powered by

Θετικά αποτιμά ο DBRS πρόταση εξωδικαστικό μηχανισμό ΜΕΔ

Θετικά αποτιμά ο οίκος αξιολόγησης DBRS την νομοθετική πρόταση της Κομισιόν για εισαγωγή νέου μηχανισμού ταχείας εξωδικαστικής αναγκαστικής εκτέλεσης επί των εξασφαλίσεων δανείων, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν θα βοηθήσει στο μεγάλο ζήτημα των υφιστάμενων μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ).
 
Ο οίκος θεωρεί «αυτή την πρόταση ως ένα θετικό, αλλά μικρό οριακό βήμα προς την κατεύθυνση της υποβοήθησης για βελτίωση της αντιμετώπισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων», αναφέρεται σε ενημερωτικό σημείωμα “Illustrative Insights”.

Ο οίκος σημειώνει ωστόσο ότι ο νέος αυτός μηχανισμός δεν θα βοηθήσει το μεγάλο ζήτημα των υφιστάμενων μη εξυπηρετούμενων δανείων, καθώς εστιάζει μόνο στο νέο δανεισμό.
 
Αναφέρεται ότι θα βοηθήσει στην δημιουργία ενός πλαισίου, με μια διαδικασία κατά την οποία οι πιστωτές θα μπορούν να ανακτήσουν τα οφειλόμενα πιο γρήγορα απ’ ότι σήμερα.

«Αυτό θα ήταν βοηθητικό για την επίλυση πολλών ΜΕΔ σε ολόκληρη την Ευρώπη», προστίθεται.
Ιδιαίτερα, σημειώνεται, σε χώρες όπου οι χρονοβόρες νομικές διαδικασίες αποτελούν πρόβλημα για επίλυση προβλημάτων που σχετίζονται με ΜΕΔ.
 
Ο DBRS παραθέτει στοιχεία για χώρες που έχουν συσσωρεύσει μεγάλα αποθέματα παλιών δανείων εντός του τραπεζικού τομέα, τα οποία δεν έχουν εξυπηρετηθεί εδώ και πάνω από πέντε χρόνια.
 
«Όταν παρατηρούμε την διάρκεια του όγκου των ΜΕΔ, σε σχέση με άλλες χώρες, η Κύπρος και η Ελλάδα έχουν ένα μεγάλο ποσοστό παλαιών δανείων που εκκρεμούν σε σχέση με δάνεια που έχουν σταματήσει να εξυπηρετούνται πιο πρόσφατα ή δεν είναι πιθανόν να αποπληρωθούν και δεν έχουν ακόμη λήξει οι προθεσμίες τους», αναφέρεται.
 
Σε αντίθεση, προστίθεται, οι περισσότερες σκανδιναβικές χώρες, η Γερμανία και το ΗΒ έχουν μόνο ένα μικρό ποσοστό ΜΕΔ που εκκρεμούν για πάνω από πέντε χρόνια». Η πλειοψηφία του αποθεματικού τους σε ΜΕΔ είναι πιο πρόσφατη. Αυτό οφείλεται λόγω του υφιστάμενου θετικού οικονομικού περιβάλλοντος αυτών των χωρών αλλά και τα πιο γρήγορα νομικά πλαίσια που ισχύουν.
 
Στο μέσο, τοποθετείται αριθμός χωρών όπως η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Γαλλία, η Ισπανία, το Βέλγιο και αρκετές άλλες χώρες οι οποίες έχουν ακόμη μεγάλο αριθμό παλαιών ΜΕΔ. Για την Ιταλία, αναφέρεται, ο αριθμός έχει μειωθεί λόγω προγράμματος που επιτρέπει στις τράπεζες να ξεφορτωθούν ένα μεγάλο αριθμό των παλαιών τους δανείων.
 
Η πρόταση βρίσκεται τώρα στα χέρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ανασκόπηση προόδου της πορείας εφαρμογής της Εθνικής Στρατηγικής για τον Χρηματοοικονομικό Αλφαβητισμό
Goldman Sachs: Γιατί «ψηφίζει» τις ελληνικές τράπεζες και αυξάνει τις τιμές στόχους
Κορυφαίος μέτοχος στην Commerzbank η UniCredit-Ανέβασε στο 20% τη συμμετοχική της στο μετοχικό κεφάλαιο
Γιάννης Στουρνάρας: Να διατηρηθεί η ανεξαρτησία των κεντρικών τραπεζών
Μειώθηκαν για καταναλωτικά, αυξήθηκαν για δάνεια αγορά κατοικίας-Πώς κινήθηκαν τα επιτόκια τον Μάιο
Η Τράπεζα Κύπρου αναθεωρεί τη «Δήλωση Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων» της
Πέραν των €250.000 οι ακάλυπτες επιταγές το εξάμηνο
Ευρωζώνη: Σημάδια αποκλιμάκωσης για τα επιτόκια δανεισμού τον Μάιο-Τι δείχνει η έκθεση της ΕΚΤ
Έρχονται αλλαγές στις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών-Τι συζήτησε ο SSM με τα πιστωτικά ιδρύματα
Λαγκάρντ: Σε σωστή τροχιά τα επιτόκια της ΕΚΤ-Απόλυτη προσήλωση στον στόχο για πληθωρισμό 2%