Σερβικό ενδιαφέρον για λιμάνια και ενέργεια
08:36 - 11 Δεκεμβρίου 2019
Σοβαρό ενδιαφέρον για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, αλλά και για τον υπό σχεδιασμό πλωτό τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου (FSRU) που προωθεί ο όμιλος Κοπελούζου ανοικτά της Αλεξανδρούπολης έδειξε ο Πρόεδρος της Σερβίας Aleksandar Vucic κατά τη διάρκεια γεύματος εργασίας που οργάνωσε χθες το Ελληνοσερβικό Εμπορικό Επιμελητήριο. Ο κ. Vucic, πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα, αναφέρθηκε στο εκτεταμένο πρόγραμμα υποδομών που προωθείται στην Σερβία και προσκάλεσε τις ελληνικές εταιρείες κατασκευών και ανάπτυξης ακινήτων.
Στο χθεσινό γεύμα συμμετείχαν ανώτατα στελέχη ελληνικών επιχειρήσεων όπως ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΤΙΤΑΝ Δημήτρης Παπαλεξόπουλος (από τους παλαιότερους επενδυτές στην Σερβία καθώς ελέγχει τσιμεντοβιομηχανία από το 2002), ο επικεφαλής του ΟΛΘΟΛΘ +3,15% Σωτήρης Θεοφάνης, ο διευθύνων σύμβουλος της Λάμψα Τάσος Χωμενίδης, ο διευθύνων σύμβουλος της Ελλάκτωρ Αναστ. Καλλιτσάντσης, ο επικεφαλής του τομέα διεθνών δραστηριοτήτων του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Ευστ. Νάτσης (ο όμιλος αυτή την περίοδο κατασκευάζει την επέκταση του αεροδρομίου «Νίκολα Τέσλα» στο Βελιγράδι ως συνεργάτης της γαλλικής Vinci), ο πρόεδρος της Space Hellas Σπύρος Μανωλόπουλος, ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Γιάννης Κεφαλογιάννης, κ.α.
Μάλιστα, εμβρόντητος ο κ. Θεοφάνης άκουσε τον Πρόεδρο της Σερβίας να τον ρωτάει αν οι μέτοχοί του πωλούν το 20% του OΛΘ! Όπως είναι γνωστό οι Σέρβοι πρέπει να αποφασίσουν ποιο θα είναι το λιμάνι τους, καθώς δεν διαθέτουν πρόσβαση σε θάλασσα. Οσοι θεωρούν πως η Θεσσαλονίκη είναι μονόδρομος για την ηγεσία του Βελιγραδίου ξεχνούν πως υποψηφιότητα έχουν βάλει και λιμάνια της Αδριατικής, καθώς αναβαθμίζονται οι οδικοί άξονες στην περιοχή. Ο κ. Vucic είπε, επίσης, πως η Σερβία ενδιαφέρεται να αγοράσει φυσικό αέριο από το FSRU της Αλεξανδρούπολης, καθώς αναζητεί νέες πηγές για να καλύψει τις ανάγκες της που συνεχώς αυξάνονται.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Πρόεδρος της Σερβίας στους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας. Όπως είπε πέρυσι κινήθηκε με ρυθμό κοντά στο 4,5% και φέτος θα φτάσει το 4%, με σημαντική μείωση του χρέους και αύξηση του μέσου μισθού. Αναφέρθηκε, επίσης, στις επενδύσεις σε υποδομές, όπως η αναβάθμιση του σιδηροδρομικού άξονα Βελιγράδι – Νις (και η σχεδιαζόμενη αναβάθμιση του τμήματος μέχρι τα σύνορα με τη Βόρεια Μακεδονία) που στην ουσία ενισχύει το ρόλο των λιμανιών του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης καθώς διευκολύνεται η πρόσβαση στις αγορές της Κεντρικής Ευρώπης.
Ο κ. Vucic είπε πως ενισχύεται η παρουσία ξένων επενδυτών στην Σερβία. Ανέφερε το παράδειγμα των Γερμανών που έχουν πραγματοποιήσει σημαντικές επενδύσεις. Οι γερμανικές εταιρείες απασχολούσαν πριν από πέντε χρόνια 15.000 εργαζόμενους και σήμερα περί τους 62.000 τόνισε.
Ο Alexandar Vucic επέμενε ιδιαίτερα στον τομέα του τουρισμού. Όπως είπε, περίπου ένα εκατομμύριο Σέρβοι τουρίστες δαπάνησαν πέρυσι στην Ελλάδα γύρω στα 470 εκατ. ευρώ και προέβλεψε πως τα μεγέθη θα προσεγγίσουν το ένα δισ. ευρώ την προσεχή πενταετία. Παρατήρησε, όμως, πως δεν υπάρχει αντίστοιχο τουριστικό ρεύμα Ελλήνων προς το Βελιγράδι που πέρυσι το επισκέφτηκαν 72.000 τουρίστες από τη χώρα μας και φέτος αναμένεται να φτάσουν τους 76.000.
Ο Τ. Χωμενίδης, επικεφαλής της Λάμψα, που λειτουργεί δύο ξενοδοχεία στο Βελιγράδι, επισήμανε πως για να ενισχυθεί το τουριστικό ρεύμα προς το Βελιγράδι πρέπει να βελτιωθούν οι αεροπορικές πτήσεις.
ΠΗΓΗ: euro2day.gr