Powered by

Fitch: Ο νόμος για προστασία της α΄κατοικίας θα μειώσει τα ελληνικά ΜΕΔ

Θετικό για τις ελληνικές τράπεζες και τα καλυμμένα ομόλογα (CVB), χαρακτηρίζει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch Ratings, το νέο νομοθετικό πλαίσιο για προστασία της κύριας κατοικίας με το οποίο τα οικονομικά αδύναμα ελληνικά νοικοκυριά, όπως σημειώνει, μπορούν να προσπαθήσουν να αναδιαρθρώσουν τα χρέη τους.
 
Σε ανάλυση του με τίτλο «Η νέα νομοθεσία για προστασία α΄ κατοικίας θα βοηθήσει στην μείωση των ΜΕΔ», ο Fitch τονίζει ότι ο νέος νόμος ενισχύει την άποψή του ότι τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια (ΜΕΔ) των ελληνικών τραπεζών θα μειωθούν περαιτέρω, μεσοπρόθεσμα, με την υποστήριξη μέτρων πολιτικής και των προσπαθειών των τραπεζών να επιτύχουν τους στόχους του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM).
 
Ωστόσο, αναφέρει πως δεν είναι σαφές εάν οι τράπεζες θα επιδιώξουν να κινηθούν επιθετικά σε κατασχέσεις για να βελτιώσουν τις προσπάθειες τους ανάκτησης χρεών, ιδίως σε δανειολήπτες που δεν προστατεύονται από το νέο νόμο, καθώς μπορεί να είναι επιφυλακτικές σε ενδεχόμενο κίνδυνο να πληγεί η εικόνα τους.

«Εάν οι τράπεζες δεν επιθυμούν να προβούν σε κατασχέσεις, αυτό θα μπορούσε να μειώσει την αποτελεσματικότητα του νέου νόμου για αποκατάσταση της πειθαρχίας στις πληρωμές» δανείων, τονίζει ο αμερικανικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης.
 
Σύμφωνα με τον Fitch, ο επικαιροποιημένος νόμος περί προστασίας των κατοικιών που ψηφίστηκε στα τέλη Μαρτίου και αντικατέστησε τον νόμο Κατσέλη, ο οποίος είχε προστατεύσει τις πρώτες κατοικίες των δανειοληπτών από την κατάσχεση, θα παράσχει ένα πιο αποτελεσματικό μηχανισμό για την επεξεργασία των προβληματικών μη εξυπηρετούμενων δανείων, θα περιορίσει τις στρατηγικές αθετήσεις πληρωμών και ενδεχομένως να οδηγήσει σε μια πιο πειθαρχημένη νοοτροπία πληρωμών.
 
Ο πλήρης αντίκτυπος θα εξαρτηθεί από τις λεπτομέρειες εφαρμογής και τον τρόπο με τον οποίο θα χρησιμοποιηθεί το νέο νομοθετικό πλαίσιο, υπογραμμίζει.

Σύμφωνα με το νέο πλαίσιο, σημειώνει ο Fitch, οι οφειλέτες των οποίων τα δάνεια τους παρουσίαζαν καθυστερήσεις πέραν των τριών μηνών στις 31 Δεκεμβρίου 2018,  μπορούν να υποβάλουν αίτηση ηλεκτρονικά για την αναδιάρθρωση στεγαστικών και επιχειρηματικών δανείων που έχουν εξασφάλιση την κύρια κατοικία τους. Οι αιτήσεις μπορούν να υποβληθούν μέχρι το τέλος του 2019.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Νίκος Παπαθανάσης: Μια ακόμη διεθνής αντικειμενική αναγνώριση η αναβάθμιση από Standard & Poor’s
Νέα αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από S&P-Σε ΒΒΒ με σταθερές προοπτικές το ελληνικό αξιόχρεο
Στις αγορές για άντληση €250 εκατ. το ελληνικό δημόσιο με δεκαετές ομόλογο
Στο 2,4% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Μάρτιο-«Άλμα» 54,5% στο αέριο, «βουτιά» 23,3% στο λάδι
Στα €5,26 δις το εμπορικό έλλειμμα το πρώτο δίμηνο στην Ελλάδα-Μειώθηκε κατά 5,6%
Κ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα είναι υπέρ της ενιαίας αντίδρασης Ε.Ε. απέναντι στους δασμούς Τραμπ
Πόσο θα επηρεάσουν την Ελλάδα οι δασμοί του Τραμπ-Οι επιπτώσεις στις εξαγωγές, ποιοι κλάδοι επηρεάζονται
Οι ελληνικοί προορισμοί με τη μεγαλύτερη αύξηση απευθείας ξενοδοχειακών προκρατήσεων το 2025
Στο 8,6% υποχώρησε η ανεργία στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο
«Επί ποδός» οι μεγάλοι της πληροφορικής στην Ελλάδα για νέα deals–Οι εξαγορές των μικρών