξη των ΜΜΕ: Πώς οι όμιλοι μεταμορφώνονται για να είναι βιώσιμοι και κερδοφόροι