ΟΣΕΟΚ: Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζει ο κατασκευαστικός τομέας
13:53 - 09 Δεκεμβρίου 2019
Σε κοινή συνεδρία των Διοικητικών Συμβουλίων των ανά επαρχία Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών - Μελών της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου (Ο.Σ.Ε.Ο.Κ.), που πραγματοποιήθηκε στις 3/12/2019, συζητήθηκαν τα πιο κάτω σοβαρά προβλήματα που απασχολούν τους εργολάβους όλης της Κύπρου καθώς επίσης και ενέργειες για αντιμετώπισή τους.
• Σε όλες τις πόλεις, οι εργοληπτικές εταιρείες αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα εξεύρεσης προσωπικού, τόσο ειδικευμένου όσο και ανειδίκευτου, σε μία περίοδο σχεδόν πλήρους απασχόλησης στον κλάδο.
Κοινή ήταν η διαπίστωση ότι μέρος της λύσης θα μπορούσε να αποτελέσει η εργοδότηση και στον κλάδο των Κατασκευών, όπως συμβαίνει σε άλλους κλάδους, υπηκόων Τρίτων Χωρών - Πολιτικών Προσφύγων/αιτητών πολιτικού ασύλου ή φοιτητών, μετά από παρακολούθηση μαθημάτων ελληνικής γλώσσας και επιμόρφωση σε θέματα ασφάλειας και υγείας.
• Σε μία περίοδο οικοδομικού οργασμού, τίθεται θέμα υποστελέχωσης των γραφείων του Συμβουλίου Εγγραφής και Ελέγχου Εργοληπτών (Σ.Ε.Ε.Ε.) παγκύπρια, με αποτέλεσμα την υπολειτουργία και υποβάθμιση του ρόλου μίας ημικρατικής υπηρεσίας η οποία έχει την ευθύνη της τήρησης και εφαρμογής του σχετικού νόμου και του ελέγχου των εργοληπτικών εργασιών που διεξάγονται παγκύπρια, από δύο χιλιάδες πεντακόσιους πενήντα έξι (2556) εγγεγραμμένους εργολήπτες και άλλους που εκτελούν παράνομα εργασίες, οικοδομικών ή τεχνικών έργων, πολλές φορές και υψηλού κινδύνου, εκμεταλλευόμενοι την έλλειψη επαρκών ελέγχων.
Αίτημα της Ο.Σ.Ε.Ο.Κ. προς το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων είναι η άμεση στελέχωση των ανά επαρχία γραφείων με επαρκή προσωπικό.
• Το πρόβλημα των καθυστερήσεων που παρατηρούνται στην επιστροφή του Φ.Π.Α. προς τις Εταιρείες, εώς και έξι τρίμηνα (18 μήνες), απασχολεί έντονα τον εργοληπτικό κόσμο. Η Ο.Σ.Ε.Ο.Κ., πραγματοποίησε πρόσφατα κύκλο συναντήσεων με εκπρόσωπους κομμάτων, οι οποίοι αντιλήφθηκαν την αδικία που συντελείται σε βάρος των εργοληπτών και άλλων επιχειρηματικών ομάδων της κυπριακής αγοράς. Με την εισαγωγή του Άρθρου 11Β, στην περί Φ.Π.Α. Νομοθεσία, ως προσωρινό μέτρο το 2012, προκλήθηκαν σοβαρά προβλήματα, τα οποία τέθηκαν ενώπιον των κομμάτων για προώθηση από μέρους τους, προς επίλυσή τους, με ανάλογες τροποποιήσεις στον περί Φ.Π.Α. Νόμο.
Όπως διαπιστώθηκε εξίσου σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν πολλές άλλες επιχειρηματικές ομάδες της εγχώριας αγοράς που σχετίζονται με την Κατασκευαστική Βιομηχανία (Κατασκευαστές αλουμινίων, μεταλλικών κατασκευών, τουβλοποιοί κ.α.), των οποίων το συνολικό κόστος πώλησης με επιπλέον 19% Φ.Π.Α. τους καθιστά εκτός ανταγωνισμού, με αποτέλεσμα να προωθούνται τα εισαγόμενα υλικά.
• Συζητήθηκαν τα προβλήματα που προκύπτουν από την εκτέλεση έργων τόσο του Δημόσιου όσο και του Ιδιωτικού τομέα, με βασικότερα, τα ποσά που οφείλονται στους εργολήπτες και κατακρατούνται από τις Αναθέτουσες Αρχές για μεγάλα χρονικά διαστήματα και τις καθυστερήσεις στις εγκρίσεις και πληρωμές των ενδιάμεσων και τελικών πιστοποιητικών, σε βάρος της ρευστότητας των εργολάβων.
• Η αύξηση του αριθμού των εργατικών ατυχημάτων, προβληματίζει έντονα όλους τους Συνδέσμους, επιβάλλοντας την ανάγκη για εντονότερη δράση για Ασφάλεια και Υγεία στους χώρους Εργασίας, με πρώτο βήμα την ανάληψη εκστρατείας ενημέρωσης των ιδιοκτητών των έργων για την κατά νόμον υποχρέωσή τους για ανάθεση των σχετικών εργασιών κατασκευής (περιλαμβανομένου των εργασιών συντήρησης, ανακαίνισης, ενεργειακής και στατικής αναβάθμισης και κατασκευής κολυμβητικών δεξαμενών) σε εγγεγραμμένους και αδειούχους εργολήπτες, για διασφάλιση των συνθηκών ασφάλειας και υγείας στα εργοτάξια. Θα πρέπει να γίνει επίσης αντιληπτό, ότι ο κάθε Εργαζόμενος έχει επίσης ευθύνη για την ορθή χρήση του εξοπλισμού και των μέσων ατομικής προστασίας που του παρέχει ο εργοδότης του.
• Πάγιο αίτημα των εργολάβων, είναι η σύσταση τεχνικών δικαστηρίων, για άμεση εκδίκαση υποθέσεων του κατασκευαστικού τομέα, για τις οποίες μέχρι στιγμής παρατηρούνται τεράστιες καθυστερήσεις.