Οι προοπτικές του ενεργειακού κλάδου στην Κύπρο
16:20 - 04 Φεβρουαρίου 2019
Με τη γεωγραφική της θέση στο σταυροδρόμι μεταξύ Ευρώπης, Αφρικής και Μέσης Ανατολής, η Κύπρος διαθέτει όλα τα φυσικά πλεονεκτήματα που απαιτούνται για να καταστεί περιφερειακό κέντρο. Ενδεικτικό αυτού αποτελεί η επιτυχία του τερματικού της DP World στη Λεμεσό, το οποίο σήμερα προσφέρει επιβατικές υπηρεσίες και υπηρεσίες εφοδιασμού και τροφοδοσίας στις αγορές της γύρω περιοχής.
Ωστόσο, ένα θέμα το οποίο έχει συζητηθεί λιγότερο είναι η προοπτική ανάδειξης της Κύπρου ως ενεργειακού κέντρου στην ευρύτερη Ανατολική Μεσόγειο.
Ερευνητικές γεωτρήσεις εκτιμούν ότι τα αποθέματα του κοιτάσματος Αφροδίτη, το οποίο ανακαλύφθηκε το 2011 εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας, ανέρχονται σε 4,5 τρισ. κυβικά πόδια ποιοτικού φυσικού αερίου. Δεδομένου ότι η εσωτερική ζήτηση στην Κύπρο για φυσικό αέριο είναι χαμηλή, το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής θα εξάγεται. Παρόλα αυτά, λόγω του μεγέθους των κοιτασμάτων, δεν είναι εφικτή η τοποθέτηση εγκαταστάσεων υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) για εξαγωγή στο χώρο παραγωγής, γεγονός που διανοίγει νέες προοπτικές για την ανάπτυξη μίας οικονομικά αποδοτικής τοποθεσίας για εξερεύνηση και χερσαίες εργασίες.
Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (ΔΟΕ) το πετρέλαιο και ειδικότερα, το φυσικό αέριο πρόκειται να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο μαζί με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στο εγγύς μέλλον. Ο ΔΟΕ προβλέπει ότι σε συνθήκες βιώσιμης ανάπτυξης, η ζήτηση φυσικού αερίου θα αυξηθεί κατά 20% έως το 2030, με το φυσικό αέριο να μετατρέπεται στο μεγαλύτερο ενιαίο καύσιμο παγκοσμίως.
Σε αυτό το πλαίσιο η συμβολή της DP World Limassol στη διαμόρφωση του τομέα των υδρογονανθράκων στην Κύπρο είναι καθοριστικής σημασίας. Η εφοδιαστική ζώνη του πετρελαίου και φυσικού αερίου στο τερματικό της εταιρείας είναι συνολικής έκτασης 100.000 m2.Διαθέτει επίσης προβλήτα μήκους 430 μέτρων αποκλειστικά για τον κλάδο ενέργειας, ενώ μπορούν να αξιοποιηθούν και οι υπόλοιπες προβλήτες μήκους 1.2 χιλιομέτρων.
Το τερματικό είχε χρησιμοποιηθεί επιτυχώς στο πλαίσιο των θαλάσσιων γεωτρήσεων της ΕΝΙ στην κυπριακή ΑΟΖ. Παράλληλα, άλλες διεθνείς πετρελαϊκές εταιρείες, όπως η Exxon Mobil, έχουν επίσης υποδείξει τη ζώνη πετρελαίου και φυσικού αερίου της DP World Limassol, ως εφοδιαστική βάση στο πλαίσιο των εν εξελίξει γεωτρήσεων.
Οι ίδιες εγκαταστάσεις διαθέτουν την ευελιξία να ανταποκριθούν άμεσα στις ανάγκες των πελατών, στοιχείο απαραίτητο στον ευμετάβλητο κόσμο των ορυκτών καυσίμων. Αξιοποιώντας πλήρως τη δυναμική των παγκόσμιων πόρων και της τεχνογνωσίας μας σε διεθνές επίπεδο, οι εγκαταστάσεις μπορούν να φιλοξενήσουν ένα στόλο από σκάφη υψηλών προδιαγραφών, παρέχοντας ένα πλήρες φάσμα τεχνικών υπηρεσιών για υπεράκτια λειτουργία.
Το πιο σημαντικό είναι πως μέσα από το επιχειρησιακό μας μοντέλο, το οποίο θέτει στο επίκεντρο το λιμάνι Λεμεσού, μπορούμε να παρέχουμε εγκαταστάσεις που ενσωματώνουν τις υπηρεσίες βάσης ανεφοδιασμού και τις υποθαλάσσιες υπηρεσίες καθώς και μία βιομηχανική περιοχή για εταιρείες παροχής και υπηρεσιών. Εστιάζοντας στην ανάπτυξη εκτάσεων, περιουσιακών στοιχείων και επιχειρήσεων που θα καταστούν επίκεντρο των κοινοτήτων και της γειτνιάζουσας βιομηχανίας.
Με τη ζήτηση για φυσικό αέριο και τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας να κινείται συνεχώς ανοδικά και τις τεχνολογικές εξελίξεις να καθιστούν περισσότερα πεδία προσβάσιμα και οικονομικά βιώσιμα, οι διαχειριστές λιμένων πρέπει να κατανοήσουν καλύτερα τις θετικές επιπτώσεις που απορρέουν από τη φιλοξενία τέτοιων εγκαταστάσεων, έχοντας παράλληλα την ευελιξία για τη δημιουργία εγκαταστάσεων πολλαπλών χρήσεων. Για τους διαχειριστές που έχουν τη δυνατότητα να συνδυάσουν τη φιλοξενία τέτοιων εγκαταστάσεων με την ανάλογη εξειδίκευση, οι προοπτικές που διανοίγοντες είναι τόσο μεγάλες όσο και η ποσότητα των φυσικών πόρων.
*Ο Λάζαρος Χαραλάμπους είναι Εμπορικός Διευθυντής της DP Word Limassol
www.dpworldlimassol.com