Λ. Λοΐζου: Χρηματοοικονομικό κέντρο με προοπτική η Κύπρος

Οι Έλληνες και Κύπριοι επαγγελματίες στο χρηματοοικονομικό κέντρο του Σίτυ στο Λονδίνο έχουν μακρά παράδοση. Επομένως η σύσταση το 1994 της Ένωσης Ελλήνων Τραπεζιτών Ηνωμένου Βασιλείου ήταν μία φυσική εξέλιξη.
 
Σκοπός του συνδέσμου είναι η ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ των μελών και η καλύτερη δικτύωσή τους στο μεγαλύτερο χρηματοπιστωτικό κέντρο της Ευρώπης.
 
Εικοσι-πέντε χρόνια μετά η Ένωση έχει τον πρώτο Κύπριο πρόεδρο της, τον Λούη Λοΐζου. Ανέλαβε τα καθήκοντα της διετούς θητείας πριν από έναν χρόνο, το Φεβρουάριο του 2018. «Είμαι μέλος εδώ και οκτώ χρόνια και ήθελα να προσφέρω. Ήταν μια μεγάλη ευθύνη η εκλογή μου στην προεδρία της Ένωσης και απαιτεί δέσμευση, αλλά ήθελα να το κάνω γιατί έβλεπα την ανάγκη να ενδυναμωθούν οι σχέσεις μεταξύ των μελών μας», λέει στο ΚΥΠΕ ο κ. Λοΐζου.
 
Τα μέλη της Ένωσης αριθμούν αυτή τη στιγμή περί τα 300. «Είναι κατά κύριο λόγο Έλληνες που ήρθαν στη Βρετανία για σπουδές και έμειναν για εργασία. Μετά από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ αυξήθηκε και ο αριθμός των Κυπρίων μελών, κυρίως νεαρών», λέει ο κ. Λοΐζου, αν και σημειώνει ότι τα τελευταία χρόνια πολλοί από αυτούς επιλέγουν να συνεχίσουν την καριέρα τους στην Κύπρο, μεταφέροντας εκεί την πολύτιμη εμπειρία που έχουν αποκτήσει.
 
Ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Τραπεζιτών τονίζει ότι λαμβάνεται πολύ σοβαρά υπόψη και η κοινωνική ευθύνη του συνδέσμου. «Θεσπίσαμε το Βραβείο Σπουδαστών της Ένωσης Τραπεζιτών για φοιτητές από Ελλάδα και Κύπρο που ενδιαφέρονται να συγγράψουν έκθεση ιδεών πάνω σε θέμα που άπτεται του χρηματοοικονομικού τομέα. Ο νικητής λαμβάνει χρηματικό βραβείο και βοήθεια στην εύρεση εργασίας και στη δικτύωση στον τραπεζικό τομέα του Ηνωμένου Βασιλείου.

»Διοργανώνουμε επίσης συχνά εκδηλώσεις που αφορούν το ευρύ κοινό των Ελλήνων και Κυπρίων στη Βρετανία. Πρόσφατα είχαμε μία ενημερωτική εκδήλωση στο Ελληνικό Κέντρο του Λονδίνου για το Brexit, τι χρειάζεται να κάνει ο καθένας για να παραμείνει στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ήταν σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».
 
Το Brexit είναι αυτή την περίοδο ψηλά στους προβληματισμούς των τραπεζιτών, όπως και των επαγγελματιών σε όλους τους τομείς της βρετανικής οικονομίας. «Δεν ξέρουμε ακόμα ποια μορφή θα πάρει. Αλλά νομίζω ότι το Λονδίνο θα παραμείνει ένα πολύ δυνατό χρηματοοικονομικό κέντρο στην Ευρώπη. Δεν είναι σε τόσο μεγάλη κλίμακα η μετακίνηση εταιρειών του τομέα σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις. Πιο ωφελημένα θα είναι μάλλον κέντρα όπως η Νέα Υόρκη και το Χονγκ Κονγκ. Αλλά θα μπορούσε και η Κύπρος να ενισχυθεί σε ένα βαθμό εάν προσελκύσει εταιρείες που θέλουν βάση στην ΕΕ», παρατηρεί ο κ. Λοΐζου.
 
Το Brexit, παρόλα αυτά, δημιουργεί προβλήματα στον ίδιο και στους συναδέλφους του: «Ενδεχομένως να χρειαστεί η ίδρυση νέας εταιρείας με άδεια χρηματοοικονομικών συμβούλων σε χώρες της ΕΕ. Κάποιες υπηρεσίες θα συνεχίζουμε να μπορούμε να τις προσφέρουμε στην ΕΕ, άλλες όχι. Υπάρχουν συγκεκριμένες ρυθμίσεις που περιορίζουν λίγο το εύρος των υπηρεσιών για τους εκτός ΕΕ τραπεζίτες».
 
Ως Κύπριος ο κ. Λοΐζου εμπλέκεται και σε συμφωνίες και διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο χωρών. «Η φήμη της Κύπρου έχει βελτιωθεί πάρα πολύ μετά από την κρίση του 2013. Αναγνωρίζεται ότι έχουν ληφθεί πολλά μέτρα και ότι έχει ακολουθηθεί μία σωστή δημοσιονομική πολιτική και καλή πολιτική από τον ιδιωτικό τομέα. Ανακτά λοιπόν τη φήμη που πρέπει να έχει ως ένα περιφερειακό οικονομικό κέντρο με προοπτική να αυξήσει την επιρροή της σε διεθνές επίπεδο».
 
Με καταγωγή από την Αγία Τριάδα Γιαλούσας και τη Λεμεσό, με σπουδές στο London School of Economics και στο Christchurch College του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, ο κ. Λοΐζου έχει ιδρύσει την εταιρεία χρηματοοικονομικών συμβουλών Loizou & Co. μετά από πολυετή απασχόληση σε διάφορα μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του Σίτυ. Ασχολείται κυρίως με εκτιμήσεις εταιρειών σε περιπτώσεις εξαγορών και συγχωνεύσεων, που οδηγούν συχνά σε συμφωνίες εκατομμυρίων, όπως πρόσφατα η εξαγορά μεγάλου ποσοστού της ελληνικής εταιρείας φυτικών καλλυντικών ApiVita από την ισπανική Puig.
 
«Πάντα ήθελα να ασχοληθώ με τον τομέα των χρηματοοικονομικών. Είναι μία δυναμική απασχόληση με αρκετό ενδιαφέρον, ασχολείσαι με τεράστια ποσά και η ικανοποίηση έρχεται από το να προσφέρεις στον πελάτη σου τις καλύτερες δυνατές συμβουλές», λέει ο κ. Λοΐζου.

Κάνει λόγο για ένα δύσκολο, πολύ ανταγωνιστικό περιβάλλον που δεν αφήνει πολύ ελεύθερο χρόνο, αν και ο ίδιος έχει προσαρμοστεί, έχοντας αποκτήσει μάλιστα τον τίτλο του «Πολίτη του Σίτυ του Λονδίνου».

«Θα συνιστούσα σε κάποιον νεαρό Κύπριο που θέλει να απασχοληθεί στο Σίτυ να έχει από νωρίς ένα ξεκάθαρο πλάνο για το τι θέλει να κάνει. Κάποια πανεπιστήμια της Βρετανίας και των ΗΠΑ έχουν μεγαλύτερη αναγνώριση στην αγορά εργασίας και επομένως καλώς ή κακώς συνεπάγονται περισσότερες ευκαιρίες απασχόλησης. Σημασία και η εμπειρία εργοδότησης μέσα από προγράμματα πρακτικής», λέει εν είδει συμβουλής ο κ. Λοΐζου.
 
Διαπιστώνει πάντως μία αλλαγή τάσης, με περισσότερους νέους να στρέφονται πλέον όχι στα χρηματοοικονομικά αλλά προς τον τομέα της τεχνολογίας, με πολύ καλές αμοιβές.
 
Μήπως αυτό έχει να κάνει και με τη φήμη που έχει αποκτήσει ο τομέας μετά από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008; «Εγώ θα έλεγα ότι διάγουμε μία ευρύτερη κοινωνικοοικονομική κρίση. Ο χρηματοπιστωτικός τομέας έχει το δικό του μεγάλο μερίδιο ευθύνης λόγω κακών χειρισμών τα 20 χρόνια πριν από το 2008 και έχει αλλάξει ίσως ο τρόπος που οι πολίτες βλέπουν το επάγγελμά μας. Αλλά η κρίση δυστυχώς είναι βαθύτερη και αφορά όλη την κοινωνία. Βλέπουμε πώς πολύς κόσμος είναι επιρρεπής στο λαικϊσμό και σε συνθήματα. Ακόμα και με το Brexit θα έλεγα ότι η συζήτηση διεξήχθη με όρους συνθηματολογίας, π.χ. το ‘take back control’ ή το ‘Brexit means Brexit’, κενά πολιτικής ουσίας. Και δεν έχει αναληφθεί η πολιτική  ευθύνη για αυτήν τη συνθηματολογία».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Παγκόσμια διάκριση για τη Δέσποινα Πολυβίου στις εξετάσεις επαγγελματικού επιπέδου του ICAEW
Παρουσίαση βιβλίου «Σπύρος Κυπριανού: Στη μάχη της ιστορίας όπως την έζησα 1932-1959»
Nobu Matshuhisa: Η αγάπη του για την κυπριακή κουζίνα και η επέκταση στην Ευρώπη
Βαρδής Βαρδινογιάννης: Το κτίσιμο μιας επιχειρηματικής αυτοκρατορίας και η τεράστια κοινωνική προσφορά
Έφυγε από την ζωή ο Έλληνας εφοπλιστής και επιχειρηματίας Βαρδής Βαρδινογιάννης
Διευθύντρια για πολυμερείς υποθέσεις στο DG TRADE η Μυρτώ Ζαμπάρτα-Διορίστηκε από την Κομισιόν
Η fashion designer Βασιλική Χαρίτωνος στο 1ο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Τέχνης και Πολιτισμού Αναπηρίας DIS
Ο ιδρυτής της M. Residence Νικόλας Μιχαλιάς στη λίστα «40 under 40» του Fortune Greece-«Είναι ένας πρωτοπόρος»
Ο Νικόλας Στρατής, μέλος του ICAEW, στην υψηλού κύρους επιτροπή IFAC Young Leaders Collective
Κυκλοφόρησε η βιογραφία της Ζέτας Αιμιλιανίδου-H χαρισματική προσωπικότητα και το σημαντικό της έργο