Powered by

Μπρούνο Λε Μερ: Ο υπουργός που θέλει «ευρωπαίους πρωταθλητές» για να αντιμετωπίσουν Κίνα και ΗΠΑ

Ο Μπρουνό Λε Μερ, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών είναι από τους πιο εμβληματικούς εκφραστές της ανάγκης για αλλαγή της ευρωπαϊκής πολιτικής σε πολλά πεδία, προκειμένου η Ε.Ε. να επιβιώσει απέναντι στην Κίνα, αλλά και στις ΗΠΑ, υλοποιώντας τη «γραμμή» που προωθεί συστηματικά ο πρόεδρος της χώρας Εμανουέλ Μακρόν.

Η πρώτη γαλλική νίκη έγινε σαφής όταν πριν μερικές ημέρες, η Κομισιόν, δια της Δανέζας Επιτρόπου Μαργκρέτ Βεστάγκερ, αρμόδιας για τον ανταγωνισμό και την ψηφιακή πολιτική ανακοίνωσε ότι επανεξετάζονται («επικαιροποιούνται») οι κανόνες που αφορούν στον ορισμό της αγοράς και επομένως συνολικά η πολιτική ανταγωνισμού.

Αυτό σημαίνει αφενός ότι η Κομισιόν δεν θα απορρίπτει πια τόσο εύκολα τις συγχωνεύσεις μεταξύ ευρωπαϊκών εταιρειών, όπως έκανε στις αρχές του χρόνου στους σιδηροδρόμους, εμποδίζοντας την ένωση της γαλλικής Alstom και της γερμανικής Siemens. Αφετέρου, θα γίνει ακόμα αυστηρότερη η στάση των ευρωπαϊκών αρχών ανταγωνισμού απέναντι στα αμερικανικά ψηφιακά μονοπώλια γνωστά και ως GAFA (Google, Amazone, Facebook, Apple), τα οποία ήδη βρίσκονταν στο στόχαστρο.

Η αλλαγή αυτή έχει εκληφθεί ως μια νίκη των Γάλλων, καθώς ο πρόεδρος Μακρόν υποστηρίζει ότι εάν η Ευρώπη δεν αλλάξει σε όλα τα πεδία, με δική της άμυνα, δικό της προϋπολογισμό και σθεναρή παρουσία παγκοσμίως, κινδυνεύει κυριολεκτικά να εξαφανιστεί, στο περιθώριο μιας τιτανομαχίας η οποία ήδη εξελίσσεται μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

Γι’ αυτό και η στροφή αυτή στην πολιτική ανταγωνισμού έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τη Γαλλία αλλά και από τη Γερμανία, έστω και πιο διακριτικά. Άλλωστε οι Γερμανοί έχουν πάντα μια πιο αμφίθυμη στάση απέναντι στην Κίνα αλλά και στις ΗΠΑ, καθώς η χώρα τους είναι πιο εξαρτημένη από τις εξαγωγές στις δύο αυτές χώρες που είναι οι σημαντικότεροι πελάτες της.

Η πιο εμβληματική πάντως φυσιογνωμία της προωθούμενης στροφής είναι ο Μπρούνο Λε Μερ και αυτός συνήθως κάνει τις πιο σαφές και αιχμηρές δηλώσεις.

Ο Λε Μερ είναι εκείνος που προωθεί το φόρο 3% στα αμερικανικά ψηφιακά μονοπώλια γνωστά και ως GAFA (Google, Amazone, Facebook, Apple), είναι εκείνος που επιτίθεται στο ψηφιακό νόμισμα του Facebook λέγοντας ότι η Ευρώπη θα χάσει τη νομισματική κυριαρχία της, είναι πάλι εκείνος που ευλογεί κάθε προσπάθεια συνένωσης επιχειρηματικών δυνάμεων μεταξύ γαλλικών, γερμανικών και άλλων ευρωπαϊκών εταιρειών, προκειμένου να αποκτήσουν την αναγκαία ισχύ για να αναδειχθούν στον παγκόσμιο ανταγωνισμό.

Φαίνεται ότι η γαλλική γραμμή υπέρ της δημιουργίας ευρωπαϊκών επιχειρηματικών πρωταθλητών, οι οποίοι θα τα βγάλουν πέρα με τα αμερικανικά και τα ανερχόμενα κινεζικά μεγαθήρια κερδίζει έδαφος.

ΠΗΓΗ: newmoney.gr

Δειτε Επισης

Άνοιγμα Κίνας στην Ευρώπη: Οι σχέσεις με την Ε.Ε. φέρνουν «πολύτιμη σταθερότητα» στην παγκόσμια οικονομία
Ανάπτυξη 0,4% στην ευρωζώνη το πρώτο τρίμηνο-Ποια κράτη ξεχώρισαν
Χρυσός: Διατηρεί τη σταθερότητά του εν μέσω εξελίξεων στο εμπόριο και τις αγορές-Ξεπέρασε και πάλι τις $3.000 η ουγγιά
Γλίτωσε την ύφεση η Γερμανία… Ανάπτυξη 0,2% το α’ τρίμηνο-Οι δασμοί απειλούν τις προοπτικές
ΗΠΑ: Στο έλεος της πολιτικής Τραμπ τα έργα δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα
Πρώτα αρνητικά σημάδια από τους δασμούς στην κινεζική οικονομία-Βαρύ πλήγμα στη μεταποίηση τον Απρίλιο
Κίνα: Κατάρτισε «λευκή λίστα» με αμερικανικά προϊόντα που εξαιρούνται από τους δασμούς 125%
Νέα πυρά Τραμπ κατά Πάουελ για τους δασμούς-«Δεν κάνει καλή δουλειά, ξέρω περισσότερα για τα επιτόκια από αυτόν»
Βρετανία: Προχωρά στη θέσπιση ρυθμιστικού πλαισίου για τα κρυπτονομίσματα
ΗΠΑ: Αρνητικό ρεκόρ στο εμπορικό έλλειμμα-Πλήγμα για το ΑΕΠ