Η διαχείριση κινδύνου υγείας από δραστηριότητες υδρογονανθράκων

Στις 18 Μαρτίου, το Διεθνές Ινστιτούτο Κύπρου για την Περιβαλλοντική και Δημόσια Υγεία (CII) του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου και οι διεθνείς εταίροι του από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ολλανδία πραγματοποίησαν με επιτυχία το τεχνικό εργαστήριο του ευρωπαϊκού έργου Exposogas (www.exposogas.eu).

Το εργαστήριο ήταν μέρος των δραστηριοτήτων του έργου Exposogas που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και συντονίζεται από το CII με συνεργάτες από το Ινστιτούτο Επαγγελματικής Ιατρικής (ΙΟΜ, UK) και του Ολλανδικού Εθνικού Ερευνητικού Οργανισμού (TNO, NL).
 

 

Το εργαστήριο παρακολούθησαν εκπρόσωποι του Κρατικού Χημείου, Τμήμα Ανθρώπινης Βιοπαρακολούθησης, Υπουργείο Υγείας, Πυροσβεστική Υπηρεσία, Γραφείο Επιτρόπου Περιβάλλοντος και της Κίνησης Ποιότητας Ζωής.

Στόχος του εργαστηρίου ήταν να συγκεντρώσει τους αρμόδιους φορείς και την ακαδημαϊκή κοινότητα για να συζητήσουν τεχνικά θέματα που αφορούν τη διαχείριση κινδύνων για την υγεία του γενικού πληθυσμού που γειτνιάζει με εγκαταστάσεις υδρογονανθράκων. Το Exposogas είναι ένα τριετές έργο HORIZON 2020 το οποίο στοχεύει στην εφαρμογή του ανθρώπινου εκθεσιώματος (human exposome) και των εργαλείων του σε θέματα υγείας και ασφάλειας των υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο.
 



Ομόφωνα οι φορείς που συμμετείχαν στο εργαστήρι ανέδειξαν τη σημασία συστηματικής παρακολούθησης παραγόντων έκθεσης σε μίγματα υδρογονανθράκων κοντά σε περιοχές που επηρεάζονται άμεσα από την υπάρχουσα ή την μελλοντική βιομηχανική δραστηριότητα υδρογονανθράκων. Η ανάγκη στενότερης συνεργασίας μεταξύ των κυβερνητικών υπηρεσιών των διαφόρων υπουργείων που επιφορτίζονται με ρυθμιστικές πτυχές της διαχείρισης κινδύνων για την υγεία των υδρογονανθράκων υπογραμμίστηκε κατά τις εργασίες του εργαστηρίου και τονίστηκε ότι η ακαδημαϊκή κοινότητα θα μπορούσε να αποτελέσει τη γέφυρα για τέτοιες συναντήσεις. 

Η διεθνής εμπειρογνωμοσύνη των προηγμένων εταίρων της Exposogas θα μπορούσε να είναι χρήσιμη για τους διαμορφωτές πολιτικής και τη βιομηχανία υδρογονανθράκων στην Κύπρο. 

Στην ημερίδα συζητήθηκαν θέματα υδρογονανθράκων και υγείας του πληθυσμού που άπτονται της παραγωγής/χρήσης υδρογονανθράκων, όπως οι μονάδες παραγωγής ασφάλτου, τα βενζινάδικα και τα διυλιστήρια πετρελαιοειδών και οι δεξαμενές αποθήκευσης τους.

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με τον Δρ. Κωνσταντίνο Μακρή στο ΤΕΠΑΚ στο τηλέφωνο 25002398 και μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του έργου www.exposogas.eu

 

Δειτε Επισης

Παραμένει προσηλωμένος στην υλοποίηση του GSI ο ΑΔΜΗΕ-«Άγνοια όρων που διέπουν ευρωπαϊκά έργα»
Ενέργειες Χριστοδουλίδη μακριά από τα φώτα για το ρεύμα...Ζήτησε από ΡΑΕΚ και ΑΗΚ να μην μπουν αυξήσεις
Διευρύνονται οι δικαιούχοι της ειδικής διατίμησης 08 της ΑΗΚ-Εντάσσονται οικογένειες με 5 ή περισσότερα εξαρτώμενα
Άλμα 3% στις τιμές πετρελαίου με ώθηση από τις προοπτικές προόδου στις συνομιλίες ΗΠΑ-Κίνας
Τα έργα και τα μέτρα της Κυβέρνησης στον ενεργειακό τομέα-Απαντά στο ΑΚΕΛ το Υπ. Εμπορίου
Ε.Ε.: Το σχέδιο απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο και οι γεωπολιτικές προκλήσεις
Πτώση των τιμών πετρελαίου καθώς η Fed βλέπει αυξανόμενη οικονομική αβεβαιότητα
Άλμα για το αργό πετρέλαιο μετά τα χαμηλά τεσσάρων ετών
Κομισιόν: Το σχέδιο του REPowerEU για την απεξάρτηση της Ευρώπης από τη ρωσική ενέργεια
Με τις δεύτερες υψηλότερες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας σε σχέση με την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών η Κύπρος