Powered by

Τον Δεκέμβριο η έκθεση της MONEYVAL

Τον ερχόμενο Δεκέμβριο θα συζητηθεί η έκθεση για την Κύπρο της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Συμβουλίου της Ευρώπης για την αξιολόγηση των μέτρων κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας (MONEYVAL).
 
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, αντιπροσωπεία της MONEYVAL επισκέφτηκε την Κύπρο μεταξύ 13 και 24 Μαΐου 2019 και σε αυτή συμμετείχαν εμπειρογνώμονες της με υπόβαθρο σε νομικά, οικονομικά και θέματα επιβολής του νόμου, υποστηριζόμενοι από μέλη της Γραμματείας της MONEYVAL.
 
Προστίθεται ότι η αντιπροσωπεία έγινε δεκτή από τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου και τη Συμβουλευτική Αρχή για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων, στην οποία συμπροεδρεύσουν η ΜΟΚΑΣ και το Υπουργείο Οικονομικών.
 
Η αντιπροσωπεία συναντήθηκε επίσης με τις αρχές που είναι υπεύθυνες για το σύστημα καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων στην Κύπρο (όπως αρμόδια Υπουργεία, δικαιοσύνη και υπηρεσίες, φορείς του χρηματοπιστωτικού τομέα, εποπτικές αρχές και επαγγελματίες που ασχολούνται με την καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων).
 
Αναφέρεται ακόμη ότι η αντιπροσωπεία πραγματοποίησε συναντήσεις με μεγάλο αριθμό ιδιωτικών φορέων, όπως χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, παρόχους υπηρεσιών για εταιρείες, δικηγόρους, κτηματομεσίτες και καζίνο, αλλά και εκπρόσωπους μη κερδοσκοπικών οργανισμών.
 
Η αντιπροσωπεία είναι εντεταλμένη να αναλύσει, με τη μορφή μιας έκθεσης αμοιβαίας αξιολόγησης, το επίπεδο συμμόρφωσης της Κύπρου με 40 συστάσεις της Task Force Χρηματοδοτικής Δράσης (FATF) και το επίπεδο αποτελεσματικότητας του κυπριακού συστήματος καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων, παρέχοντας παράλληλα συστάσεις για την ενίσχυση του συστήματος.
 
Η έκθεση είναι προγραμματισμένη να συζητηθεί και να υιοθετηθεί στην 59η ολομέλεια της MONEYVAL, μεταξύ 3-6 Δεκεμβρίου 2019.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Γιώργος Παπαναστασίου: Κόστος ενέργειας και γραφειοκρατία τα βασικά προβλήματα των βιομηχανιών Λεμεσού
Μ. Παναγιώτου: Στο επίκεντρο το στρατηγικό σχέδιο ΚΑΠ €450 εκατ. για στήριξη της αγροτικής ανάπτυξης
Στην Κύπρο η Υπ. Μεταφορών του Ισραήλ-Στο επίκεντρο η ενίσχυση της συνεργασίας στους τομείς των μεταφορών και υποδομών
Προεδρεύων του Eurogroup ο Μάκης Κεραυνός-Εκλέγεται σήμερα ο νέος Πρόεδρος της Ευρωομάδας
Νικόλας Παπακωνσταντίνου: Χρειάζεται ένα νέο μοντέλο επιχειρηματικότητας η Κύπρος-Ολιστική πρόταση από ΔΗΣΥ
Πόλος έλξης για διεθνείς φοιτητές η Λευκωσία-Οι παράγοντες που την καθιστούν δημοφιλή ακαδημαϊκό προορισμό
Ουσιαστικό βήμα για την ένταξη της Κύπρου στη ζώνη Σένγκεν-Ανοίγει ο δρόμος για λειτουργία του εθνικού VIS
Στις Βρυξέλλες για τις συνεδριάσεις Eurogroup και ECOFIN ο Μάκης Κεραυνός-Τα θέματα στην ατζέντα
Αμελητέες ζημιές στο ΧΑΚ την Παρασκευή, εβδομαδιαία κέρδη
Κωνσταντίνος Κόμπος: Εθνικός στόχος με θετικές προεκτάσεις για την οικονομία η ένταξη στον χώρο Σένγκεν