Κλειδί» στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής ο χαλκός
16:00 - 16 Δεκεμβρίου 2019
Ένα ζήτημα που αναμφίβολα κυριαρχεί στην πολιτική ατζέντα, έχοντας παράλληλα κινητοποιήσει πολίτες ανά το παγκόσμιο, είναι η κλιματική αλλαγή. Αγώνα ενάντια στην κλιματική αλλαγή έχει ξεκινήσει ήδη σε παγκόσμιο επίπεδο και η Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ 187 χώρες έχουν μέχρι στιγμής επικυρώσει την ιστορική Συμφωνία του Παρισιού για την Κλιματική Αλλαγή, την πρώτη παγκόσμια, νομικά δεσμευτική συμφωνία που αφορά το κλίμα.
Την ίδια ώρα, μιλώντας στο τελευταίο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, προειδοποίησε ότι ο χρόνος για την αναχαίτιση της κλιματικής αλλαγής τελειώνει, αποκαλύπτοντας πως έχει ήδη προσεγγίσει μερικούς από τους ηγέτες των G20, με σκοπό να τους ενθαρρύνει να εντείνουν τις προσπάθειές τους.
Την ώρα που σε ολόκληρο τον κόσμο βασικοί εμπλεκόμενοι φορείς, όπως κυβερνήσεις, επιχειρήσεις και ΜΚΟ, εντείνουν τις προσπάθειές τους για την προστασία του περιβάλλοντος, ένα είδος μετάλλου, το οποίο υπήρχε σε αφθονία στην Κύπρο από την αρχαιότητα, καθίσταται απαραίτητο για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής: ο χαλκός. Ενώ η χρήση του είναι ευρέως διαδεδομένη σε διάφορους κλάδους, και ειδικότερα στις κατασκευές, ο χαλκός διαθέτει την υψηλότερη ηλεκτρική και θερμική αγωγιμότητα από οποιοδήποτε άλλο μέταλλο στην αγορά. Αξίζει επίσης, να σημειωθεί ότι ο χαλκός είναι ένα βιώσιμο υλικό, 100% ανακυκλώσιμο, το οποίο μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί χωρίς να χάσει οποιαδήποτε από τις ιδιότητές του.
Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, η ζήτηση για χαλκό αυξήθηκε σημαντικά λόγω του αναπτυσσόμενου τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και των προσπαθειών για μείωση της χρήσης άνθρακα στη βιομηχανία και την παραγωγή ενέργειας. «Ο χαλκός βρίσκεται στο επίκεντρο των συστημάτων ΑΠΕ, τα οποία παράγουν ενέργεια από την ηλιακή, υδροηλεκτρική, θερμική και αιολική ενέργεια», δήλωσε ο Peter van der Borgh, Διευθύνων Σύμβουλος της Venus Minerals, κυπριακής εταιρείας μεταλλευτικών ερευνών, η οποία σήμερα διεξάγει έρευνες για αποθέματα χαλκού και χρυσού στο νησί. Σύμφωνα με τον κ. Van der Borgh, η Venus Minerals εφαρμόζει υπερσύγχρονες μεθόδους έρευνας, εξόρυξης και ενεργειακής επεξεργασίας, ειδικά σχεδιασμένες ώστε να ελαχιστοποιούν τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και να μεγιστοποιούν την απόδοση. Τόνισε επίσης, ότι πολλές από αυτές τις νέες καινοτόμες τεχνολογίες εφαρμόζονται για πρώτη φορά στην Κύπρο, υπογραμμίζοντας ότι η Εταιρεία δεν χρησιμοποιεί κυάνιο σε κανένα στάδιο των δραστηριοτήτων της.
Το 2009, με οδηγία της η Ευρωπαϊκή Ένωση για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δεσμεύτηκε πως μέχρι το 2020 θα καλύπτει με ΑΠΕ το 20% των συνολικών ενεργειακών αναγκών της. Τον Δεκέμβριο του 2018 τέθηκε σε ισχύ η αναθεωρημένη οδηγία με το ποσοστό να αυξάνεται σε τουλάχιστον 32%, με ρήτρα για πιθανή αναθεώρηση προς τα πάνω το 2023.
Η αιολική ενέργεια διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ευρώπη αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο. Ωστόσο, προκειμένου να κατασκευαστεί επαρκής αριθμός ανεμογεννητριών και να επιτευχθούν οι κλιματικοί στόχοι που τίθενται στο πλαίσιο της Συμφωνίας του Παρισιού, απαιτούνται μεγάλες ποσότητες πρώτων υλών, πολλές από τις οποίες αφορούν μέταλλα με περιορισμένη διαθεσιμότητα. Πρόσφατη γερμανική μελέτη κατέδειξε ότι από αυτά τα μέταλλα, ο χαλκός είναι ένα από τα σημαντικότερα, καθώς αποτελεί βασικό στοιχείο για τον σχεδιασμό των ανεμογεννητριών. Το γεγονός αυτό αναμένεται πως θα οδηγήσει σε υψηλότερη ζήτηση χαλκού, περιορίζοντας ενδεχομένως τη διαθεσιμότητά του στο εγγύς μέλλον.
Η Κύπρος μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο
Ο κ. Van der Borgh εξήγησε ότι η Κύπρος είναι σε θέση να αξιοποιήσει την αυξανόμενη ζήτηση χαλκού και να επωφεληθεί σε μεγάλο βαθμό από την ανάπτυξη του τομέα. «Αν και οι δραστηριότητες εξόρυξης στην Κύπρο από τη δεκαετία του '70 ήταν περιορισμένες, υπάρχουν ενδείξεις για σημαντικά αναξιοποίητα αποθέματα στο νησί», πρόσθεσε. Τόνισε επίσης ότι «καταφέραμε να δημιουργήσουμε μια ολοκληρωμένη γεωεπιστημονική βάση δεδομένων για την Κύπρο, το κόστος της οποίας, σε σημερινές τιμές αγοράς, ανέρχεται στα €100 εκατομμύρια. Αυτό μας βοήθησε να εξασφαλίσουμε ερευνητικές άδειες στις πιο υποσχόμενες περιοχές της χώρας».
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Venus Minerals ανέφερε ότι ο χαλκός διαδραματίζει βασικό ρόλο σε πολυάριθμες εφαρμογές και διαδικασίες, όπως η ηλεκτροδότηση στον τομέα των μεταφορών, η ανάπτυξη οικιακών ηλεκτρικών συστημάτων ενώ αποτελεί το πλέον χρησιμοποιούμενο μέταλλο στον τομέα των τηλεπικοινωνιών. Συγκεκριμένα, η παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων αναμένεται πως θα έχει σημαντική επίδραση στη ζήτηση χαλκού, δεδομένου ότι αποτελεί αναπόσπαστο συστατικό στοιχείο της τεχνολογίας των ηλεκτρικών οχημάτων και της υποστηρικτικής υποδομής τους. Ο χαλκός χρησιμοποιείται σε όλα τα μέρη των ηλεκτρικών οχημάτων, συμπεριλαμβανομένου του κινητήρα και της μπαταρίας. Ακόμη, οι σταθμοί φόρτισης για τα ηλεκτρικά οχήματα επίσης περιέχουν χαλκό λόγω της υψηλής ηλεκτρικής αγωγιμότητας του μετάλλου.
Η συμβολή του χαλκού είναι επίσης σημαντική στην αυτοματοποίηση της ενέργειας, όπως είναι τα συστήματα θέρμανσης και φωτισμού και κατ’ επέκταση στη δημιουργία της νέας γενιάς «έξυπνων σπιτιών». Παράλληλα, η ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια αυξάνεται σε όλο τον κόσμο με αποτέλεσμα την επέκταση του ηλεκτρικού δικτύου και την ενσωμάτωση των ηλιακών φωτοβολταϊκών πάρκων, οδηγώντας, κατά συνέπεια στην αύξηση της ζήτησης χαλκού.