Ο ESFS μηδενίζει το εξαμηνιαίο επιτόκιο των δανείων προς την Ελλάδα
14:22 - 02 Μαΐου 2019
Το Διοικητικό Συμβούλιο του EFSF στο Λουξεμβούργο αποφάσισε την Πέμπτη 2 Μαΐου και τυπικά, σε συνέχεια της απόφασης των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στο Βουκουρέστι, να επιστρέψει στην Ελλάδα ποσό ύψους 103 εκατ. Ευρώ που κατέβαλε η Ελλάδα για την περίοδο από 1 Ιανουαρίου έως 17 Ιουνίου 2018 και αφορούσε την αύξηση του περιθωρίου του επιτοκίου των δανείων του οργανισμού προς τη χώρα.
O EFSF αποφάσισε, για την περίοδο μεταξύ 17 Ιουνίου 2018 και 17 Ιουνίου 2019, να μειώσει στο μηδεν το περιθώριο 2% που διαφορετικά θα έπρεπε να καταβληθεί για ορισμένα δάνεια του προς τη χώρα. Αυτό θα εξοικονομήσει 226 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το συνολικό όφελος της Ελλάδας που σχετίζεται με αυτές τις αποφάσεις θα ανέλθει σε 329 εκατομμύρια ευρώ.
Παράλληλα, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), ο οποίος ενεργεί ως αντιπρόσωπος των κρατών μελών της ζώνης του ευρώ, θα πραγματοποιήσει μεταφορά ποσών ισοδύναμων με τα εισοδήματα που αποκτώνται σε εκμεταλλεύσεις με ANFA/SMPs ύψους 644,42 εκατ. Ευρώ. Αυτό αποτελεί συνέχεια της έγκρισης της διαβίβασης από τα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη, που κοινοποιήθηκε στον ΕSM από τον Πρόεδρο της Ομάδας Εργασίας Eurogroup (EWG) στις 26 Απριλίου 2019.
"Μετά το τέλος του προγράμματος ESM, η Ελλάδα ανέλαβε τη δέσμευση να συνεχίσει να εφαρμόζει όλες τις βασικές μεταρρυθμίσεις που εγκρίθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος. Η σημερινή απόφαση του EFSF να μην χρεώνει το περιθώριο αύξησης δείχνει ότι η ελληνική κυβέρνηση τηρεί τις μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις της. Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία για τον EFSF / ESM, καθώς έχουμε εκταμιεύσει πάνω από 200 δισ. Ευρώ σε δάνεια προς την Ελλάδα. Η συνέχιση της μεταρρυθμιστικής πορείας θα ενισχύσει το αναπτυξιακό δυναμικό της Ελλάδας, θα ενισχύσει την οικονομία της χώρας και θα διευκολύνει επίσης την Ελλάδα να εξοφλήσει τα δάνειά της", δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ESM και ο CEO του EFSF Klaus Regling. "Η μεταφορά των ισοδύναμων ποσών εισοδήματος ANFAs/ SMPs είναι επιχορήγηση, όχι δάνειο. Μαζί με τις μειώσεις του περιθωρίου και την τρέχουσα αποζημίωση, το πακέτο αυτό αντιπροσωπεύει σχεδόν 1 δισεκατομμύριο ευρώ για την Ελλάδα", σημείωσε.
Το περιθώριο αύξησης 2% αφορά τη δόση δανείου ύψους 11,3 δις ευρώ της χρηματοδοτικής συνδρομής του EFSM για την Ελλάδα (το δεύτερο ελληνικό πρόγραμμα), το οποίο χρησιμοποιήθηκε για να χρηματοδοτήσει την εξαγορά χρέους το 2012. Το περιθώριο είχε αρχικά προβλεφθεί να εφαρμοστεί σε αυτή τη δόση από το 2017 και μετά. Στο πλαίσιο των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, το επιτοκιακό περιθώριο μειώθηκε στο μηδέν για το έτος 2017. Στο πλαίσιο των επακόλουθων μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, το διοικητικό συμβούλιο του EFSF συμφώνησε σε έναν υπό όρους μηχανισμό που μηδενίζει το περιθώριο και αρχίζει με το έτος 2018. Για την περίοδο έως το 2022, το περιθώριο μπορεί να μειωθεί στο μηδέν με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου ανά εξάμηνο. Κάθε εξαμηνιαία απόφαση να μειωθεί το περιθώριο στο μηδέν βασίζεται σε μια θετική αξιολόγηση της συνέχισης της εφαρμογής των βασικών μεταρρυθμίσεων που έχει εγκριθεί στο πλαίσιο του προγράμματος ESM και της συμμόρφωσης με τις δεσμεύσεις της μετά το πρόγραμμα.
Η απελευθέρωση της πρώτης δόσης των μεσοπρόθεσμων μέτρων χρέους εγκρίθηκε από την Ευρωομάδα στη δήλωσή της της 5ης Απριλίου 2019. Αυτό βασίστηκε σε μια εκτίμηση από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα ότι η Ελλάδα είχε λάβει τα απαραίτητα μέτρα να επιτύχουν όλες τις ειδικές αναλήψεις υποχρεώσεων για μεταρρυθμίσεις για τα τέλη του 2018.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ