Παν. Λευκωσίας: Ένα ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό δέντρο μεταφέρεται στην Πλατεία Ελευθερίας
15:15 - 18 Δεκεμβρίου 2019
Με τη δημιουργία και την παρουσίαση ενός ιδιαίτερου αρχιτεκτονικού δέντρου με την επωνυμία X-MAX , που κοσμεί τον προαύλιο χώρο στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, και την εμπνευσμένη ομιλία του διακεκριμένου αρχιτέκτονα Χρίστου Πασσά, ολοκληρώθηκε την περασμένη εβδομάδα ένα δραστήριο δεκαπενθήμερο του Τμήματος Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας (ARC).
Το Τμήμα ARC φιλοξένησε τέσσερις σημαντικές εκδηλώσεις στη Λεμεσό και τη Λευκωσία, στο πλαίσιο του νέου εξ αποστάσεως μεταπτυχιακού προγράμματος στον υπολογιστικό σχεδιασμό και την ψηφιακή κατασκευή (MSc Computational Design and Digital Fabrication), που προσφέρονται από το Τμήμα Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Πειραματικής Αρχιτεκτονικής Hochbau του Αυστριακού Πανεπιστημίου του Innsbruck.
H πρώτη εκδήλωση, στις 4 Δεκεμβρίου, αφορούσε τέσσερα 15λεπτα διαλέξεων με θέμα τον ψηφιακό σχεδιασμό κατασκευής και πραγματοποιήθηκε στο Hub Design Platform της Λεμεσού.
Η επόμενη εκδήλωση, πραγματοποιήθηκε στις 6 Δεκεμβρίου, με τίτλο: «Proto - Post Digital Chrysalis», και κεντρικό ομιλητή τον Marjan Colletti, καθηγητή Αρχιτεκτονικής στον Οικοδομικό Σχεδιασμό και τις Κατασκευές στην Αρχιτεκτονική Σχολή Βartlett, UCL Αγγλίας και Διευθυντή του Ινστιτούτου Πειραματικής Αρχιτεκτονικής.
Ακολούθησε στις 11 Δεκεμβρίου διάλεξη του Γιάννη Περικλέους, πολιτικού μηχανικού βραβευμένης εταιρείας με έδρα τη Λεμεσό, με τίτλο: «Structural design of high rise buildings in a digital environment».
Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν στις 13 Δεκεμβρίου, με την ομιλία του κ. Πασσά, Διευθυντή στο αρχιτεκτονικό γραφείο Zaha Hadid, που έχει αναλάβει το σχεδιασμό και την ανάπλαση της Πλατείας Ελευθερίας στη Λευκωσία. Ο κ. Πασσάς παρουσίασε έργα που έχει αναλάβει το γραφείο του, κυρίως στη Μόσχα, ενώ μίλησε και για την Πλατεία Ελευθερίας εκφράζοντας την ελπίδα πως «κάποτε η πλατεία αυτή θα αποτελεί ενιαίο χώρο μιας ενωμένης Κύπρου».
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης παρουσιάστηκε επίσης ο τρόπος με τον οποίο σχεδιάστηκε από τους φοιτητές αρχιτεκτονικής ένα ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό δέντρο, που κοσμεί το προαύλιο του Πανεπιστημίου, και τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν στην κατασκευή του. Η κατασκευή θα μεταφερθεί σύντομα στην Πλατεία Ελευθερίας για να αποτελέσει μέρος του Χριστουγεννιάτικου διάκοσμου και των εκδηλώσεων φωταγώγησης του Δήμου Λευκωσίας.
«Το νέο, εξ αποστάσεως μεταπτυχιακό πρόγραμμα είναι ειδικά σχεδιασμένο για να συνδυάζει την εξ αποστάσεως μάθηση με τη φυσική παρουσία των φοιτητών που συμμετέχουν», τόνισε ο κ. Μιχάλης Γεωργίου, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Είναι η πρώτη χρονιά που τρέχει αυτό το πρόγραμμα και μεταξύ άλλων μετέχουν φοιτητές από τις Ην. Πολιτείες Αμερικής, τη Γερμανία, το Ισραήλ, την Σαουδική Αραβία, το Ιράν, την Ελλάδα και την Κύπρο. «Οι συμμετέχοντες έχουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους στη χρήση του ψηφιακού σχεδιασμού και να αποκτήσουν εμπειρία σε τεχνολογίες αιχμής ψηφιακής κατασκευής. Παράλληλα, αναπτύσσουν κριτική σκέψη στις εφαρμογές του ψηφιακού σχεδιασμού», κατέληξε.