Powered by

O Επίτροπος Αλμούνια, ανεξάρτητος αξιολογητής για την Ελλάδα

Ο πρώην Επίτροπος Joaquín Almunia διορίστηκε σήμερα ως "ανεξάρτητος εκτιμητής υψηλού επιπέδου για την οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα. Διορίστηκε κατόπιν υποψηφιότητας από τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου του ΕSM, Mário Centeno, σε συνεργασία με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ESM  Klaus Regling και σε διαβούλευση με τα 19 μέλη του ESM", ανακοίνωσε σήμερα ο οργανισμός που εδρεύει στο Λουξεμβούργο. 

Ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ESM, Mário Centeno, δήλωσε σχετικά ότι "η διαδικασία προσαρμογής στην Ελλάδα ήταν πιο δύσκολη και παρατεταμένη από ό, τι σε άλλες χώρες της ζώνης του ευρώ" και "απαιτείται διεξοδική και ανεξάρτητη αξιολόγηση".

"Η αποστολή του ανεξάρτητου αξιολογητή είναι να εξετάσει την οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα, με έμφαση στο πρόγραμμα ESM", αναφέρει και τονίζει: "χαίρομαι που ο κ. Almunia αποδέχθηκε αυτή την αποστολή, έχει το σωστό σύνολο δεξιοτήτων και εμπειρίας για να οδηγήσει αυτή την άσκηση και να δώσει μια αξιόπιστη και ανεξάρτητη αξιολόγηση. "

Ο διευθύνων σύμβουλος του ESM Klaus Regling δήλωσε ότι "χαιρετίζω τον διορισμό του κ. Almunia ως αξιολογητή υψηλού επιπέδου καθώς η εκτεταμένη εμπειρία και η γνώση του στον τομέα της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και της έρευνας οικονομικής πολιτικής, καθώς και στις υποθέσεις της ΕΕ, θα διασφαλίσουν την πληρότητα, την αξιοπιστία και την αμερόληπτη αξιολόγηση της διαδικασίας ".

Όπως ανακοινώθηκε, η αξιολόγηση θα διεξαχθεί με την υποστήριξη μιας ομάδας ESM και συμβουλές εξωτερικών εμπειρογνωμόνων με εμπειρία αξιολόγησης σε άλλα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Ο κ. Almunia θα ετοιμάσει και θα υποβάλει έκθεση στο Συμβούλιο των Διοικητών του ΕSm κατά την ετήσια συνεδρίαση του Ιουνίου 2020.

Πρόκειται για τη δεύτερη αξιολόγηση αυτού του είδους, μετά την αξιολόγηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και της οικονομικής βοήθειας του ESM από την Gertrude Tumpel-Gugerell το 2017. Η προηγούμενη αξιολόγηση κάλυψε και τις πέντε χώρες που έλαβαν βοήθεια: Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία, και το πρόγραμμα EFSF για την Ελλάδα έως τον Δεκέμβριο του 2014.
 
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Fitch: Επιβεβαίωσε το ελληνικό αξιόχρεο σε ΒΒΒ- με σταθερές προοπτικές-Οι βασικοί παράγοντες της αξιολόγησης
UBS: Πού βάζει τον πήχη για την ανάπτυξη στην Ελλάδα
Amazon: Ποιοι Έλληνες βρίσκονται πίσω από το mega deal της αμερικανικής εταιρείας στην Ελλάδα
Δυναμικά στον τομέα ΑΠΕ της Ελλάδας με επένδυση σε τρία νέα αιολικά πάρκα μεγάλης κλίμακας η Amazon
Στις αγορές με επανέκδοση δεκαετούς ομολόγου το ελληνικό δημόσιο-Στόχος η άντληση €250 εκ.
Πρόωρη αποπληρωμή δανείων και το 2025 προγραμματίζει η Ελλάδα-Ποιος ο στόχος
Κομισιόν: Η Ελλάδα μηδενίζει το δημοσιονομικό έλλειμμα το 2024-2025
Mε βλέψεις στο εξωτερικό οι ελληνικές τράπεζες-Μειώνονται οι στόχοι των MREL
Πόσο κοστίζει τώρα ένα διαμέρισμα στις ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις-Στις φθηνότερες αγορές η Αθήνα
Θετικό σήμα από Κομισιόν για ελληνική οικονομία-Αβεβαιότητα από την επιβράδυνση της Ευρώπης