ΕΥ: Η έλλειψη ψηφιακών δεξιοτήτων στην Ευρώπη, απειλή για τη μελλοντική ανάπτυξη

Οι ελλείψεις δεξιοτήτων στην Ευρώπη επιδρούν αρνητικά στις προοπτικές ανάπτυξης των επιχειρήσεων και της οικονομίας της ηπείρου, σύμφωνα με τη νέα έρευνα της ΕΥ, Building a Better Working Europe, η οποία εντάσσεται στη σειρά ερευνών EY Attractiveness. Οι πιο ανησυχητικές ελλείψεις σε ταλέντα αφορούν στις ψηφιακές δεξιότητες, με την κυβερνοασφάλεια (48%), την τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) και τη ρομποτική (48% και οι δύο) να αναγνωρίζονται από τους ερωτηθέντες ως οι πιο δυσεύρετες δεξιότητες. 

Το να είσαι ψηφιακά ώριμος έχει πολλά οφέλη
Μεταξύ των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα, το 60% έχει συμπεριλάβει στο πλαίσιο της στρατηγικής του τον ψηφιακό μετασχηματισμό, το 57% έχει συμπεριλάβει τη στρατηγική για το ανθρώπινο δυναμικό στο πρόγραμμα ψηφιακού μετασχηματισμού, ενώ το 54% έχει στο οργανόγραμμά του έναν chief digital officer (CDO) ή chief information technology officer (CITO). Αυτά τα τρία στοιχεία, ωστόσο, συνυπάρχουν μόνο στο 17% των επιχειρήσεων που έχουν ταξινομηθεί στην έρευνα ως «ψηφιακά ώριμες» και έχουν έναν ειδικό σε θέματα τεχνολογίας στο διοικητικό τους συμβούλιο, αλλά και μια στρατηγική για το ανθρώπινο δυναμικό ενσωματωμένη στο πρόγραμμα μετασχηματισμού τους.

Οι ψηφιακά ώριμες επιχειρήσεις, οι οποίες διαχειρίζονται τη στρατηγική του ανθρωπίνου δυναμικού σε επίπεδο διοικητικού συμβουλίου, τείνουν να έχουν υψηλότερη παραγωγικότητα (76%), σε σχέση με αυτές που τους ακολουθούν (73%) και με αυτές που μένουν πίσω (65%). Επιπρόσθετα, ο ρυθμός εναλλαγής του προσωπικού είναι πολύ χαμηλότερος στις τεχνολογικά ώριμες επιχειρήσεις, σε σχέση με τις άλλες δύο προαναφερθείσες κατηγορίες (71% και 74%, αντίστοιχα). 

Επενδύοντας στο ταλέντο και επαναπροσδιορίζοντας τη λειτουργία του ανθρωπίνου δυναμικού
Σύμφωνα με την έρευνα, οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις αναγνωρίζουν ότι αντιμετωπίζουν έλλειψη δεξιοτήτων, ενώ το 89% αναφέρει ότι επενδύουν στη βελτίωση των ψηφιακών δεξιοτήτων καινούριων και παλαιών εργαζομένων. Ωστόσο, μόνο το 43% των επιχειρήσεων έχει μια στρατηγική ανθρωπίνου δυναμικού, η οποία εκτείνεται σε βάθος μεγαλύτερο της τριετίας. 

Σχολιάζοντας τα ευρήματα της έρευνας ο Σταύρος Παντζαρής, Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥ Κύπρου, δήλωσε: «Ο ραγδαίος ρυθμός των τεχνολογικών αλλαγών και της καινοτομίας μετασχηματίζει δραστικά την αγορά εργασίας. Οι επιχειρήσεις δυσκολεύονται να καλύψουν τις ανάγκες στις νέες κρίσιμες δεξιότητες. Για να ανταποκριθούν στην πρόκληση αυτή θα πρέπει να εστιάσουν στην προσέλκυση, τη διατήρηση και την επανειδίκευση του ανθρώπινου δυναμικού καθώς και να ενισχύσουν και να αναβαθμίσουν τη λειτουργία του ανθρώπινου δυναμικού τους».

Δειτε Επισης

Cyta: Μέτρα στήριξης για κατοίκους και επιχειρήσεις στις πληγείσες κοινότητες από την πυρκαγιά
Πρόσκληση προς έφηβες στην Κύπρο-Πάρε μέρος δωρεάν στο FEM Online Program και ανακάλυψε τη δύναμή σου ως ηγέτιδα
Τρ. Κύπρου: Άμεση κινητοποίηση και ουσιαστική συνδρομή στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς-Το SupportCY κοντά στις πληγείσες περιοχές
Ενισχύει τη θέση της στον ασφαλιστικό τομέα η Τρ. Κύπρου-Ολοκλήρωσε την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής (Κύπρου)
Βαρύ τίμημα και για την κτηνοτροφία από τις πυρκαγιές, επηρεάστηκε και η μελισσοκομία-Αξιολογείται η κατάσταση
Υπεραγορές Αλφαμέγα: Κουπόνια συνολικής αξίας €1000 για ψώνια σε κάθε οικογένεια που έχασε τη μόνιμη κατοικία της
Στο πλευρό των πληγέντων το My Mall Limassol-Αρχίζει τη συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης
Υποτροφίες για μεταπτυχιακές σπουδές σε κλάδους σχετικούς με τους υδρογονάνθρακες από το υπουργείο Ενέργειας
Στάχτη περίπου 15.000 δεκάρια οινοποιήσιμων καλλιεργειών...Στήνεται μηχανισμός και αρχίζει άμεσα η καταγραφή ζημιών
Στην κορυφή των βάσεων η Ιατρική και η Νομική Σχολή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών