powered by

Η ΕΚΤ αγοράζει κυπριακά ομόλογα μέσω επανεπενδύσεων

Μπορεί οι καθαρές αγορές κρατικών ομολόγων στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού (APP) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να έχουν τερματιστεί τον περασμένο Δεκέμβριο, εντούτοις η ΕΚΤ συνέχισε και τον Ιανουάριο τις αγορές κυπριακών ομολόγων, μέσω επανεπενδύσεων ποσών από ομόλογα που λήγουν.
 
Οι κινήσεις της ΕΚΤ σπρώχνουν περαιτέρω τις αποδόσεις των ομολόγων της Δημοκρατίας σε καθοδική τροχιά, την ώρα που το Υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται να βγει στις αγορές με έκδοση νέου ομολόγου.
 
 Ειδικότερα, τον προηγούμενο μήνα η ΕΚΤ αγόρασε κυπριακά ομόλογα αξίας €58 εκατ, ανεβάζοντας το απόθεμα κυπριακών ομολόγων που διακρατεί στα €736 εκατομμύρια με μέση σταθμική διάρκεια 5.7 έτη. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ, τους τελευταίους τρεις μήνες πριν τον τερματισμό του προγράμματος είχαν γίνει καθαρές αγορές κυπριακών ομολόγων ύψους €464 εκατ.
 
Σημειώνεται ότι μετά τον Δεκέμβριο του 2018 η ΕΚΤ αποφάσισε να τερματίσει τις καθαρές αγορές στοιχείων ενεργητικού, συνεχίζοντας τις επανεπενδύσεις των ποσών από την εξόφληση αποκτηθένων τίτλων που λήγουν, αφήνοντας ταυτόχρονα ανοικτό το καταληκτικό χρονοδιάγραμμα.
 
Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ αξιωματούχος της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, για την Κύπρο λόγω του ότι η χώρα ήταν αποκλεισμένη από το πρόγραμμα υπάρχει η απόφαση βάσει της οποίας θα γίνουν επανεπενδύσεις σε κυπριακά ομόλογα, ώστε στο τέλος του προγράμματος το απόθεμα των ομολόγων που διακρατεί η ΕΚΤ να προσεγγίσει την κεφαλαιακή κλείδα της Κύπρου στο ευρωσύστημα, που ανέρχεται στο 0,2%.
 
Οι συνεχιζόμενες αγορές αναμένεται ότι θα ενισχύσουν την πτωτική τάση στις αποδόσεις των κυπριακών ομολόγων, ιδιαίτερα ενόψει των παρουσιάσεων που θα γίνουν την ερχόμενη εβδομάδα για έκδοση νέου ομολόγου. Η απόδοση του κυπριακού 10ετους ομολόγου (λήξης 2028) στις δευτερογενείς αγορές υποχώρησε για πρώτη φορά κάτω από το 2%, ενώ η μέση απόδοση νωρίτερα σήμερα βρισκόταν στο 1,99%.
 
Σύμφωνα με γνωστοποίηση του ΥΠΟΙΚ, την ερχόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθούν παρουσιάσεις σε επενδυτές στο Λονδίνο, το Παρίσι το Μόναχο και στο Μιλάνο με στόχο την έκδοση νέου ομολόγου.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ένα σύγχρονο πολυλειτουργικό πάρκο στην καρδιά της Λευκωσίας... Εγκαινιάστηκε η ανάπλαση του παλιού ΓΣΠ(pics&vid)
High level φόρουμ και ώθηση στη δυναμική πορεία των επιχειρηματικών σχέσεων Κύπρου-Ινδίας από Χριστοδουλίδη και Μόντι
Τεχνολογία και καινοτομία στο επίκεντρο της διμερούς ατζέντας με Μόντι-Οι προτάσεις στο τραπέζι για συνεργασία
Στο τεύχος Ιουνίου του περιοδικού GOLD: Η Λεμεσός ως μια πόλη συνώνυμο της φιλοδοξίας και της δυναμικής εξέλιξης
Η CPO φέρνει την Korres στο Mall of Cyprus-Ποιο είναι το ελληνικό brand που κατέφθασε στο εμπορικό κέντρο
Όμιλος Λεπτός: Οι εξαιρετικές επιδόσεις της αγοράς ακινήτων και η Κύπρος ως ασφαλές λιμάνι εν μέσω αβεβαιότητας
Όλα τα αναγκαία μέτρα στα αεροδρόμια, διευθετήθηκε το θέμα της διαμονής για όλους...Η αξιολόγηση του ΣΕΑ
Αλ. Ιωσηφίδης: Ανήσυχη η ναυτιλιακή κοινότητα της Κύπρου-Τα στενά του Ορμούζ και τι θα δημιουργούσε μια πετρελαϊκή κρίση
Ανταλλαγή τεχνογνωσίας Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου με τεχνοκράτες Λιθουανίας και Ολλανδίας
Βρίσκει κλειστές πόρτες από τις τράπεζες για δάνειο ο ΑΔΜΗΕ-Ζητά ανάκτηση €250 εκατ. για να συνεχiστει ο GSI