powered by

ΕΥ: Το χαρτοφυλάκιο προσφορών κρυπτονομισμάτων υποχώρησε κατά 66%

  • 86% των προσφορών κρυπτονομισμάτων (Initial Coin OfferingsICOs) που παρακολουθούνται, βρίσκονται κάτω από την τιμή εισαγωγής τους. Το 30% έχασαν ουσιαστικά όλη την αξία τους.
  • Τα 10 κορυφαία ICOs, τα οποία καταχωρήθηκαν το 2017, αντιπροσωπεύουν ουσιαστικά όλα τα κέρδη από την έκδοσή τους
 
Το α’ εξάμηνο του 2018, το 86% των έργων προσφορών κρυπτονομισμάτων (Initial Coin Offerings - ICOs), οι οποίες είχαν καταχωρηθεί σε κάποιο χρηματιστήριο κρυπτονομισμάτων (cryptocurrency exchange) το 2017, βρίσκονται κάτω από την αρχική τιμή εισαγωγής τους και η αξία ενός χαρτοφυλακίου, με ICOs αυτού του είδους, μειώθηκε κατά 66%, από τη στιγμή που η αγορά έφτασε στο ζενίθ της στις αρχές του χρόνου, σύμφωνα με τη μελέτη της ΕΥ, Initial Coin Offerings: The Class of 2017 one year later, η οποία εξέτασε την πρόοδο και τις επενδυτικές αποδόσεις των ICOs.

Η μελέτη διαπιστώνει ότι το 30% των ICOs έχουν χάσει ουσιαστικά όλη τους την αξία. Υπήρξαν κέρδη μεταξύ της τάξης του 2017 από το ICO τους (όσων δηλαδή εισήλθαν στις αγορές το 2017), με τα περισσότερα κέρδη (99%) να συγκεντρώνονται στα 10 κορυφαία ειδικά νομίσματα ICO (ICO tokens), η πλειοψηφία των οποίων ανήκουν στην κατηγορία υποδομών blockchain.

Η τελευταία μελέτη ακολουθεί την αρχική ανάλυση που είχε πραγματοποιήσει η ΕΥ πριν από μερικούς μήνες, αναλύοντας τα κορυφαία ICOs, που αντιπροσώπευαν το 87% της χρηματοδότησης για ICO το 2017. Διαπίστωσε, επίσης, ότι η έλλειψη ουσιαστικής αποτίμησης και διαδικασιών due diligence από τους δυνητικούς επενδυτές, οδηγούσε σε μεγάλη αστάθεια την απόδοση των ICOs, ένα πρόβλημα που συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Η τελευταία μελέτη διαπίστωσε ότι τα ICOs ισχυρίζονται ότι συγκέντρωσαν έσοδα πάνω 15 δις δολάρια το 2018, εν συγκρίσει με τα 4,1 δις δολάρια το 2017.

Ωστόσο, η ΕΥ διαπίστωσε ότι μόνο 29% (25) από τα έργα ICO του 2017 που αξιολόγησε η ΕΥ, προχώρησαν σε πρωτότυπα ή λειτουργικά προϊόντα – μια αύξηση μόλις 13% από τον Δεκέμβριο του 2017. Το υπόλοιπο 71% δεν προσφέρεται στην αγορά.

Τα ειδικά, βοηθητικά νομίσματα (utility tokens) χάνουν την αξία τους
Η μελέτη εξέτασε, επίσης, 25 εταιρείες με λειτουργικά προϊόντα. Από αυτές, επτά δέχθηκαν πληρωμές σε παραστατικό χρήμα (fiat currency), καθώς και ειδικά νομίσματα ICO για τις προσφορές των προϊόντων τους. Ως αποτέλεσμα, οι πελάτες μπορούν να πραγματοποιήσουν αγορές απευθείας, χωρίς να αγοράζουν τα ειδικά νομίσματα που εκδίδονται κατά τη διαδικασία ICO, παρακάμπτοντας έτσι την κοινότητα των δικαιούχων συμβολαίων ειδικών νομισμάτων και μειώνοντας την αξία των ειδικών νομισμάτων ICO. Σε μία τουλάχιστον περίπτωση, μια εταιρεία ICO έχει εγκαταλείψει τους επενδυτές ICO, επειδή δε δέχεται πλέον τα ειδικά νομίσματά τους (de-tokenizing).

Η πλατφόρμα Ethereum συνεχίζει να κυριαρχεί
Το Ethereum είναι η κυρίαρχη πλατφόρμα και καταγράφει την υψηλότερη δραστηριότητα μεταξύ των προγραμματιστών, αλλά και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ενώ νέες πλατφόρμες εμφανίζονται σχεδόν καθημερινά, τα νέα έργα υποδομών ICO δε φαίνεται να είχαν κάποια επιτυχία στο να μειώσουν την κυριαρχία του Ethereum ως κύριας πλατφόρμας του κλάδου.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα της έρευνας, ο Νικόλας Παύλου, Associate Partner, Financial Services Industry – Audit, Forensics & Integrity,  της ΕΥ Κύπρου, δήλωσε: «Παρά την ευρεία δημοσιότητα που έχουν προκαλέσει τα ICOs τα τελευταία χρόνια, εξακολουθεί να υπάρχει μια σημαντική έλλειψη κατανόησης γύρω από τους κινδύνους και τα οφέλη των επενδύσεων αυτών. Επιπλέον, υπάρχει σημαντικό κενό μεταξύ των προγραμματιστών έργων ICO και των επενδυτών ως προς τις προσδοκίες σε σχέση με τα αναμενόμενα χρονοδιαγράμματα απόδοσης των επενδύσεων αυτών. Οι επενδυτές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η αγορά των κρυπτονομισμάτων εξακολουθεί να λειτουργεί εκτός οργανωμένου και αυστηρού ρυθμιστικού πλαισίου και συνεπώς πλην των δελεαστικών αποδόσεων ενδεχομένως περικλείουν και σημαντικούς κινδύνους».
 
 

Δειτε Επισης

Παν. Νεάπολις Πάφος: Εικονική ποινική δίκη για την ενδοοικογενειακή βία από φοιτητές της Νομικής Σχολής
Τα συμπεράσματα ημερίδας για την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας που διοργάνωσε ο Κυπριακός Σύνδεσμος Αυτοκινήτου
Στρατηγική συνεργασία Astras Oncology Network και Genekor Medical SA-Ο κεντρικός άξονας και οι βασικοί της πυλώνες
Η ψυχική υγεία των νέων στην Κύπρο: Από τη σιωπή στη δράση-Αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και προοπτικές
Ανοιχτή πρόσκληση στον επιχειρηματικό κόσμο της πόλης για στήριξη από το Λάρνακα 2030
Επιχειρηματική αποστολή ΚΕΒΕ στη Φινλανδία-Ενίσχυση συνεργασίας σε ναυτιλία και της θαλάσσια τεχνολογία
Μάριος Καπιρής: Ηγεσία στη μείωση ψηφιακής βλάβης και προστασία της ιδιωτικότητας
Ολύμπιος Τουμάζου: Οι νέες διατροφικές τάσεις και η σύνδεσή τους με τη μείωση βλάβης
«Σπάζοντας» το ταμπού της διαδοχής-Εντυπωσιακή προσέλευση στην εκδήλωση της C Business Advisors
Η σύσταση της AMLA, οι αναβαθμισμένες απαιτήσεις και οι προκλήσεις συμμόρφωσης για τις ξένες επιχειρήσεις εντός της Ε.Ε.