Το Ηνωμένο Βασίλειο αποχαιρετά τα ορυκτά καύσιμα το 2030

H κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου προωθεί σχέδιο συμφωνίας με τις βιομηχανικές επιχειρήσεις που αποβλέπει ώστε το ένα τρίτο της εγχώριας ηλεκτροπαραγωγής να προέρχεται από υπεράκτιες αιολικές εγκαταστάσεις, έως το 2030. Αν ευοωθεί το σχέδιο, υποστηρίζουν στο Λονδίνο, τότε, για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας θα παράγεται περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές παρά από ορυκτά καύσιμα, ενώ το 70% θα προέρχεται από πηγές χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Επί του παρόντος, η υπεράκτια αιολική ενέργεια παρέχει μόλις ένα 7% της συνολικής ισχύος στην Βρετανία, αλλά το ποσοστό αυτό αναμένεται να ανέλθει στο 30% έως τα τέλη της επόμενης δεκαετίας.

Εκπρόσωποι περιβαλλοντικών οργανώσεων καλούν την κυβέρνηση να επιταχύνει τους ρυθμούς διείσδυσης των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα, καθώς τα σχέδια της χώρας για την πυρηνική ενέργεια δεν ευοδώθηκαν. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, η δέσμευσή της για την «πράσινη» επανάσταση θα αποφέρει 27.000 νέες θέσεις εργασίας στον ενεργειακό τομέα.

Η συμφωνία θα αυξήσει, επίσης, τη συμμετοχή των εταιρειών του Ηνωμένου Βασιλείου σε έργα υπεράκτιων αιολικών πάρκων, σε ποσοστό 60%, εξασφαλίζοντας ότι τα 557 εκατομμύρια λίρες που θα διαθέσει η κυβέρνηση για κρατικές επιδοτήσεις, θα ωφελήσουν τις τοπικές κοινότητες.

Το εν λόγω ποσό θα συνοδευτεί από μια επένδυση ύψους 250 εκατομμυρίων λιρών, εκ μέρους της βιομηχανίας, η οποία θα συμβάλει ώστε να διασφαλιστεί πως οι βρετανικές εταιρείες θα καταστούν παγκόσμιοι ηγέτες σε νέους τομείς όπως η ρομποτική, τα πλωτά αιολικά πάρκα και οι μεγαλύτερες ανεμογεννήτριες.

Παράλληλα με τη συμφωνία, η κυβέρνηση θα διαθέσει περισσότερες από 4 εκατομμύρια λίρες σε βρετανικές επιχειρήσεις, για την εκτέλεση έργων σε χώρες όπως η Ινδονησία και το Πακιστάν, οι οποίες επιθυμούν να μεταβούν από την καύση άνθρακα, στην παραγωγή ενέργειας από υπεράκτια αιολικά έργα.

Τέλος, θα καταβληθούν, επίσης, περισσότερες προσπάθειες για να μειωθεί το κόστος των υπεράκτιων αιολικών έργων, που έχει υποχωρήσει ήδη κατά 50% την τελευταία διετία, προκειμένου να υποστηριχτεί η μετάβαση σε ένα σύστημα δίχως επιδοτήσεις.

ΠΗΓΗ: energia.gr

Δειτε Επισης

Στα €91 εκατ. οι κρατικές δαπάνες για την προσφυγική πολιτική
Διγλωσσία κυβέρνησης για νέο επενδυτικό σχέδιο
Julio Tironi: Σε νέα εποχή οι υπηρεσίες δημόσιων συγκοινωνιών
Διπλάσια δωρεάν data στα προγράμματα κινητής Unlimited της PrimeTel
Blue Air: Πτήσεις από €26,84 προς Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Βουκουρέστι
Αρχή Λιμένων: Ζητά προσφορές για δύο υποστατικά στο παλιό Λιμάνι Λεμεσού
Την πρώτη θέση στις παγκόσμιες πωλήσεις κατέλαβε ο όμιλος Volkswagen
ΣΟΔΑΠ: Προσφορές για πώληση ακινήτου στα Τσιφλικούδια
Κενά καταστήματα για το Pop-up Festival ζητά ο Δήμος Λευκωσίας
Προγραμματιστές συστημάτων ψάχνει το Τμήμα Φορολογίας