Ένα δίκτυ προστασίας για τον πολίτη

Μετά τα πρώτα χρόνια εφαρμογής του πλαισίου αφερεγγυότητας και έχοντας εντοπιστεί οι αδυναμίες που υπήρχαν, η Βουλή ψήφισε πρόσφατα αλλαγές που έχουν ως στόχο τη βελτίωση, την αποδοτικότητα και την αποτελεσματική χρήση του από τους πολίτες. Πόσο ωφέλιμο είναι το όλο σχέδιο; Τι λένε οι αριθμοί όσον αφορά αιτήσεις και πτωχεύσεις και ποιες ενέργειες έρχονται στη συνέχεια; Στα ερωτήματα απαντά ο Έφορος Εταιρειών και Επίσημος Παραλήπτης, Σπύρος Κόκκινος.
 
Διαγράφοντας μια πορεία τεσσάρων χρόνων, η Υπηρεσία Αφερεγγυότητας (ΥΑ) ρίχτηκε στη μάχη για την επίλυση των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι Κύπριοι πολίτες. Κύριο στόχο της αποτελεί η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η ενθάρρυνση της οικονομικής δραστηριότητας και η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, σύμφωνα με τον κ. Κόκκινο.

Σε ποιο βαθμό χρησιμεύουν τα εργαλεία της Υπηρεσίας Αφερεγγυότητας;
Αξιοποιούνται στον μέγιστο δυνατό βαθμό από τους πολίτες και οι αριθμοί μας βρίσκουν ικανοποιημένους. Παρατηρείται σταθερή πορεία στις αιτήσεις τόσο των διαταγμάτων απαλλαγής οφειλών (ΔΑΟ) όσο και των προσωπικών σχεδίων αποπληρωμής (ΠΣΑ). Δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ και στον μηχανισμό διορισμού εξεταστή (examinership), που αφορά στις αναδιαρθρώσεις χρεών επιχειρήσεων. Αφενός μας προβληματίζει η μη επιτυχής πορεία του διορισμού εξεταστή, αφετέρου είμαστε ικανοποιημένοι που οι εταιρείες ζητούν να ενημερωθούν σχετικά με το σχέδιο είτε από την ίδια την ΥΑ είτε από τους συμβούλους αφερεγγυότητας (ΣΑ). Γίνονται, όμως, προσπάθειες σε συνεργασία με τους ΣΑ να εντοπιστούν τα κενά και οι αδυναμίες που αφορούν στο εργαλείο αυτό, ώστε να μπορέσει να εφαρμοστεί με την καλύτερη δυνατή προοπτική.
 
Χιλιάδες υποθέσεις διεκπεραιώνονται
Πόσες αιτήσεις έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα;

Στα χρόνια λειτουργίας της ΥΑ έχουν καταγραφεί 1.536 αιτήσεις ΔΑΟ. Με τα συγκεκριμένα διατάγματα απαλλάσσεται ο πολίτης, χωρίς οποιοδήποτε κόστος, από το ποσό των €25.000 και κατά συνέπεια απαλλάσσει και τους εγγυητές του. Επίσης, ως προς τα προσωπικά σχέδια αποπληρωμής, έχουν παραληφθεί 175 αιτήσεις μέσω των ΣΑ. Πρόκειται για ένα εργαλείο που παρέχει τη δυνατότητα αναδιάρθρωσης χρεών των πολιτών με γνώμονα και την προστασία της κύριας κατοικίας τους. Όταν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα εφαρμόζουν επιθετική πολιτική, ο πολίτης δεν έχει παρά να χρησιμοποιήσει τους μηχανισμούς αυτούς για να προστατευτεί.

Σε ποιο σημείο βρισκόμαστε όσον αφορά τις εκκαθαρίσεις;
Μετά την τροποποίηση της νομοθεσίας του 2015 παρατηρείται μείωση στις εκκαθαρίσεις με διάταγμα δικαστηρίου. Δεν ισχύει, όμως, το ίδιο για τις εκούσιες εκκαθαρίσεις, οι οποίες έχουν αυξητική πορεία.

Έχει σημειωθεί άνοδος ή πτώση όσον αφορά τις πτωχεύσεις φυσικών προσώπων;
Τα διατάγματα πτώχευσης φυσικών προσώπων παρουσιάζουν μείωση. Αξιοσημείωτη είναι η αλλαγή του πτωχευτικού δικαίου για τους ήδη πτωχεύσαντες, με την εισαγωγή της αυτοδίκαιης αποκατάστασής τους εντός τριών ετών, όπου τους δίνεται η δεύτερη ευκαιρία. Στόχος η επανένταξή τους στην οικονομική δραστηριότητα και η ανάπτυξη της οικονομίας. Έχουν μέχρι στιγμής αποκατασταθεί γύρω στους 9.139 πτωχεύσαντες, οι οποίοι έχουν απαλλαχθεί από όλα τα μη εξασφαλισμένα δάνειά τους.

Πιο αποδοτικοί, νέοι μηχανισμοί
Πόσο αποτελεσματικό είναι το πλαίσιο αφερεγγυότητας μετά τις πρόσφατες αλλαγές; 
Ύψιστη προτεραιότητα μας είναι ο πολίτης και οι επιχειρήσεις, γι’ αυτό και η ΥΑ προβαίνει σε ανασκοπήσεις, αξιολόγηση, συλλογή πληροφοριών και στοιχείων και κατά συνέπεια σε εξαγωγή συμπερασμάτων, που αφορούν στην πρακτική εφαρμογή των νομοθεσιών του πλαισίου. Οι αξιολογήσεις κατέστησαν επιτακτική την ανάγκη των τελευταίων τροποποιήσεων, ώστε οι μηχανισμοί της υπηρεσίας να γίνουν ακόμη πιο λειτουργικοί και αποδοτικοί. Θέσαμε σε εφαρμογή ένα πολυσύνθετο και περίπλοκο πλαίσιο. Το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, με χρηματοδότηση από την υπηρεσία διαρθρωτικών αλλαγών (SRSS) της ΕΕ, υλοποίησε το έργο: Βελτίωση της απόδοσης και της αποτελεσματικότητας της Υπηρεσίας Αφερεγγυότητας, τα αποτελέσματα του οποίου οδήγησαν σε σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές, με στόχο τη βελτίωση και την ολοκλήρωση των διαδικασιών με τον ταχύτερο δυνατόν τρόπο.

Ποιοι οι αμέσως επόμενοι στόχοι της υπηρεσίας;
Κατόπιν υπουργικής απόφασης, η υπηρεσία θα συσταθεί σε Τμήμα Αφερεγγυότητας από την 1η Ιανουαρίου του 2020 και θα υπάγεται στο Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, διασφαλίζοντας την εξ ολοκλήρου ανάληψη των θεμάτων του πλαισίου αφερεγγυότητας και των ΣΑ, συμπεριλαμβανομένου και του διορισμού εξεταστή, καθώς και παραλήπτη διαχειριστή. Έτσι η υπηρεσία, σε συνεργασία με το υπουργείο, έχει ενεργοποιηθεί για την οργάνωση και τη στελέχωση του τμήματος, ώστε να καταστεί δυνατή η έναρξη των εργασιών του με τη νέα χρονιά.

Ποιες άλλες ενέργειες θα ακολουθήσουν κατά το τρέχον έτος;
Θα προχωρήσουμε στην απρόσκοπτη και αποτελεσματική εφαρμογή των διαδικασιών που απορρέουν από τις νομοθεσίες που απαρτίζουν το πλαίσιο αφερεγγυότητας. Στοχεύουμε στην αυξητική πορεία της έκδοσης ΔΑΟ, λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προς την επίτευξη του στόχου αυτού, στην αναβάθμιση των τεχνολογικών συστημάτων της υπηρεσίας και στην καλύτερη προώθηση και ενημέρωση των πολιτών, ώστε να αξιοποιηθεί περισσότερο από τους δανειολήπτες και από τις επιχειρήσεις το πλαίσιο αφερεγγυότητας. Τέλος, θα επενδύσουμε στη ρύθμιση και την εποπτεία του επαγγέλματος των ΣΑ και στην εκπαίδευσή τους με συντονιστή το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας και στη συνεχή επιμόρφωση του προσωπικού της υπηρεσίας τόσο για τους μηχανισμούς αφερεγγυότητας όσο και για τη διαχείριση της αλλαγής, η οποία θα επέλθει με το μεταρρυθμιστικό πλαίσιο.
 
Ενδυναμώνονται οι σύμβουλοι
Πώς αξιολογείτε τους εγκεκριμένους συμβούλους αφερεγγυότητας στην Κύπρο;

Η θεσμοθέτηση της αδειοδότησης και της εποπτείας των ΣΑ, καθώς επίσης και η επαρκής κατάρτισή τους, αποτελεί ουσιαστικό μέρος για την πρακτική εφαρμογή των μηχανισμών αφερεγγυότητας. Το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης και με χρηματοδότηση από την Υπηρεσία Διαρθρωτικών Αλλαγών της ΕΕ (SRSS), διεξάγει το έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη και αφορά στη ρύθμιση του επαγγέλματος των συμβούλων αφερεγγυότητας. Στόχος του είναι η ενδυνάμωση των ΣΑ, η οποία θα επιτευχθεί μέσα από τη διαμόρφωση εισηγήσεων για ενίσχυση και εναρμόνιση του σχετικού κανονιστικού και λειτουργικού πλαισίου. Επιπλέον στοχεύουμε στον σχεδιασμό και την πιλοτική εφαρμογή του πλαισίου για τη συνεχιζόμενη επαγγελματική ανάπτυξη και κατάρτισή τους.
 
 
 

Δειτε Επισης

Ένα δίκτυ προστασίας για τον πολίτη
MUSKITA ALUMINIUM INDUSTRIES (ΧΟΡΗΓΟΣ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΟΣ)
ΑΙΟΛΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ - Με τη δύναμη του άνεμου