Ίση μεταχείριση για αξιόγραφα από Τράπεζα Κύπρου, ζητούν Βουλευτές

Την ίση μεταχείριση όλων των πολιτών από την Τράπεζα Κύπρου αναφορικά με τις εξώδικες διευθετήσεις υποθέσεων αξιογράφων, ζήτησαν σήμερα ο Πρόεδρος και τα μέλη της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής. 

«Σήμερα είχαμε ενώπιον μας συνέχιση ουσιαστικά του θέματος με τα προβλήματα που προέκυψαν στο δικαστικό σύστημα της Κύπρου και ένα εξειδικευμένο θέμα από τις καταγγελίες που υπήρχαν σ’ αυτό όσον αφορά τις χαριστικές εξώδικες διευθετήσεις πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων, δικαστών, βουλευτών, υπουργών και οτιδήποτε άλλο σε σχέση με τα αξιόγραφα», ανέφερε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ζαχαρίας Ζαχαρίου σε δηλώσεις του.

«Θεωρήσαμε ότι έπρεπε μετά από αυτά που έχουν βγει στη δημοσιότητα να συζητηθεί το θέμα», είπε.

«Για μας η απαίτηση δεν είναι να υπεισέλθουμε στο πώς λειτουργεί ένας ιδιωτικός οργανισμός όπως είναι μια τράπεζα, αλλά μας ενδιαφέρει πρωτίστως η ισοπολιτεία. Και μας ενδιαφέρει πρωτίστως το τραπεζικό σύστημα να αποκτήσει ξανά την αξιοπιστία του», σημείωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής.

Πρόσθεσε ότι αυτά που έχουν δει το φως της δημοσιότητας «με τον τρόπο που διευθετήθηκαν υποθέσεις συγγενικών προσώπων επωνύμων, το μόνο που δεν προάγει είναι την αξιοπιστία προς το τραπεζικό σύστημα».

Έχει γίνει, είπε, «μια έντονη συζήτηση».

Οπως ανέφερε, σύμφωνα με τα όσα λέχθηκαν στην Επιτροπή, «έχουν γίνει 1.144 διευθετήσεις αξιογράφων που είχαν σχέση με δάνεια και ήταν υποθέσεις που έτσι ή αλλιώς η τράπεζα θα τις έχανε στα δικαστήρια. Μετά τη σύσκεψη που είχε γίνει και στο Προεδρικό Μέγαρο, είχε παρθεί απόφαση να τρέξουν οι διαδικασίες.  

Το δεύτερο, είπε, είναι ότι έχουν γίνει 330 διευθετήσεις σε σχέση με τα αξιόγραφα που δεν έχουν σχέση με δάνεια, οι δύο είναι αυτές που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και οι 328 είναι άλλες. Έχουμε ζητήσει να ενημερωθεί γραπτώς η Βουλή αν υπάρχουν άλλες υποθέσεις προσωπικά εκτεθειμένων προσώπων μέσα στις 328.

Το τρίτο αξιοσημείωτο είναι, είπε, ότι μετά τον θόρυβο ο κ. Χούρικαν έχει στείλει επιστολή στο Σύνδεσμο Αξιογράφων, στην οποία τους τονίζει την θέληση της Τράπεζας Κύπρου να γίνουν διευθετήσεις σε ταχύ χρονικό διάστημα, πράγμα το οποίο αν λειτουργήσει μας ικανοποιεί, γιατί οι εξώδικες διευθετήσεις «είναι προς όφελος και των πολιτών και της Τράπεζας και είναι ένα πράγμα το οποίο θα βοηθήσει όλη την κοινωνία γιατί είναι πάρα πολύς ο κόσμος που έχει συγκεκριμένα προβλήματα».

Ο κ. Ζαχαρίου είπε επίσης ότι «θα παρακολουθούμε την υπόθεση, ξέροντας και γνωρίζοντας ότι δεν μπορούμε να επεμβαίνουμε σε ιδιωτικές εταιρείες». Σίγουρα, όμως, πρόσθεσε, «ως οι άνθρωποι, οι οποίοι είμαστε εντεταλμένοι από τον κυπριακό λαό να τον εκπροσωπούμε, είναι απαίτησή μας η ισοπολιτεία και οι τράπεζες και οι μεγάλοι οργανισμοί οφείλουν την ζωή τους σήμερα στους πολίτες αυτού του κράτους ένεκα των κουρεμάτων και ένεκα όλων των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί, τουλάχιστον να τους αντιμετωπίζουν με ισοπολιτεία και αξιοπρέπεια».

«Οι πολίτες έχουν κρίση, τα γεγονότα είναι ενώπιον τους και ουδείς μπορεί να υπεκφεύγει των ευθυνών του», ανέφερε στις δηλώσεις της η Βουλευτής ΑΚΕΛ – Αριστερά – Νέες Δυνάμεις Ειρήνη Χαραλαμπίδου.

Σύμφωνα με την κ. Χαραλαμπίδου «έχει γίνει επιλεκτική διευθέτηση συγκεκριμένων υποθέσεων». Μάλιστα, είπε, «κάποιες από αυτές αφορούν σε πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα. Το έχουμε συζητήσει εκτενώς, έχει δει το θέμα τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων».  

Έθεσε το ερώτημα «γιατί η Τράπεζα να επιλέξει να ικανοποιήσει αιτήματα προσώπων, τα οποία θα έπρεπε να τύχουν ίδιας μεταχείρισης όπως και πολλοί άλλοι»;

«Δικαιολογίες και αιτιολογίες πάντα υπάρχουν, στην προκειμένη περίπτωση μάλιστα η δικαιολογία  επιβαρύνει ακόμα περισσότερο την θέση του προσώπου που εμπλέκεται, γι αυτό και εμείς είχαμε πει ότι θα πρέπει να παραιτηθεί από την πρώτη στιγμή», είπε η κ. Χαραλαμπίδου.

Πρόσθεσε ότι «υπήρξε το αίτημα από συνάδελφο για να δώσει η Τράπεζα περισσότερες λεπτομέρειες, αλλά αντιλαμβάνεστε ότι είναι μια ιδιωτική εταιρεία, θα υπάρξει επίκληση προσωπικών δεδομένων».

Ανέφερε ακόμη ότι «εμείς γνωρίζαμε τη συγκεκριμένη υπόθεση εδώ και έξι μήνες». «Δεν υπήρχαν όμως τεκμήρια και αποδείξεις ότι πραγματικά έγινε αυτή η διευθέτηση, γι αυτό και οι καταγγελίες του κ. Κληρίδη έχουν τόση μεγάλη σημασία, γιατί μας έδωσε ακριβώς το τεκμήριο που απουσίαζε προκειμένου να αναδείξουμε τη συγκεκριμένη υπόθεση, είπε.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων -  Συνεργασίας Πολιτών Γιώργος Περδίκης, ο οποίος και ήταν ο εισηγητής του θέματος, ανέφερε στις δηλώσεις του ότι κατά τη διάρκεια της συνεδρίας «αναδείχθηκε η πραγματικότητα ότι όντως έχει γίνει ένας σημαντικός αριθμός εξώδικων διευθετήσεων, για τις οποίες εμείς εξακολουθούμε να αμφιβάλλουμε αν έγιναν με τρόπο ο οποίος να ήταν διαφανής και δίκαιος».

Μέσα σε αυτές τις 330 διευθετήσεις, πρόσθεσε, «είναι και οι γνωστές δύο διευθετήσεις που αφορούν την οικογένεια του κ. Νικολάτου».

«Επιμένουμε και θέλουμε στοιχεία», είπε, προσθέτοντας ότι «θέλω να ξέρω ποιες από αυτές τις 330 υποθέσεις αφορούν πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα». Πρόσωπα τα οποία θα έπρεπε να τυγχάνουν της ίδιας μεταχείρισης με την μεταχείριση της οποίας θα έπρεπε να τυγχάνει ο απλός πολίτης».

Ο ίδιος σημείωσε ότι «δεν έχουμε πειστεί από τη συνεδρίαση ότι έχει εφαρμοστεί η αρχή της ισονομίας των πολιτών». Φαίνεται, είπε, «ότι και στην εξώδικη ρύθμιση των αξιογράφων, κυριάρχησε το ρητό που λέει ότι όλοι άνθρωποι είναι ίσοι, μόνο που κάποιοι άνθρωποι είναι περισσότεροι ίσοι από άλλους».

Σύμφωνα με τον κ. Περδίκη, «περιμένουμε, αυτό που ακούστηκε σήμερα στην Επιτροπή ότι η Τράπεζα Κύπρου θα απευθυνθεί προς όλους τους κατόχους αξιογράφων και θα δεχθεί τη διαδικασία της εξώδικης ρύθμισης, να το δούμε να υλοποιείται, και βέβαια αυτή η διαδικασία πρέπει να είναι πάλι με διαφανή και αντικειμενικά, δίκαια κριτήρια»

Ανέφερε επίσης ότι σε καμία περίπτωση δεν θεωρεί ότι η Τράπεζα έκανε χάρη στις περίπου 1.500 περιπτώσεις δανείων που έχουν να κάνουν με αξιόγραφα. «Αυτή ήταν διευθέτηση υπέρ της τράπεζας και όχι υπέρ των δανειοληπτών – κατόχων αξιογράφων», είπε.

«Θα περιμένουμε τα στοιχεία από την Τράπεζα Κύπρου και θα επανέλθουμε», σημείωσε ο κ. Περδίκης.

Στις δηλώσεις του ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Κατόχων Τραπεζικων Αξιογράφων Φοίβος Μαυροβουνιώτης ευχαρίστησε την Επιτροπή για το  ενδιαφέρον της και εξέφρασε απογοήτευση «με τον τρόπο με τον οποίο είχε λειτουργήσει μέχρι σήμερα η Τράπεζα Κύπρου».

«Για έξι συνεχή χρόνια ζητούσαμε να προχωρήσουμε σε εξώδικες διευθετήσεις και μας το απέρριπταν πάντοτε», είπε. Ξαφνικά, πρόσθεσε, εκεί που περιμέναμε αποφάσεις δικαστηρίων, «είδαμε να γίνεται εξώδικη διευθέτηση για κάποια πρόσωπα, τα οποία αισθανόμαστε κάπου ότι ήταν άδικο».

Είμαστε υπέρ των εξώδικων διευθετήσεων, είπε, «αλλά να γίνονται πάνω σε ίση βάση, πάνω σε ίση μεταχείριση». Σύμφωνα με τον ίδιο, ο σύνδεσμος είχε «κραυγαλέες υποθέσεις κατόχων αξιογράφων που δυσπραγούν». Ζητήσαμε τόσες φορές στο παρελθόν να γίνει μια επαφή για διευθέτηση. Εδώ όμως αποδέχθηκαν και το έκαναν».  Είναι, ανέφερε ο κ. Μαυροβουνιώτης «ένα μεγάλο ερωτηματικό».

Διερωτήθηκε γιατί έπρεπε «να γίνει όλος αυτός ο σάλος» για να καταλήξει ο κ. Χούρικαν να απαντήσει σε επιστολή του συνδέσμου ότι η Τράπεζα είναι έτοιμη να εξετάσει και περιπτώσεις του Συνδέσμου κατόχων αξιογράφων για να μελετηθεί η δυνατότητα εξώδικης διευθέτησης. Είπε επίσης ότι ο σύνδεσμος έχει προτείνει επειδή το ζήτημα αφορά πολλούς, να διορίσει ένα με δύο εκπροσώπους σε κάθε επαρχία.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Εναρμόνιση πλαισίου εξυγίανσης πιστωτικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων επενδύσεων ενέκρινε η Βουλή
Σε ιδιώτη για πέντε χρόνια η διαχείριση, λειτουργία και συντήρηση της μαρίνας και του λιμανιού της Λάρνακας
Μειώθηκαν τα δάνεια και αυξήθηκαν οι καταθέσεις τον Οκτώβριο
Σημαντικό ορόσημο για Τράπεζα Κύπρου-Αναβάθμιση καλυμμένων ομολόγων σε ΑΑΑ από Moody's
11α ΚΕΒΕ Business Leader Awards: Οι δηλώσεις των υποστηρικτών του θεσμού-Τι είπαν επιχειρηματικοί και πολιτικοί ηγέτες (vid)
Σταυριάνα Κοφτερός: Η επόμενη μέρα για την καινοτομία στην Κύπρο, η υποστήριξη της Ε.Ε. και το μέλλον του EIC
Το μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Κύπρου βάσει της εξέλιξης του προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών
Πράσινο φως από ΕΠΑ για απόκτηση της CNP από Ελληνική-Στα €182 εκατ. το συνολικό τίμημα της εξαγοράς
Γιατί οι ελληνικές τράπεζες στρέφουν το βλέμμα τους στην Ευρώπη
Γρήγορες, εύκολες και ασφαλείς ψηφιακές συναλλαγές με τη Mastercard