powered by

Μακεδονίτισσα Palace: Το δημοφιλές κέντρο των κύκνων

Μακεδονίτισσα Palace, το κτίριο όπου χώρεσε αναμφίβολα τις περισσότερες στιγμές χαράς και διασκέδασης από κάθε άλλο κέντρο ψυχαγωγίας σε ολόκληρη την Κύπρο.

Ένα κτίριο όπου για δεκάδες χρόνια ήταν σήμα κατατεθέν για το Δήμο Έγκωμης. Πόσα άραγε ζευγάρια διασκέδασαν το γάμο τους εκεί ή πόσες δεξιώσεις βαφτίσεων έγιναν; Ο αριθμός σιγουρά θα είναι εκπληκτικός.
 

Το Κτήμα Μακεδονίτισσας και το μεγάλο σκάνδαλο

Η περιοχή οπού βρίσκεται σήμερα το Μακεδονίτισσα Palace δεν έχει καμία σχέση με την περιοχή που ήταν το 1947, όταν η Αρχιεπισκοπή θα αποφάσιζε να ενοικιάσει το Κτήμα Μακεδονίτισσας σε ιδιώτη για τριάντα χρόνια.

Το Κτήμα Μακεδονίτισσας κάλυπτε έκταση 5.000 σκαλών και μέχρι τότε την εκμεταλλεύονταν 45 γεωργοί της περιοχής. Η απόφαση της Αρχιεπισκοπής να ενοικιάσει την περιοχή σε ιδιώτη χωρίς να προκηρύξει προσφορές προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις στην κοινή γνώμη της τότε εποχής.
 

Το συμβόλαιο της Αρχιεπισκοπής με τον ιδιώτη προνοούσε ενοίκιο 25 λιρών για τα πρώτα δέκα χρόνια και 125 για τα υπόλοιπα είκοσι, ενώ ο ενοικιαστής θα ήταν υποχρεωμένος να φυτέψει σε αυτό 100 σκάλες ελιές και αμπέλια, εάν και εφόσον η περιοχή δεν γινόταν οικιστική.

Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε την θυελλώδη αντίδραση του γεωργικού κόσμου του νησιού.  Οι αγρότες που επηρεάστηκαν  βρέθηκαν έξω από την Αρχιεπισκοπή την παραμονή των Χριστουγέννων του 1947 διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση αυτή. Οι εκπρόσωποι τους κατέθεσαν αντιπρόταση με πολλαπλάσιο ενοίκιο, αλλά οι 1.100 λίρες τον χρόνο δεν άλλαξαν την απόφαση της αρχιεπισκοπής ή οποία μεταβίβασε εντέλει το Κτήμα Μακεδονίτισσας στον ιδιώτη.

Μακεδονίτισσας Πάλλας

Ο ενοικιαστής του Κτήματος Μακεδονίτισσα προχώρησε άμεσα στην δημιουργία του Κέντρου Μακεδονίτισσα. Ένα κέντρο που η διαμόρφωση του άλλαξε αρκετές φορές κατά την διάρκεια των δεκαετιών που λειτουργούσε.

Το Κέντρο Μακεδονίτισσας κέρδισε το κοινό από την πρώτη στιγμή λειτουργίας του. Η γειτνίαση του με τον Ιερό Ναό της Παναγίας της Μακεδονίτισσας  του έδινε την δυνατότητα να προσελκύει δεξιώσεις γάμων και βαφτίσεων κάτι που το έκαναν ευρέως γνωστό.  Το Κέντρο όμως πρόσφερε και άλλες υπηρεσίας  που κάλυπταν όλες τις ανάγκες των πελατών του.
 
 
 

Πόλος έλξης του Κέντρου Μακεδονίτισσας ήταν η δεξαμενή του, με τους υπέροχους Κύκνους. Το γεγονός ότι τέτοιο θέαμα στην Πρωτεύουσα της Δεκαετίας του 60’ ήταν δυσεύρετο έκανε το Κέντρο δημοφιλές σε σχολέια και οικογένειες.
 

Σε φωτογραφίες αρχείου που βρήκαμε στην πλατφόρμα του Πανεπιστημίου Κύπρου ( Αψίδα) βλέπουμε πως η δεξαμενή του Κέντρου χρησιμοποιείτο μέχρι και για Αγιασμό των Υδάτων.
 

Το Εξοχικό Κέντρο με την πάροδο των χρόνων άλλαζε μορφή όπως μορφή άλλαζε και η γύρω περιοχή όπου γινόταν οικιστική. Αρκετά από τα υπαίθρια μέρη  του Κέντρου Μακεδονίτισσας μετατράπηκαν σε κτίρια αλλάζοντας σε αρκετό βαθμό την αρχική του εικόνα.  Το Κέντρο Μακεδονίτισσα μετονομάστηκε σε Μακεδονίτισσα Palace.

Το κλείσιμο και η αναζήτηση επενδυτή

Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του Κέντρου αλλά και το ιστορικό του όνομα το κράτησαν σε λειτουργία για πέραν των 6 δεκαετιών. Η αδυναμία όμως των ενοικιαστών αλλά και της ιδιοκτήτριας Αρχιεπισκοπής να συντηρούν το παλιό κτίριο και να το εκσυγχρονίζουν για να παραμένει ανταγωνιστικό έφερε την αντίστροφη μέτρηση για το Μακεδονίτισσα Palace.

Επίσης η ασυνέπεια των ενοικιαστών να αποπληρώνουν τα ενοίκια τους προς της Αρχιεπισκοπή έφεραν την ρήξη μεταξύ τους αφήνοντας ορφανό το Κέντρο το οποίο εδώ και λίγα χρόνια παραμένει κλειστό.

Σήμερα η  Αρχιεπισκοπή ψάχνει επενδυτή που θα αναλάβει την διαχείριση του κτιρίου το οποίο χρειάζεται αρκετή συντήρηση για να μπορέσει να λειτουργήσει ξανά κανονικά.
 
Πληροφορίες: Βιβλίο "ΑΘΗΑΙΝΟΥ" του Ι. Κ. Λάμπρου
Φωτογραφίες: Ιστοσελίδα Αψίδα του Πανεπιστημίου Κύπρου 

Δειτε Επισης

Τα μερίδια αγοράς το 2024 και το ντέρμπι Τράπεζας Κύπρου και Ελληνικής για την πρωτιά στον ασφαλιστικό τομέα
DHD Insurance: Κατέκτησε την 4η θέση στον Μαραθώνιο Λεμεσού και έστειλε μηνύματα για την οδική ασφάλεια
Η επιστήμη συνάντησε την κοινωνία στην 3η επιστημονική ημερίδα του Ογκολογικού Κέντρου Τράπεζας Κύπρου
Πέτρος Σολωμού: Γιατί η Primetel αποτελεί τον τεχνολογικό συνεργάτη της σύγχρονης επιχείρησης
Universal Life: Δωρεάν ασφάλιση υγείας MultiCare για νεογέννητα
Γονείς και μαθητές: Ψυχολογία, στρες και επιτυχία-Εκπαιδευτική ημερίδα του Πανεπιστημίου Λεμεσού (UoL)
Στο φόρουμ του Atlantic Council ο Δημήτρης Σκουρίδης-Κατ’ ιδίαν συνομιλία με τον πρώην Αμερικανό ΥΠΑΜ Mark Esper
Το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφος στην έκθεση «IKEA-Follow your ART»
Το μέλλον της ρύθμισης EMI/PI: Οι προκλήσεις και οι προσδοκίες της βιομηχανίας σύμφωνα με την ΚΤΚ
Αλέξανδρος Ιωσηφίδης: Προαγωγή πολιτικών για μια βιώσιμη και ισχυρή κυπριακή ναυτιλιακή βιομηχανία