All about dairy - Ό,τι γίνεται από γάλα
14:55 - 02 Δεκεμβρίου 2019
Στα 220 εκατομμύρια λίτρα τον χρόνο υπολογίζεται η παραγωγή αγελαδινού γάλακτος στην Κύπρο, το οποίο προορίζεται για τις βιομηχανίες παστερίωσης, τυροκόμισης, παραγωγής γιαουρτιού, παγωτού και άλλων συναφών προϊόντων. Συζητώντας με τους προέδρους του Παγκύπριου Οργανισμού Αγελαδοτρόφων (ΠΟΑ), του Συνδέσμου Τυροκόμων Κύπρου και του Σύνδεσμου Βιομηχάνων Παγωτού καταγράψαμε αισιοδοξία για τις προοπτικές του κλάδου, παρά τα προβλήματα, με πρωταγωνιστή των εξελίξεων το χαλούμι.
Πάει καλά ο τομέας των γαλακτοκομικών, χωρίς να απουσιάζουν οι προκλήσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν από απλά θέματα καθημερινής πρακτικής έως και ζητήματα που απαιτούν αποφάσεις στρατηγικής σημασίας σε κρατικό επίπεδο. Ένα από αυτά αφορά στο χαλούμι, που αποτελεί το νούμερο ένα γεωργοκτηνοτροφικό προϊόν εξαγωγής της Κύπρου. Οι εξαγωγές του άγγιξαν τα €200 εκατ. το 2018, παρουσιάζοντας τάση αύξησης πέραν του 20% ετησίως.
Πάει καλά ο τομέας των γαλακτοκομικών, χωρίς να απουσιάζουν οι προκλήσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν από απλά θέματα καθημερινής πρακτικής έως και ζητήματα που απαιτούν αποφάσεις στρατηγικής σημασίας σε κρατικό επίπεδο. Ένα από αυτά αφορά στο χαλούμι, που αποτελεί το νούμερο ένα γεωργοκτηνοτροφικό προϊόν εξαγωγής της Κύπρου. Οι εξαγωγές του άγγιξαν τα €200 εκατ. το 2018, παρουσιάζοντας τάση αύξησης πέραν του 20% ετησίως.
Ο… άσπρος χρυσός της κυπριακής οικονομίας μπορεί, μάλιστα, να πάει πολύ καλύτερα, εάν έχει και την ανάλογη κρατική στήριξη, λένε οι σύνδεσμοι του τομέα.
ΤΟ ΧΑΛΟΥΜΙ
Επείγει η κατοχύρωση
Ραχοκοκαλιά του γαλακτοκομικού κλάδου θεωρεί το χαλούμι ο Νίκος Θ. Παπακυριακού, γενικός διευθυντής του ΠΟΑ, επισημαίνοντας ότι παρουσιάζει εξαιρετικές προοπτικές. Την ίδια ώρα κινδυνεύει, προσθέτει, εάν και όταν παρεισφρέουν πολιτικές σκοπιμότητες και κρατικές αποφάσεις, οι οποίες δεν στηρίζονται σε μελέτες που έχουν ως γνώμονα το συμφέρον του προϊόντος, του τομέα και της οικονομίας ευρύτερα. Ιδιαίτερη μνεία έκανε, μάλιστα, στους λανθασμένους χειρισμούς που οδήγησαν στις γνωστές περιπέτειες με την κατοχύρωση του προϊόντος στη Μεγάλη Βρετανία. «Το χαλούμι έχει καταφέρει με τη μοναδικότητά του να διεισδύσει στην παγκόσμια αγορά, αποτελώντας σήμερα ένα από τα τυριά με τη μεγαλύτερη αύξηση στη ζήτηση. Αυτή τη στιγμή αποτελεί βασικό ζήτημα η κατοχύρωσή του ως κυπριακού προϊόντος, ώστε να αποτραπεί η παραγωγή του σε άλλες χώρες», αναφέρει ο Γιώργος Πέτρου, πρόεδρος του Συνδέσμου Τυροκόμων Κύπρου. Παράλληλα τονίζει πως η κατοχύρωση πρέπει να γίνει με τρόπο που να διασφαλίζει τις υφιστάμενες εξαγωγές, τις τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης, αλλά και τις χιλιάδες θέσεις εργασίας που περιλαμβάνει η αλυσίδα παραγωγής του προϊόντος.
Σημαντικές προοπτικές
Πάντως, δηλώνει απογοητευμένος με την πορεία κατοχύρωσης, μιας και δεν διασφαλίζεται με αυτή, όπως λέει, κανένα από τα πιο πάνω σημεία και γι’ αυτό απαιτείται η άμεση δράση των κυπριακών Αρχών. Τέλος, θεωρεί πως το χαλούμι συμβάλλει σημαντικά στην οικονομία του τόπου, μιας και αποτελεί το δεύτερο προϊόν εξαγωγής και το πρώτο από 100% κυπριακές πρώτες ύλες: «Οι προοπτικές είναι τεράστιες και με εθνική στρατηγική μπορεί να αποτελέσει, εκτός από βασικό στοιχείο στο εμπορικό ισοζύγιο, σημαντικό παράγοντα για την προσέλκυση τουρισμού».
Λανθασμένοι χειρισμοί
Σωρεία λανθασμένων χειρισμών γίνονται εδώ και εννέα χρόνια από τις εκάστοτε Κυβερνήσεις και τη Βουλή, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν διάφορα προβλήματα στην προσπάθεια για κατοχύρωση του χαλουμιού, εκτιμά ο κ. Παπακυριακού, προσθέτοντας πως «στην ουσία στάλθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ένας φάκελος ο οποίος περιγράφει ένα ‘φανταστικό’ προϊόν, το οποίο δεν υπήρξε ποτέ στο εμπόριο. Ποτέ δεν κυκλοφόρησε στην αγορά μείγμα χαλουμιού με ποσοστό αιγοπρόβειου γάλακτος πέραν του 50%. Εκτός τούτου, ο φάκελος έχει και πολλά άλλα προβλήματα, όπως οι φυλές των αιγοπροβάτων, η περιορισμένης ελεύθερη βοσκή, το βάρος του προϊόντος, το σχήμα και οι γεύσεις του».
Καταλήγοντας ανέφερε πως η Κυβέρνηση θα πρέπει να αντιληφθεί τα λάθη τα οποία έγιναν και να αλλάξει πορεία πλεύσης όσον αφορά τον φάκελο του χαλουμιού, καθώς σε διαφορετική περίπτωση και με μαθηματική ακρίβεια θα καταρρεύσει ο πολλά υποσχόμενος τυροκομικός τομέας της Κύπρου.
Επιδόσεις εξαγωγών
Σήμερα εξάγονται από τη χώρα μας, περίπου, 30.000 τόνοι χαλουμιού με παρουσία σε 40 χώρες και με εισόδημα, μόνο από τις εξαγωγικές δραστηριότητες, πέραν των €200 εκατ., αναφέρει ο Γιώργος Πέτρου. Την ίδια ώρα η παραγωγή άλλων τυριών παραμένει πολύ μικρή, έχοντας περιορισμένες δυνατότητες, σε ένα ευρύτερο περιβάλλον προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο κλάδος και αφορούν, μεταξύ άλλων, το αυξημένο κόστος αγοράς νερού και εισαγωγής ζωοτροφών, κάτι που καθιστά το τελικό προϊόν ακριβότερο, σε σύγκριση με τα αντίστοιχα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στην Κύπρο υπάρχουν σήμερα 100, περίπου, εγκεκριμένα τυροκομεία, εκ των οποίων τα δέκα παράγουν τις περισσότερες ποσότητες τυριού και αποτελούν βασικούς πυλώνες στις εξαγωγές του χαλουμιού.
ΤΟ ΠΑΓΩΤΟ
Σε άνοδο η βιομηχανία
Οι κυπριακές εταιρείες παγωτού χρησιμοποιούν κατά την παραγωγή γνήσιες πρώτες ύλες από την Κύπρο, όπως φρέσκο γάλα, φρέσκια κρέμα, φρούτα και ξηρούς καρπούς, αναφέρει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχάνων Παγωτού Κύπρου, Παναγιώτης Παπαφιλίππου, δηλώνοντας πως η παγωτοβιομηχανία του τόπου μας ανελίσσεται συνεχώς, αναβαθμίζοντας τα προϊόντα και προωθώντας την ποιότητα σε συνδυασμό με την καινοτομία. Σύμφωνα με τον ίδιο, η μόνη κυπριακή βιομηχανία παγωτού, που ασχολείται με το εξαγωγικό εμπόριο είναι σήμερα η εταιρεία PAPAFiLiPOU. Και προσθέτει: «Με ιδιαίτερη ευχαρίστηση, όμως, διαπιστώνω ότι ακολουθούν το παράδειγμά μας κι άλλες εταιρείες, όπως τα παγωτά Regis και Πυργά, λαμβάνοντας μέρος σε εκθέσεις της Ευρώπης για προώθηση των προϊόντων τους με στόχο τις εξαγωγές». Την ίδια ώρα, πέραν των δεκαπέντε ξένων εταιρειών παγωτού δραστηριοποιούνται σήμερα στη χώρα μας.
Ψηλό το κόστος
Ο κ. Παπαφιλίππου αναφέρθηκε στο υψηλό κόστος παραγωγής ως πρόβλημα που ταλανίζει επί χρόνια την κυπριακή βιομηχανία παγωτού: «Για οτιδήποτε εισάγουμε, που δεν υπάρχει στην αγορά του τόπου μας, επωμιζόμαστε επιπρόσθετο και σημαντικό κόστος μεταφοράς. Την ίδια ώρα, κυπριακά προϊόντα, όπως το φρέσκο γάλα και η φρέσκια κρέμα, καθώς επίσης το ηλεκτρικό ρεύμα και τα εργατικά είναι από τα ακριβότερα στην Ευρώπη». Η βιομηχανική πολιτική του τόπου πρέπει να αλλάξει, επισημαίνει ο ίδιος, «κάτι για το οποίο όλοι οι ιθύνοντες επέδειξαν αδιαφορία τα τελευταία χρόνια». Προσθέτει ακόμα πως από 22% του ΑΕΠ, που ήταν παλαιότερα η βιομηχανία, σήμερα φτάνει μόλις το 7%, κάτι που μπορεί να αλλάξει προς το καλύτερο, εάν προχωρήσει σωστά η προσπάθεια που γίνεται σήμερα από Κυβέρνηση, πολιτικά κόμματα, ΚΕΒΕ και ΟΕΒ για βελτίωση της βιομηχανικής πολιτικής.
Σήμερα εξάγονται από τη χώρα μας 30.000, περίπου, τόνοι χαλουμιού με παρουσία σε 40 χώρες και με εισόδημα πέραν των €200 εκατ.
Οι κυπριακές εταιρείες παγωτού χρησιμοποιούν κατά την παραγωγή γνήσιες πρώτες ύλες από την Κύπρο, όπως φρέσκο γάλα, φρέσκια κρέμα, φρούτα και ξηρούς καρπούς, αναφέρει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχάνων Παγωτού Κύπρου, Παναγιώτης Παπαφιλίππου, δηλώνοντας πως η παγωτοβιομηχανία του τόπου μας ανελίσσεται συνεχώς, αναβαθμίζοντας τα προϊόντα και προωθώντας την ποιότητα σε συνδυασμό με την καινοτομία. Σύμφωνα με τον ίδιο, η μόνη κυπριακή βιομηχανία παγωτού, που ασχολείται με το εξαγωγικό εμπόριο είναι σήμερα η εταιρεία PAPAFiLiPOU. Και προσθέτει: «Με ιδιαίτερη ευχαρίστηση, όμως, διαπιστώνω ότι ακολουθούν το παράδειγμά μας κι άλλες εταιρείες, όπως τα παγωτά Regis και Πυργά, λαμβάνοντας μέρος σε εκθέσεις της Ευρώπης για προώθηση των προϊόντων τους με στόχο τις εξαγωγές». Την ίδια ώρα, πέραν των δεκαπέντε ξένων εταιρειών παγωτού δραστηριοποιούνται σήμερα στη χώρα μας.
Ψηλό το κόστος
Ο κ. Παπαφιλίππου αναφέρθηκε στο υψηλό κόστος παραγωγής ως πρόβλημα που ταλανίζει επί χρόνια την κυπριακή βιομηχανία παγωτού: «Για οτιδήποτε εισάγουμε, που δεν υπάρχει στην αγορά του τόπου μας, επωμιζόμαστε επιπρόσθετο και σημαντικό κόστος μεταφοράς. Την ίδια ώρα, κυπριακά προϊόντα, όπως το φρέσκο γάλα και η φρέσκια κρέμα, καθώς επίσης το ηλεκτρικό ρεύμα και τα εργατικά είναι από τα ακριβότερα στην Ευρώπη». Η βιομηχανική πολιτική του τόπου πρέπει να αλλάξει, επισημαίνει ο ίδιος, «κάτι για το οποίο όλοι οι ιθύνοντες επέδειξαν αδιαφορία τα τελευταία χρόνια». Προσθέτει ακόμα πως από 22% του ΑΕΠ, που ήταν παλαιότερα η βιομηχανία, σήμερα φτάνει μόλις το 7%, κάτι που μπορεί να αλλάξει προς το καλύτερο, εάν προχωρήσει σωστά η προσπάθεια που γίνεται σήμερα από Κυβέρνηση, πολιτικά κόμματα, ΚΕΒΕ και ΟΕΒ για βελτίωση της βιομηχανικής πολιτικής.
Σήμερα εξάγονται από τη χώρα μας 30.000, περίπου, τόνοι χαλουμιού με παρουσία σε 40 χώρες και με εισόδημα πέραν των €200 εκατ.