Λεπτός: Πιο ισχυρό και αξιόπιστο το επενδυτικό σχέδιο
13:59 - 07 Νοεμβρίου 2019
Στα οφέλη του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος αναφέρθηκε ο απερχόμενος Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης & Οικοδομών, σημειώνοντας ότι οι αλλαγές που προωθήθηκαν το τελευταίο διάστημα από το Υπουργικό Συμβούλιο, αναμφίβολα ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση.
«Πρόκειται για αλλαγές που καθιστούν το Πρόγραμμα ακόμη πιο ισχυρό και αξιόπιστο. Ταυτόχρονα δημιουργούνται προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης υποσχόμενων τομέων της κυπριακής οικονομίας, όπως είναι η έρευνα και η καινοτομία», επεσήμανε ο κ. Λεπτός στο πλαίσιο της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου.
Τα οφέλη του Επενδυτικού Προγράμματος
Παράλληλα, σημείωσε ότι η αναπτυξιακή πορεία που ακολουθεί η κυπριακή οικονομία τα τελευταία χρόνια στηρίχθηκε, κατά κύριο λόγο, σε τρεις κλάδους, Στον Τουρισμό, στις Υπηρεσίες και στις Κατασκευές. «Παρόλο που το πρόγραμμα επιτρέπει επενδύσεις σε όλους τους τομείς της οικονομίας, και οι τρεις αυτοί κλάδοι κατάφεραν να προσελκύσουν ποιοτικές ξένες επενδύσεις, που συνέβαλαν ουσιαστικά στην ανάκαμψή τους», ανέφερε ο κ. Λεπτός, προσθέτοντας ότι αυοτί οι κλάδοι Ααιοποίησαν την ευκαιρία να δημιουργήσουν σημαντικό αριθμό νέων θέσεων εργασίας και να συμβάλουν στην αύξηση των εσόδων του κράτους και στη συνολική ανάπτυξη της οικονομίας.
Ανέφερε ενδεικτικά ότι ενώ η συνολική ανεργία στην Κύπρο μειώθηκε τα τελευταία έξι χρόνια κατά 57%, στους κλάδους που σχετίζονται με τις κατασκευές και την ανάπτυξη και διαχείριση ακινήτων, η μείωση ξεπερνά το 76%. Ενώ στις επαγγελματικές και επιστημονικές υπηρεσίες, στις οποίες περιλαμβάνονται κατά κύριο λόγο, νομικοί, λογιστές-ελεγκτές, αρχιτέκτονες και πολιτικοί μηχανικοί, η μείωση είναι της τάξης του 68%.
Παρόμοιες μειώσεις της ανεργίας παρουσιάζουν διάφοροι τομείς της οικονομίας, όπως το λιανικό εμπόριο, η ιδιωτική εκπαίδευση, η εισαγωγή αυτοκινήτων και άλλοι, που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με την εξυπηρέτηση αλλοδαπών επενδυτών, πρόσθεσε ο κ. Λεπτός.
Πολλαπλασιαστικό το όφελος για την κυπριακή οικονομία
Τόσο η συνεχιζόμενη ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων όσο και η άνοδος της κατασκευαστικής δραστηριότητας είναι υποβοηθητικοί παράγοντες στην ενδυνάμωση των ισολογισμών των τραπεζών, μέσω της αύξησης της συνολικής αξίας ενυπόθηκων ακινήτων και της βελτίωσης των προοπτικών αποπληρωμής από ΜΕΧ του κατασκευαστικού τομέα, οι οποίες αν και παραμένουν ακόμη σε υψηλό επίπεδο, έχουν καταγράψει πολύ σημαντική μείωση σε σχέση με το 2013.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη μελέτη του που έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο Οικονομικών, από τα €7,5 δις στα οποία βρίσκονταν το 2014 μειώθηκαν στις αρχές του χρόνου κατά 70%. «Καλύψαμε δηλαδή ένα σημαντικό τμήμα της διαδρομής. Επιβάλλεται όμως να συνεχίσουμε, ακόμη πιο αποφασιστικά, στον ίδιο δρόμο», διευκρίνισε ο Παντελής Λεπτός.
Σύμφωνα με τον ίδιο, τομακροπρόθεσμο όφελος του Κυπριακού Προγράμματος, έγκειται στο γεγονός ότι πολλοί από τους επενδυτές που λαμβάνουν την κυπριακή υπηκοότητα μέσω επένδυσης, φέρνουν στον τόπο μοναδικό επιχειρηματικό ταλέντο και συνεχίζουν να επενδύουν σε νέα έργα, δημιουργώντας πολλαπλασιαστικό όφελος για την οικονομία.
Τέσσερις δράσεις για ένα σύγχρονο περιφερειακό επιχειρηματικό κέντρο
Με στόχο την ενίσχυση της θέσης της Κύπρου ως ένα σύγχρονο περιφερειακό επιχειρηματικό κέντρο, ο κ. Λεπτός σημείωσε ότι προς αυτή την κατεύθυνση είναι ζωτικής σημασίας:
- Ο εκσυγχρονισμός των διαδικασιών αδειοδότησης έργων
- Η διαμόρφωση ενός συστήματος που επιτρέπει την έκδοση τίτλων ιδιοκτησίας με την αποπεράτωση ενός έργου,
- Η ενοποίηση όλων των τελών ανάπτυξης και αδειοδότησης ακινήτων και όλων των φορολογιών, είτε αυτές αφορούν το κράτος, είτε τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, αποχετευτικά τέλη και άλλα.
- Ο εκσυγχρονισμός και η αποτελεσματική ρύθμιση όλων των ζητημάτων που αφορούν κοινόκτητες οικοδομές, όπως τα κοινόχρηστα, οι κολυμβητικές δεξαμενές, τα ελάχιστα εμβαδά και η ειδική εκτέλεση.
«Ταυτόχρονα, μας ενδιαφέρει, αλλά και μας προβληματίζει, η ρύθμιση του θέματος αξιοποίησης της κρατικής γης. Αυτή πρέπει να αξιοποιηθεί για εμπλουτιστικά έργα υποδομής που αναβαθμίζουν τις πόλεις μας, στη βάση ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού. Όχι για να δημιουργήσει υπερπροσφορά και αθέμιτο ανταγωνισμό», ανέφερε μεταξύ άλλων.
Για όλα τα πιο πάνω θέματα, ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις στις αρμόδιες Αρχές και υπηρεσίες του Κράτους. «Εκτιμούμε πως οι εισηγήσεις αυτές μπορούν να συμβάλουν θετικά στην επίτευξη των κοινών μας στόχων και πως η υιοθέτησή τους θα προσδώσει νέα δυναμική στον τομέα και στην κυπριακή οικονομία», σημείωσε ο απερχόμενος Πρόεδρος του Συνδέσμου.