powered by

Μνημόνιο Συνεργασίας ανάμεσα σε Πανεπιστήμιο Κύπρου και Δημοσιονομικό Συμβούλιο

Στην υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας προχώρησαν την Τετάρτη 27 Μαρτίου το Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής της Σχολής Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης του Πανεπιστημίου Κύπρου και το Δημοσιονομικό Συμβούλιο, με στόχο την εκπόνηση λεπτομερούς χρηματοοικονομικής ανάλυσης των αδυναμιών του δημοσίου χρέους, για τη διασφάλιση της δημοσιονομικής σταθερότητας.

Μιλώντας κατά την τελετή υπογραφής, η οποία πραγματοποιήθηκε στο κτήριο Συμβουλίου- Συγκλήτου «Αναστάσιος Γ. Λεβέντης», στην Πανεπιστημιούπολη, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Τάσος Χριστοφίδης, είπε πως «το Πανεπιστήμιο Κύπρου είναι πάντα ανοικτό σε συνεργασίες με φορείς και ιδιαίτερα φορείς σοβαρούς και αναγκαίους για την Κύπρο, σε αυτούς του δύσκολους καιρούς».

Όπως είπε το Πανεπιστήμιο Κύπρου είναι πάντα ανοικτό σε συνεργασίες με φορείς, που παίρνουν πολύ σοβαρά την έρευνα που διεξάγεται στο Πανεπιστήμιο.

«Θεωρώ ότι αυτό το Μνημόνιο Συνεργασίας θα μας επιτρέψει να αναπτύξουμε ακόμα περισσότερο τις σχέσεις μας γιατί σε αυτό το Μνημόνιο Συνεργασίας προβλέπεται η εμπλοκή συναδέλφων ακαδημαϊκών, που ειδικεύονται σε θέματα, με τα οποία καταπιάνεται το Δημοσιονομικό Συμβούλιο».

Ο Πρόεδρος του Δημοσιονομικού Συμβουλίου, Δημήτρης Γεωργιάδης, ευχαρίστησε τόσο το Πανεπιστήμιο, όσο και τον καθηγητή, Σταύρο Ζένιο, γι’ αυτή την πρωτοβουλία, για να προσθέσει πως «μια κοινωνία για να πάει μπροστά και να πετύχει πιστεύω ότι χρειάζεται να έχει μια καλή συνεργασία η ακαδημαϊκή κοινότητα με τον ιδιωτικό τομέα και τον κυβερνητικό τομέα, ούτως ώστε η εμπειρία, οι γνώσεις και η τεχνογνωσία να οδηγήσει σε βελτιώσεις».

Σημείωσε ότι σε αρκετά συνέδρια που επισκέπτεται σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης βλέπει πως αυτή η συνεργασία αποδίδει.

«Χώρες οι οποίες έχουν αυτή την καλή σχέση, την καλή χημεία των ακαδημαϊκών με την πραγματική οικονομία πάντα έχουν πολύ καλύτερα αποτελέσματα στις παρουσιάσεις τους και το βλέπουμε σε πρακτική εφαρμογή. Δυστυχώς στην Κύπρο αυτή η χημεία δεν βρίσκεται σε καλά επίπεδα», είπε ο κ. Γεωργιάδης.

Ο Καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, Σταύρος Ζένιος, ανέφερε ότι το συγκεκριμένο project  έχει αρχίσει τα τελευταία τρία χρόνια, την περίοδο 2016-2018.

Όπως είπε υπήρχε ένα πρόγραμμα από την ΕΕ, ώστε να εντοπιστούν τα σύγχρονα προβλήματα με διαχείριση δημόσιου χρέους. «Η κατάστασή που δημιουργήθηκε το 2008 με τη διεθνή οικονομική κρίση και μετά με την ΕΕ έκανε πολλούς να αντιληφθούν ότι το δημόσιο χρέος και τα προβλήματα του δεν είναι κάτι που αντιμετωπίζουν οι χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής ή διεφθαρμένα δικτατορικά καθεστώτα, αλλά συμβαίνει και στις καλύτερες οικογένειες», είπε.

Ο κ. Ζένιος είπε πως «το project άρχισε σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και το μοντέλο το χρησιμοποιούν και αυτοί εσωτερικά για σκοπούς δικής τους ανάλυσης».

Στο μεταξύ, σημείωσε ότι υπήρξε ενδιαφέρον από την Ολλανδία και συγκεκριμένα από το Γραφείο Διαχείρισης δημόσιου χρέους και από το Δημοσιονομικό Συμβούλιο της Ιταλίας.

«Εμένα, όμως, με ανησυχούσε πολύ το χρέος στην Κύπρο και αυτή η ανησυχία μας ώθησε σε συνεργασία, ώστε να βοηθήσομε το Δημοσιονομικό Συμβούλιο να έχει μια ανεξάρτητη τεκμηριωμένη άποψη για το θέμα του δημόσιου χρέους».

Ο Κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Ανδρέας  Χαρίτου, είπε με τη σειρά του πως «τα δημοσιονομικά ενός κράτους δεν είναι απλή εξίσωση», για να προσθέσει πως «η εμπειρία και η εμπειρογνωμοσύνη του Σταύρου Ζένιου τα τελευταία τουλάχιστον 30 χρόνια θα βοηθήσουν το Δημοσιονομικό Συμβούλιο κα γενικότερα το κράτος, ώστε να είμαστε πάντοτε σε καλύτερη θέση σε σύγκριση με το τι είμαστε χθες και με το 2013, που δυστυχώς βρεθήκαμε σε μια δεινή οικονομική κατάσταση, όσον αφορά το τραπεζικό και το δημοσιονομικό τομέα».

Εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτή η συνεργασία θα βοηθήσει περισσότερο τόσο το κράτος, όσο και το Δημοσιονομικό Συμβούλιο.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Εμπλουτισμός του Επιμελητηριακού Βιομηχανικού Μουσείου Λεμεσού «Κυριάκος Χαμπουλλάς» με νέα εκθέματα
Deal επτά δισ. δολαρίων... Συγχωνεύονται Baker Tilly και Moss Adams, δημουργείται η έκτη μεγαλύτερη ελεγκτική εταιρεία στις ΗΠΑ
Η Débora Delmar εγκαινιάζει την ατομική της έκθεση στο korai project space
Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφος: Χαρτογραφώντας το μέλλον του Ψηφιακού Μάρκετινγκ
Το ιμπρεσιονιστικό πορτρέτο του Αντώνη Αντωνίου-Δώρο στον τέως πρόεδρο της ΟΕΒ
«Πρόεδρος της ΟΕΒ στο πιο ρευστό και αβέβαιο διεθνές οικονομικό περιβάλλον»-«Αγαπητέ μου Γιώργο…»
Γιώργος Παντελίδης: Μοναδική ρεαλιστική ελπίδα για τους νέους μας το επιχειρείν-Πώς η Κύπρος θα πετύχει περισσότερα
Αντώνης Αντωνίου: Είδα, γνώρισα και έμαθα πολλά...Αυτό σας προσκαλώ και από καρδιάς σας παρακαλώ να προστατεύσουμε
Επίσημο λανσάρισμα του United Rescue Cyprus-Νέα εποχή στην αντιμετώπιση επειγόντων ιατρικών περιστατικών
Νίκος Χριστοδουλίδης: Ξεκινά το Κέντρο Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων-«Νέο σημείο αναφοράς για κάθε επενδυτή»