powered by

Αναστασιάδης: Υπό εξέταση κίνητρα για την ναυτιλία

Τη διαβεβαίωση ότι η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να εξετάζει τρόπους ενίσχυσης του φορολογικού πλαισίου για τη ναυτιλία, με εισαγωγή περισσότερων φορολογικών και άλλων κινήτρων εντός του πλαισίου των κανονισμών της ΕΕ, έδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης. 

Προσφωνώντας την 30η ετήσια Γενική Συνέλευση του Κυπριακού Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου, στη Λεμεσό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε πως η Κύπρος αποτελεί ένα από τα πλέον σύγχρονα, ποιοτικά διεθνή ναυτιλιακά κέντρα στον κόσμο, σημειώνοντας ότι οι εταιρείες μέλη του Επιμελητηρίου εργοδοτούν περίπου εννέα χιλιάδες άτομα στη στεριά και περισσότερους από 55 χιλιάδες ναύτες σε πλοία υπό κυπριακή σημαία.
 
Νέο brand image και νέα ιστοσελίδα
Αναφερόμενος σε δράσεις της Κυβέρνησης προς την κατεύθυνση της στήριξης του τομέα της ναυτιλίας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στη δημιουργία Υφυπουργείου Ναυτιλίας, τη νέα αναβαθμισμένη στρατηγική προώθησης θεμάτων του τομέα, που περιλαμβάνει νέο brand image, νέα ιστοσελίδα με επιπρόσθετες λειτουργίες και σειρά διαφημιστικών δραστηριοτήτων και τη μεταφορά του Υφυπουργείου Ναυτιλίας από το 2020 σε νέο, μοντέρνο, κτίριο, κάτι που, όπως είπε, θα διευκολύνει την αύξηση της παραγωγικότητας του προσωπικού και θα αντικατοπτρίζει τη συνεχή εξέλιξη της ναυτιλίας της Κύπρου.
Είπε ακόμη ότι η Κύπρος αποτελεί ένα από τα πλέον σύγχρονα, ποιοτικά διεθνή ναυτιλιακά κέντρα έχοντας τον εντέκατο μεγαλύτερο στόλο στον κόσμο και τον τρίτο στην Ευρώπη.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, που επικαλέστηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τα έσοδα από τις ναυτιλιακές εταιρίες το 2018 έφτασαν το 1 δις 34 εκ. ευρώ σε σύγκριση με 948 εκ. ευρώ το 2018, καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 9% και με τη συμβολή του ναυτιλιακού τομέα στον ΑΕΠ της χώρας να καταγράφεται στο 7%. Παράλληλα, το 2018 έχουν εγγραφεί 69 νέα πλοία στο κυπριακό νηολόγιο, ενώ αριθμός πολυεθνικών εταιρειών έχει μεταφέρει την έδρα του στην Κύπρο.
 
Στενός συνεργάτης της Κυβέρνησης
Μιλώντας για το Επιμελητήριο ανέφερε επίσης ότι, έχει παραμείνει πιστό στους σκοπούς της ίδρυσης του που είναι η προώθηση των συμφερόντων της κυπριακής ναυτιλίας, της καλής φήμης της κυπριακής σημαίας και της προστασίας των συμφερόντων των μελών του τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο και συμπλήρωσε πως αποτελεί ένα από τους πιο στενούς συνεργάτες της Κυβέρνησης στη βελτίωση των υποδομών και των πολιτικών του τομέα της ναυτιλίας.
Αναφορικά με την ανακάλυψη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι διανοίγει νέες προοπτικές και ευκαιρίες για τη ναυτιλιακή βιομηχανία. Επεσήμανε εξάλλου ότι παρά το παράνομο εμπάργκο της Τουρκίας σε κυπριακά πλοία, η κυπριακή ναυτιλιακή βιομηχανία συνεχίζει να αναπτύσσεται σταθερά. «Οι προσπάθειες μας για άρση αυτών των αναχρονιστικών και παράνομων απαγορευτικών μέτρων που αποτελούν κατάφορη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, θα ενταθούν περαιτέρω», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Τέλος, διαβεβαίωσε ότι η Κυβέρνηση είναι έτοιμη να παρέχει διευκολύνσεις και ενεργό υποστήριξη προς επενδυτικές πρωτοβουλίες που συμβάλλουν στην αειφόρο ανάπτυξη της οικονομίας.

Δειτε Επισης

Η Κύπρος αναλαμβάνει τη φιλοξενία της Ευρωπαϊκής Ημέρας για τη Θάλασσα 2026
Η Cablenet σε μια εκδήλωση αποκλειστικά για τους real estate επαγγελματίες
Παν. Νεάπολις Πάφος: Εικονική ποινική δίκη για την ενδοοικογενειακή βία από φοιτητές της Νομικής Σχολής
Τα συμπεράσματα ημερίδας για την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας που διοργάνωσε ο Κυπριακός Σύνδεσμος Αυτοκινήτου
Στρατηγική συνεργασία Astras Oncology Network και Genekor Medical SA-Ο κεντρικός άξονας και οι βασικοί της πυλώνες
Η ψυχική υγεία των νέων στην Κύπρο: Από τη σιωπή στη δράση-Αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και προοπτικές
Ανοιχτή πρόσκληση στον επιχειρηματικό κόσμο της πόλης για στήριξη από το Λάρνακα 2030
Επιχειρηματική αποστολή ΚΕΒΕ στη Φινλανδία-Ενίσχυση συνεργασίας σε ναυτιλία και της θαλάσσια τεχνολογία
Μάριος Καπιρής: Ηγεσία στη μείωση ψηφιακής βλάβης και προστασία της ιδιωτικότητας
Ολύμπιος Τουμάζου: Οι νέες διατροφικές τάσεις και η σύνδεσή τους με τη μείωση βλάβης