Τι αλλάζει στα ξενοδοχεία
08:05 - 06 Μαρτίου 2019
Σε νέα εποχή μπαίνει η ξενοδοχειακή βιομηχανία μετά τη ψήφιση από τη Βουλή του νέου κανονιστικού πλαισίου για τα ξενοδοχεία και τα τουριστικά καταλύματα.
Μερικές απότις βασικές αλλαγές είναι η κατάταξη των ξενοδοχείων με βάση την ποιότητα και όχι βάσει μεγέθους, οι νέες κατηγορίες ξενοδοχείων που δημιουργούνται, ανάμεσά τους τα αστικά ξενοδοχεία, τα boutique hotels και τα suites hotels, καθώς επίσης η εισαγωγή της μυστικής επίσκεψης από εξωτειρκούς φορείς και η Υπηρεσία Τουριστικής Επιθεώρησης.
Το κανονιστικό πλαίσιο που πήρε το πράσινο φως του κοινοβουλίου στοχεύει στο να δοθεί έμφαση στην ποιότητα, τη διαφοροποίηση και τον εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος, τη τη μείωση της γραφειοκρατίας, τον επανασχεδιασμό και απλοποίηση διαδικασιών, όπως επίσης την ενίσχυση του ελέγχου και των επιθεωρήσεων.
Σύμφωνα με το κανονιστικό πλαίσιο που προώθησε το Υπουργείο Εσωτερικών και εγκρίθηκε από τη Βουλή, οι βασικές αλλαγές συνοψίζονται περίπου σε δέκα.
Την ικανοποίησή του για τη ψήφιση της νομοθεσίας εξέφρασε ο Υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης,
Επιτέλους ψηφίστηκε @vouliwatch ένας σημαντικός νόμος για τον τουρισμό. Κατάταξη με βάση την ποιότητα και όχι το μέγεθος, νέα κατηγορία για boutique και city hotels (ναι δεν επιτρέπονταν στην Κύπρο μέχρι σήμερα), απλοποιημένης διαδικασίες, καλύτεροι έλεγχοι #cylrus #tourism https://t.co/Nb2GkD01Xn
— ConstantinosPetrides (@Petrides_C) March 1, 2019
Νέα εποχή για τον ξενοδοχειακό τομέα &την ποιοτική τουριστική Κύπρο που θέλουμε, μετά τη ψήφιση από τη Βουλή της νομοθεσίας για τα ξενοδοχεία& τα τουριστικά καταλύματα.
— Υπουργείο Εσωτερικών (@MinInteriorCY) March 1, 2019
Δείτε όλη την παρουσίαση του Κανονιστικού Πλαισίου:
👉https://t.co/66wvRbrymI@Petrides_C #Cyprus #tourism pic.twitter.com/CCzhiBY2aW
Διαδικασία κατάταξης ξενοδοχείου
Σημαντική αλλαγή θεωρείται η διαδικασία κατάταξης του ξενοδοχείου, η οποία πλέον διενεργείται από το Υφυπουργείο Τουρισμού, βάσει κριτηρίων που θα ορίζονται από το Υπουργικό Συμβούλιο, με τριετή διάρκεια. Σημειώνεται ότι, κατόπιν εξουσιοδότησης, η κατάταξη, η οποία μπορεί να διενεργηθεί από κατάλληλα διαπιστευμένο οργανισμό κατάταξης, όπως στο εξωτερικό, δεν θα αποτελεί προϋπόθεση για τη νόμιμη λειτουργία του καταλύματος και τη χορήγηση της άδειας λειτουργίας, ενώ θα διενεργείται εντός δύο εβδομάδων από την έκδοση άδειας λειτουργίας.
Τα αστικά, τα boutique και τα suites
Με το νέο πλαίσιο δημιουργούνται καινούργιες κατηγορίες ξενοδοχείων, όπως τα αστικά, τα boutique και τα suites.
Αστικό θεωρείται το ξενοδοχείο που χωροθετείται εντός του αστικού κέντρου ή της κεντρικής εμπορικής περιοχής, με αριθμό δωματίων που δεν υπερβαίνει τα 100.
Από την άλλη, στα boutique hotels τα δωμάτια θα είναι μέχρι 80, ενώ κριτήρια για την κατάταξή τους θα είναι η θεματική διακόσμηση ή/και η αρχιτεκτονική στο σύνολο του ξενοδοχείου, ή η διαφορετική θεματική διακόσμηση σε κάθε δωμάτια, ή ο προσδιορισμός συγκεκριμένου διακοσμητικού θέματος για το κάθε κοινόχρηστό δωμάτια.
Στα suites hotels το 80% των δωματίων του ξενοδοχείου θα έχουν εμβαδό τουλάχιστον 40 τ.μ.
Νέο σύστημα κατάταξης ξενοδοχείων
Στο νέο σύστημα κατάταξης ξενοδοχείων δίνεται έμφαση, όχι στο μέγεθος, αλλά στην ποιότητα, στην εξυπηρέτηση και την ποικιλομορφία ανάλογα με τις απαιτήσεις του πελάτη και το προφίλ του ξενοδοχείου. Εξάλλου, μειώνονται τα υποχρεωτικά κριτήρια τεχνικής φύσεως σε 24 με έμφαση στην ασφάλεια και υγεία και εισάγονται 114 προαιρετικά κριτήρια με έμφαση στην ποιότητα των υπηρεσιών και εξυπηρέτησης με βάση τις σύγχρονες απαιτήσεις (σύστημα μοριοδότησης και συλλογής βαθμών για κατηγοριοποίηση).
Για παράδειγμα, η ελάχιστη απαιτούμενη βαθμολογία για ξενοδοχείο πέντε αστέρων είναι 5,200, για τεσσάρων αστέρων 3,700, για τριών αστέρων 2,950, για δύο αστέρων 2,200 και για ξενοδοχείο με ένα αστέρι η ελάχιστη βαθμολογία είναι 1,200.
Έξι κατηγορίες τουριστικών καταλυμάτων
Από 15, οι κατηγορίες των τουριστικών καταλυμάτων γίνονται έξι. Ουσιαστικά καταργείται η κατηγορία κέντρων διακοπών, η κατηγορία τουριστικών διαμερισμάτων, ενώ για τις τουριστικές κατασκηνώσεις υπάρχει πλέον μία κατηγορία με μίνιμουμ απαιτούμενες προδιαγραφές.
Τα οργανωμένα διαμερίσματα και τουριστικά χωριά ταξινομούνται πλέον σε πολυτελείας 1ης και 2ης τάξης, οι τουριστικές επαύλεις παύουν να χωρίζονται σε τάξεις και υιοθετούνται μίνιμουμ απαιτούμενες προδιαγραφές, την ώρα που οι παραδοσιακές οικοδομές παραμένουν ως έχουν.
Mystery shopping
Με το νέο κανονιστικό πλαίσιο για τα ξενοδοχεία θεσμοθετείται το mystery shopping, μία σύγχρονη μέθοδος αξιολόγησης και μέτρησης ποιότητας και ελέγχου στις ανεπτυγμένες περιοχές, με στόχο μία πελατοκεντρική προσέγγιση.
Εντός της τριετίας που μεσολαβεί για την ανανέωσης κατάταξης ξενοδοχείου, πραγματοποιείται μία μυστική επίσκεψη από εξωτερικούς φορείς και αξιολογείται το επίπεδο υπηρεσιών, με έμφαση στην ποιότητα του τουριστικού προϊόντος, ενώ δίνεται η ευκαιρία αντικειμενικής αξιολόγησης της καθαριότητας εξυπηρέτησης και ανταπόκρισης στις ανάγκες του πελάτη.
Τουριστική επιθεώρηση (αστυνομία)
Η τουριστική αστυνομία, θα έχει αυξημένες εκτελεστικές αρμοδιότητες, με τη δυνατότητα επιβολής εξωδικαστικών προστίμων σε δύο επίπεδα και ποινών δικαστηρίου σε τρία επίπεδα. Παράδειγμα θα μπορεί να επιβάλλει αυστηρότερες χρηματικές ποινές για καταδίκες σε δικαστήρια, ενώ εισάγεται νέα πρόνοια για σφράγιση υποστατικών κατόπιν έκδοσης ενδιάμεσου δικαστικού διατάγματος και διευρύνεται σημαντικά ο κατάλογος που μπορεί να επιβάλλεται εξώδικο πρόστιμο.
Καταλληλότητα τεμαχίου
Καταργείται η διαδικασία για την καταλληλότητα του τεμαχίου, καθώς ο οποιοσδήποτε σχετικός έλεγχος πολεοδομικών χαρακτηριστικών των τεμαχίων θα γίνεται αποκλειστικά από τις αντίστοιχες πολεοδομικές αρχές που είναι και οι πλέον αρμόδιες.
Σχέδια μελετών
Καταργείται ακόμα η διαδικασία υποβολής σχεδίων και μελετών στον ΚΟΤ για επιθεώρηση προ του σταδίου έκδοσης άδειας οικοδομής, μιας και για σκοπούς ελέγχου αρχιτεκτονικών σχεδιασμών, καθ' ύλην και αποκλειστικά αρμόδιες αρχές είναι οι οικοδομικές αρχές.
Στο πλαίσιο αυτό καταργείται και η Επιτροπή που διενεργούσε τον έλεγχο των Σχεδίων Μελετών. Η Επιτροπή αποτελείτο από τον Πρόεδρο ΔΣ, τον ΓΔ του ΚΟΤ, ένα υπάλληλο του Οργανισμού, εκπρόσωπο του Υπουργείου Μεταφορών, του Υπουργείου υγείας, αρχιτέκτονα του Συνδέσμου Πολιτικών Μηχανικών και Αρχιτεκτόνων, δύο εκπροσώπους του Συνδέσμου Ξενοδόχων και μέχρι άλλα πέντε άτομα με ειδική γνώση ή πείρα.
Άδεια λειτουργίας για τρία χρόνιας
Η άδεια λειτουργίας χορηγείται πια από το Υφυπουργείο Τουρισμού, με απαιτούμενα το υγειονομικό πιστοποιητικό, το πιστοποιητικό καταλληλότητας για ηλεκτρολογικές και υδραυλικές εγκαταστάσεις στις πισίνες, το πιστοποιητικό καταλληλότητας ανελκυστήρα, το πιστοποιητικό φύλαξης πετρελαιοειδών/υγραερίου, η έκθεση της Πυροσβεστικής για θέματα πυρασφάλειας και η άδεια οικοδομής. Η άδεια λειτουργίας θα εξασφαλίζεται πρώτα και στη συνέχεια θα ακολουθεί η κατάταξη.
Η άδεια θα ισχύει για τρία χρόνια και η ανανέωσή της θα γίνεται αυτόματα διαδικτυακά με την πληρωμή τέλους.