Powered by

Πώς άλλαξαν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης την τελευταία δεκαετία

Η βιομηχανία των μέσων μαζικής ενημέρωσης πέρασε τεράστιες και πρωτοφανείς αλλαγές την τελευταία δεκαετία, οι οποίες ώθησαν τους εκδότες και τους δημοσιογράφους σε νέες πλατφόρμες προκειμένου να αυξήσουν το κοινό τους. Τα μέσα, πλέον, προσπαθούν να συμβαδίσουν με τα νέα trends, υιοθετώντας νέα εργαλεία όπως το live βίντεο και τα κοινωνικά δίκτυα.

Δείτε, λοιπόν, πώς άλλαξαν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης τα τελευταία δέκα χρόνια.

1. Το 2010, οι Αμερικανοί περνούσαν περισσότερο χρόνο online και τα κοινωνικά δίκτυα όπως το Facebook και το Twitter έγιναν οι κυρίαρχες πηγές ενημέρωσης για το ευρύ κοινό

Το News Feed του Facebook και το timeline του Twitter κατάφερναν να συγκεντρώνουν άμεσα την προσοχή των αναγνωστών με περιεχόμενο καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας τόσο σε επιτραπέζιους υπολογιστές όσο και σε κινητές συσκευές.

Το 2010, σύμφωνα με έρευνα από το «Pew Internet και το American Life Project» διαπίστωσε ότι το 61% των Αμερικανών μαθαίνει για κάποιες ειδήσεις online, και το CNN ανέφερε για την ίδια περίοδο ότι το 75% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι λάμβαναν τις ειδήσεις μέσω email ή ιστοσελίδες όπως το Facebook και το Twitter.

2. Μέχρι το 2014, το Facebook ήταν η πηγή για trending όρους, hashtags, και σελίδες που ανήκαν σε ειδησεογραφικά πρακτορεία που τελικά εισήλθαν στο feed των χρηστών

Μια έρευνα του Pew Center βρήκε ότι περίπου το 50% των ανθρώπων λαμβάνουν, μοιράζονται και συζητούν ειδήσεις στο Facebook. Καθώς η προθυμία των ανθρώπων να ασχολούνται με τις ειδήσεις στα κοινωνικά δίκτυα αυξήθηκε, τόσο αυξήθηκαν και τα προβλήματα που έρχονται με τη χρήση των κοινωνικών δικτύων για ενημέρωση, όπως οι θεωρίες συνωμοσίας και τα «fake news».

3. Στα μέσα της δεκαετίας οι διαδικτυακές πλατφόρμες ρίσκαραν με μια μεγάλη στροφή προς το βίντεο

Μέχρι το 2015, η ολοένα αυξανόμενη προτίμηση του Facebook προς το περιεχόμενο σε μορφή βίντεο οδήγησε τη βιομηχανία να κάνει μια στροφή προς το βίντεο, προκειμένου να προσεγγίσει ένα μεγαλύτερο κοινό.

4. Δημιουργήθηκε το Facebook News, ένα hub που επιμελείται κάποια συγκεκριμένα μέσα ενημέρωσης

Η εν λόγω ανακοίνωση έγινε το 2019, αφότου το Facebook δέχτηκε έντονες κριτικές για το ότι επέτρεπε σε fake news από αμφισβητούμενες πηγές να φτάσουν στα feeds των ανυποψίαστων χρηστών. Το Facebook δήλωσε ότι θα προσπαθούσε να ελέγξει τέτοιου είδους περιεχόμενο με λογισμικό και ελέγχους των γεγονότων από τρίτους.

5. Από το 2010, η άνοδος των πλατφορμών streaming οδήγησε ένα μεγάλο μέρος των νεαρών ενηλίκων να ξεκινήσουν τις διαδικτυακές συνδρομές

Το 2015, οι πωλήσεις των CD έκαναν τζίρο μόλις 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σημειώνοντας πτώση 84% σε 10 χρόνια, σύμφωνα με τους New York Times. Το 2016, σύμφωνα με πληροφορίες, το streaming αποτελούσε το 34,3% των πωλήσεων της μουσικής βιομηχανίας, με τις συνδρομές του Spotify, του διαδικτυακού ραδιοφώνου Pandora και των βίντεο του YouTube να αγγίζουν συνολικά τα 2,4 δισ. δολάρια.

Μέχρι το 2019, οι υπηρεσίες streaming έφτασαν τα έσοδα ύψους 4,3 δισ. δολαρίων που αντιστοιχούσε στο 80% του συνόλου της μουσικής βιομηχανίας και το μερίδιό τους αυξήθηκε κατά 31% εντός του έτους.

Υπηρεσίες, όπως Netflix, Hulu και Amazon Prime Video, δημιούργησαν μια γενιά binge-watchers που πλήρωναν συνδρομές για να παρακολουθούν νέες σειρές και παλιές κλασικές σειρές και ταινίες. Το 2010, η Netflix είχε συνολικά 15 εκατομμύρια συνδρομητές. Μέχρι το 2019, είχε σχεδόν 150 εκατομμύρια.

6. Το Podcasting γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη ως ένα ψηφιακό μέσο για την αφήγηση των ιστοριών

Ο όρος «podcast» επινοήθηκε από τον δημοσιογράφο Ben Hammersley στην εφημερίδα The Guardian το 2004, καθώς η ψηφιακή μουσική αναπτύχθηκε γρήγορα. Μια από τις πρώτες επιτυχίες στο συγκεκριμένο μέσο ήταν το ραδιοφωνικό πρόγραμμα «This American Life», το οποίο κυκλοφόρησε υπό μορφή podcast το 2006.

Ωστόσο, καθώς οι πλατφόρμες streaming όπως το Spotify έγιναν πανταχού παρούσες μετά το 2010, τα podcasts γνώρισαν ακόμα μεγαλύτερη επιτυχία και περιλάμβαναν σειρές που διερευνούσαν μια μεγάλη ποικιλία θεμάτων από την πολιτική, και τον πολιτισμό μέχρι ιστορίες με αληθινά εγκλήματα που κέρδισαν το κοινό ανά τον κόσμο.

7. Μέχρι το 2019, τα podcasts έγιναν ένα βασικό κομμάτι των brands για την ανάπτυξη του κοινού τους

Αφού το μέσο αποδείχθηκε μια μεγάλη επιτυχία, οι ενδιαφερόμενοι είχαν τη δυνατότητα να βγάλουν λεφτά μέσω διαφημίσεων, καθώς οι ακροατές αυξανόταν σταθερά από το 2013 έως το 2016, αγγίζοντας σχεδόν το 21% των Αμερικανών ηλικίας 12 ετών και άνω, σύμφωνα με το Pew Research Center.

Εκτός από τα podcasts που επικεντρώνονταν σε ειδήσεις, brands όπως η McDonald’s, η GE και η Sephora επιδίωξαν να αυξήσουν το κοινό τους μέσα από σειρές που περιλάμβαναν τα πάντα, από συνεντεύξεις με παράγοντες της αγοράς μέχρι ερευνητικά θέματα.

8. Μετά τους ισχυρισμούς εναντίον του παραγωγού Harvey Weinstein, που ταρακούνησε το Χόλυγουντ, το κίνημα #MeToo έπληξε και τη βιομηχανία των ΜΜΕ

Η πρώην παρουσιάστρια των Fox News, Gretchen Carlson, πυροδότησε μια τεράστια αναστάτωση στα ΜΜΕ τον Ιούλιο του 2016 όταν ισχυρίστηκε σε δίκη ότι απολύθηκε επειδή αρνήθηκε τις σεξουαλικές προτάσεις από τον επικεφαλής του δικτύου, Roger Ailes, ο οποίος αποχώρησε από το κανάλι δύο εβδομάδες μετά την δημοσίευση της είδησης.

Τον Απρίλιο του 2017, ένα δημοσίευμα των New York Times ανέφερε ότι το Fox News είχε καταβάλει διακανονισμούς συνολικού ύψους 13 εκατομμυρίων δολαρίων σε πέντε γυναίκες που κατηγόρησαν τον Bill O’Reilly για σεξουαλική και λεκτική κακοποίηση. Ο O’Reilly αρνήθηκε τους ισχυρισμούς, αλλά η εκπομπή έχασε πολλούς διαφημιστές πριν κοπεί μερικές εβδομάδες αργότερα.

Η έρευνα «Τι σημαίνει το #MeToo για την Εταιρική Αμερική» του 2018 που πραγματοποιήθηκε από το think tank για τον χώρο εργασίας «Center for Talent Innovation», διαπίστωσε ότι περίπου το 41% ​​των γυναικών στα ΜΜΕ και τον κλάδο της ψυχαγωγίας υποστηρίζουν ότι έχουν σεξουαλικά παρενοχληθεί από κάποιον συνάδελφο ή προϊστάμενο. «Στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, η δυναμική εξουσίας είναι πιο επικίνδυνη από ό, τι σε άλλες βιομηχανίες», δήλωσε η Ripa Rashid, κύρια συγγραφέας της μελέτης.

9. Παρά την τεράστια ώθηση με το βίντεο και το online περιεχόμενο, κύματα απολύσεων έπληξαν τους γίγαντες των ΜΜΕ μέσα στη δεκαετία

Τα παραδοσιακά μέσα βρέθηκαν αντίπαλοι με ιστοσελίδες που εμφανίστηκαν στις αρχές της δεκαετίας, και οι οποίες προσέφεραν ειδήσεις προσβάσιμες από οποιαδήποτε συσκευή με σύνδεση στο διαδίκτυο πιο άμεσα.

Μέσα παλαιού τύπου όπως το The Atlantic, ο New Yorker, οι The New York Times και η Washington Post, επεκτάθηκαν στο διαδίκτυο και ανέπτυξαν το κοινό τους κατά τη διάρκεια της δεκαετίας, σύμφωνα με τους Times. Από την άλλη, ιστοσελίδες όπως το BuzzFeed, που ιδρύθηκε το 2006, αποτέλεσαν τα μέσα ενός νέου κερδοφόρου μοντέλου για την online δημοσιογραφία.

Βέβαια, καθώς τα μέσα βρίσκονταν στο έλεος των διαδικτυακών feeds, όπως το Facebook, οι όποιες αλλαγές στον αλγόριθμο έφερναν προσαυξήσεις στα νούμερα του κοινού τους. Έτσι, τα ψηφιακά μέσα κατέληξαν σε μικτά αποτελέσματα μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Μόνο το 2019, περισσότερες από 7.700 θέσεις εργασίας στα ΜΜΕ κόπηκαν από μέσα όπως την Disney, το BuzzFeed, η Verizon και η Vice Media. Καθώς κάποιοι ειδικοί προειδοποιούν για μια ύφεση που θα χτυπήσει κάποια στιγμή τα επόμενα χρόνια, οι απολύσεις θα μπορούσαν να παραμείνουν μια από τις μεγαλύτερες ανησυχίες της βιομηχανίας των ΜΜΕ.

10. Μερικές από τις μεγαλύτερες συγχωνεύσεις όλων των εποχών στα ΜΜΕ πραγματοποιήθηκαν μέσα στη δεκαετία, δείχνοντας τη δύναμη της βιομηχανίας να κλίνει προς όφελος των μεγάλων ομίλων

Τα χρόνια μετά το 2010 σημαδεύτηκαν από ένα τεράστιο κύμα συγχωνεύσεων στο χώρο της βιομηχανίας των μέσων ενημέρωσης, που άλλαξε τα δεδομένα σε ειδήσεις, ταινίες και τηλεόραση. Το Fox Business ανέφερε ότι τέσσερις από τις πέντε μεγαλύτερες συγχωνεύσεις μέσων ενημέρωσης όλων των εποχών συνέβησαν μεταξύ του 2010 και του 2020, μεταξύ των οποίων:

– Η AT & T Inc. αποκτά την DirecTV για 66,5 δισεκατομμύρια δολάρια το 2014

– Η Charter Communications Inc., αποκτά την Time Warner Cable Inc. για 87,4 δισ. δολάρια το 2015

– Η Η AT & T Inc. εξαγοράζει την Time Warner Inc. για 101 δισ. δολάρια το 2016

– Η Walt Disney Co. αποκτά την Twenty-First Century Fox Inc. έναντι 71,3 δισ. δολαρίων το 2019

Οι τεράστιες συμφωνίες που προωθήθηκαν από τα στελέχη των εταιρειών μέσων μαζικής ενημέρωσης αποτελούσαν μια αμυντική προσπάθεια των εταιρειών κατά των streaming και των ψηφιακών γιγάντων όπως οι: Facebook, Apple, Amazon, Netflix και Google.

ΠΗΓΗ: fortunegreece.com

Δειτε Επισης

Βέλγιο: Παραλύουν τα αεροδρόμια, ακυρώνονται οι πτήσεις
Ηνωμένο Βασίλειο: Σε χαμηλό δύο ετών η αύξηση των μισθών
Γερμανία: Οικονομικές προβλέψεις-«καμπανάκι» από κορυφαία οικονομικά ινστιτούτα
Αυτή είναι η πλουσιότερη γυναίκα στον κόσμο-Πόσα χρήματα έχει
Scope: Βελτιώνονται οι μακροπρόθεσμες πιστωτικές προοπτικές της Τουρκίας-Τι προειδοποιεί ο γερμανικός οίκος
Το κόστος δανεισμού της Γαλλίας ξεπέρασε της Ισπανίας για πρώτη φορά από το 2006
Σε υψηλό 12 ετών το ασήμι-Νέο ιστορικό ρεκόρ για χρυσό
Κυρώσεις στον Ρώσο Σεργκέι Σεργκέγιεβιτς Ιβανόφ και στην εταιρεία κρυπτονομισμάτων Cryptex από ΗΠΑ
Καμπανάκι από ING-Κολλημένη σε στασιμότητα η γερμανική οικονομία
Το Κογκρέσο απέτρεψε προεκλογικό «shutdown» στις ΗΠΑ