powered by

PwC: Λιγότερο αισιόδοξοι οι Κύπριοι CEOs για ανάπτυξη

Αλλαγή σκηνικού καταγράφεται για τους CEOs τόσο στην Κύπρο, όσο και στην Ευρωζώνη καθώς σύμφωνα με την 22η Ετήσια Παγκόσμια Έρευνα της PwC για τους CEOs, με τίτλο «CEOs’ curbed confidence spells caution» και η 8η κατά σειρά που πραγματοποιείται με την συμμετοχή CEOs από την Κύπρο, εμφανίζονται αισθητά λιγότερο αισιόδοξοι στην έρευνα, σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, για την προοπτική της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης.

Πιο συγκεκριμένα στην Κύπρο, το 40% των CEOs εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη θα βελτιωθεί, όταν αυτό το ποσοστό το 2018 ανερχόταν στο 52%. Παρόμοιο είναι το ποσοστό των CEOs, φέτος με 37% και πέρυσι με 40%, που υποστηρίζουν ότι η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα, ενώ εντυπωσιακή άνοδος παρατηρείται στο ποσοστό των CEOs (20%) που θεωρούν ότι η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη θα σημειώσει ύφεση κατά τους επόμενους 12 μήνες, όταν το ποσοστό αυτό το 2018 μόλις που άγγιζε το 6%.

Οι αριθμοί επιβεβαιώνουν ότι υπάρχει μια γενικότερη τάση για όλους τους επιχειρηματικούς ηγέτες, είτε στην Κύπρο, είτε στην Ευρωζώνη, είτε σε παγκόσμιο επίπεδο, μειωμένης αισιοδοξίας για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας.
 


Παρά το γεγονός ότι οι Κύπριοι CEOs είναι λιγότερο αισιόδοξοι για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας αυτό δεν φαίνεται να επηρεάζει τις προοπτικές αύξησης εσόδων των δικών τους επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα, το 35% των 91 CEOs στην Κύπρο που συμμετείχαν στην έρευνα, είναι “πολύ αισιόδοξοι” για τις προοπτικές της δικής τους εταιρείας και για την αύξηση των εσόδων τους στους επόμενους 12 μήνες, ποσοστό αντίστοιχο με του 2018 που ανερχόταν στο 34%. Συνολικά το 83% των CEOs στην Κύπρο, έναντι του 85% αυτών το 2018, (οι “πολύ αισιόδοξοι” και οι “σχετικά αισιόδοξοι” λογίζονται μαζί) είναι θετικό για την ανάπτυξη των εταιριών τους, όταν το ποσοστό αυτό για τους CEOs στην Ευρωζώνη ανέρχεται στο 79% και για τους CEOs παγκόσμια στο 82%.
 

 
Πως οι CEOs σχεδιάζουν να επιτύχουν μια θετική πορεία για τις επιχειρήσεις τους;
Σύμφωνα με την έρευνα της PwC Cyprus, h επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα, η οργανική ανάπτυξη και η παρουσίαση νέων προϊόντων και υπηρεσιών είναι οι τρεις πρώτες δραστηριότητες που σχεδιάζουν για τους επόμενους 12 μήνες οι CEOs, με στόχο την εταιρική ανάπτυξη και την κερδοφορία. Η είσοδος σε νέες αγορές και οι στρατηγικές συμμαχίες και συνεργασίες, ακολουθούν στη λίστα των προτεραιοτήτων τους τόσο για τους επιχειρηματικούς ηγέτες στην Κύπρο όσο και για αυτούς στην Ευρωζώνη και παγκόσμια. Κατά το 2018 οι τρεις πρώτες δραστηριότητες των CEOs ήταν η οργανική ανάπτυξη, η μείωση του κόστους και οι νέες στρατηγικές συμμαχίες.
 

Επένδυση σε νέες αγορές
Η επένδυση σε νέες αγορές και χώρες, διαχρονικά αποτελεί ευκαιρία για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων. Είναι αξιοσημείωτο το ποιές είναι οι πιο σημαντικές χώρες αποκλειστικά για την Κύπρο. Η πρώτη πεντάδα αποτελείται από την Ελλάδα, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Ρωσία, τη Γερμανία και την Κίνα και παραμένει ακριβώς η ίδια σε σειρά αξιολόγησης σε σύγκριση με την περασμένη χρονιά αλλά με τα ποσοστά να εμφανίζονται αρκετά μειωμένα, σχεδόν στο μισό. Εξαίρεση αποτελούν η Κίνα και οι Η.Π.Α. που έχουν αντίστοιχα ποσοστά με την προηγούμενη χρονιά. Αξιοσημείωτο αποτελεί και το γεγονός ότι παρατηρείται μείωση 23% του ποσοστού των CEOs που θεωρούν το Ηνωμένο Βασίλειο ως σημαντική χώρα για τις προοπτικές ανάπτυξής τους.
 

Ανησυχίες και απειλές
Η γεωπολιτική αβεβαιότητα κυριαρχεί στους προβληματισμούς των CEOs στην Κύπρο με 36% και ακολουθεί το μέλλον της Ευρωζώνης με 31% και η αβέβαιη οικονομική ανάπτυξη με 29%, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από τη μείωση του ποσοστού αισιοδοξίας για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας. Για τους CEOs στην Ευρωζώνη κυριαρχούν με 32% οι υπερβολικές νομοθετικές ρυθμίσεις, ενώ το 30% ανησυχεί για τον πολιτικό λαϊκισμό και το 25% για την αβεβαιότητα στη χάραξη πολιτικής, καθώς και για τη γεωπολιτική αβεβαιότητα. Οι CEOs παγκόσμια ανησυχούν με ποσοστό 35% για την αβεβαιότητα όσον αφορά τη χάραξη πολιτικής και τις υπερβολικές νομοθετικές ρυθμίσεις, ενώ ακολουθούν οι εμπορικές διενέξεις με 31%.
 

Όσον αφορά στις επιχειρηματικές απειλές, οι CEOs στην Κύπρο με 35% φαίνεται να επικεντρώνονται στις κυβερνοαπειλές και στη συνέχεια στο ρυθμό μεταβολής της τεχνολογίας με 32%, αναδεικνύοντας το θέμα της τεχνολογίας και το πως αυτή επηρεάζει είτε θετικά είτε αρνητικά μια επιχείρηση. Το ευμετάβλητο ενεργειακό κόστος αποτελεί την τρίτη σε σειρά επιχειρηματική απειλή για τους CEOs στη χώρα μας, αναδεικνύοντας το μεγάλο βαθμό προβληματισμού για τις επιχειρήσεις.

Προβληματισμένοι και μάλιστα σε διπλάσιο ποσοστό από τους CEOs στην Ευρωζώνη αλλά και παγκόσμια εμφανίζονται οι επιχειρηματικοί ηγέτες της Κύπρου για το κόστος των ακινήτων. Η ανησυχία των CEOς στην Κύπρο για το κόστος ακινήτων παρουσιάζεται φανερά αυξημένη στο 20% σε σχέση με το 10% των CEOς στην Ευρωζώνη, καθώς και το 8% των CEOς παγκοσμίως.
 


Η τεχνολογία πρωτοστατεί
Η σχέση ενός οργανισμού με την τεχνολογία προϋποθέτει ότι οι επιχειρηματικοί ηγέτες είναι διατεθειμένοι να αλλάξουν την κουλτούρα τους και να δουν από άλλη οπτική γωνία τον τρόπο που λειτουργεί η εταιρία τους, ώστε να εντάξουν την ψηφιακή στρατηγική στα πλάνα τους. Σύμφωνα με την έρευνα της PwC, “2018 Global Digital IQ Survey” οι επιχειρηματικοί ηγέτες της Κύπρου είναι επικεντρωμένοι στο πως θα διεισδύσουν σε νέες αγορές, ενώ παράλληλα επιθυμούν να αναβαθμίσουν το brand τους εντάσσοντας νέες ψηφιακές δεξιότητες. Επιπρόσθετα, τα επιχειρηματικά στελέχη στην Κύπρο αισθάνονται ότι η έλλειψη δεξιοτήτων των εργαζόμενων στις βασικές ψηφιακές τεχνολογίες θα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα.

Τεχνητή νοημοσύνη
Η τεχνητή νοημοσύνη είναι ένας τρόπος για να είμαστε πιο αποτελεσματικοί, ταχύτεροι και να κάνουμε πράγματα με διαφορετικό τρόπο. Είναι ένα άλλο μεγάλο κεφάλαιο για τις επιχειρήσεις. Αυτήν την στιγμή αναπτύσσονται εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης που θα αναβαθμίσουν τον τεχνολογικό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων, καθιστώντας την τεχνητή νοημοσύνη εργαλείο επιχειρηματικής ανάπτυξης. Το 80% των CEOs στην Κύπρο κι αντίστοιχα το 75% στην Ευρωζώνη και το 85% αυτών παγκόσμια, συμφωνούν ότι η τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης θα αλλάξει σημαντικά τον τρόπο διεξαγωγής των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων τους στα επόμενα 5 έτη. Ωστόσο, οι CEOs στην Κύπρο έχουν υιοθετησει σε μικρό βαθμό (14%) πρωτοβουλίες σχετικές με συστήματα τεχνητής νοημοσύνης, σχεδιάζουν όμως (41%) τέτοιες πρωτοβουλίες μέσα στα επόμενα τρία έτη.



Σε ό,τι αφορά τα συμπεράσματα της έρευνας ο CEO της PwC Κύπρου Ευγένιος Ευγενίου ανέφερε πως σημαντικό εύρημα αποτελεί η κάμψη της αισιοδοξίας των CEOs σχετικά με την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας. «Σημεία προβληματισμού αποτελούν η γεωπολιτική αβεβαιότητα, το μέλλον της ευρωζώνης, η αβέβαιη οικονομική ανάπτυξη, οι κυβερνοαπειλές, ο ρυθμός μεταβολής της τεχνολογίας και, για τους CEOs στην Κύπρο, το κόστος των ακινήτων. Η αβεβαιότητα έπληξε την αισιοδοξία».

Παράλληλα ο κ. Ευγενίου τόνισε πως η τεχνολογία πρωταγωνιστεί για ακόμη μια φορά, αφήνοντας το δικό της στίγμα. «Οι επιχειρηματικοί ηγέτες αναγνωρίζουν στην τεχνολογία πως έχει επιφέρει τις μεγαλύτερες αλλαγές στις επιχειρήσεις τους τα τελευταία 5 χρόνια, περισσότερο από κάθε άλλη παγκόσμια τάση. Στον τομέα της τεχνολογίας, ειδική θέση καταλαμβάνει η τεχνητή νοημοσύνη. Αυτή, με βάση την έρευνα, εκτιμάται ότι θα αλλάξει σημαντικά τον τρόπο διεξαγωγής των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων των CEOs στα επόμενα 5 έτη. Λίγες όμως επιχειρήσεις φαίνεται να έχουν δράσει σε αυτόν τον τομέα. Η εφαρμογή της τεχνολογίας αναδεικνύεται σε κορυφαία πρόκληση. Από το πως θα αντιμετωπιστεί η πρόκληση αυτή και πως θα αξιοποιηθούν οι νέες τεχνολογικές δυνατότητες, θα εξαρτηθεί το κατά πόσο η ποιότητα ζωής των ανθρώπων μπορεί να γίνει καλύτερη».

 

Δειτε Επισης

Στρατηγική συνεργασία Astras Oncology Network και Genekor Medical SA-Ο κεντρικός άξονας και οι βασικοί της πυλώνες
Συνταξιοδοτικό: Καμπανάκι από Συμβούλιο Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας-Οι επτά συστάσεις και η ανάγκη άμεσων μέτρων
Η ψυχική υγεία των νέων στην Κύπρο: Από τη σιωπή στη δράση-Αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και προοπτικές
Ξεκαθαρίζει για χρεώσεις ανακλήσεων σε γκρίζα οχήματα ο ΣΕΜΗΟ-«Διαστρεβλωμένη εικόνα, απόλυτα νόμιμες»
Ανοιχτή πρόσκληση στον επιχειρηματικό κόσμο της πόλης για στήριξη από το Λάρνακα 2030
Στρατηγική επένδυση για ψηφιακή κυριαρχία από την Cyta-Εξαγόρασε το data center της Simplex στη Λάρνακα
Επιχειρηματική αποστολή ΚΕΒΕ στη Φινλανδία-Ενίσχυση συνεργασίας σε ναυτιλία και της θαλάσσια τεχνολογία
Μάριος Καπιρής: Ηγεσία στη μείωση ψηφιακής βλάβης και προστασία της ιδιωτικότητας
ΑΛΜΑ στο… κενό-Πριν αλέκτορα φωνήσαι επιβεβαίωσε εαυτόν ο Οδυσσέας
Ολύμπιος Τουμάζου: Οι νέες διατροφικές τάσεις και η σύνδεσή τους με τη μείωση βλάβης