powered by

Γ. Μάτσης: Πρόκληση η επιτάχυνση και όχι η διατήρηση της ανάπτυξης

Το μέγεθος της κυπριακής είναι αρκετά μικρό καθώς το ΑΕΠ ανέρχεται στα €21 δις και η πρόκληση δεν είναι να διατηρηθεί αλλά να επιταχυνθεί η ανάπτυξη, ανέφερε ο ceo της Ελληνικής Τράπεζας Γιάννης Μάτσης.
 
Μιλώντας ενώπιον του 7ου Cyprus Banking Forum ο κ. Μάτσης υπογράμμισε πως η οικονομική ανάπτυξη δεν επικεντρώνεται μόνο σε ένα τομέα, αλλά σε διάφορες κατηγορίες πέραν του τουρισμού όπως εκπαίδευση, επαγγελματικές υπηρεσίες και υγεία.

Σε ό,τι αφορά την επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης ο κ. Μάτσης ανέφερε πως υπάρχουν τρεις πυλώνες στους οποίους μπορούμε να βασιστούμε που αφορούν την παραγωγικότητα η οποία μπορεί να αναπτυχθεί μέσω της επένδυσης στο ανθρώπινο δυναμικό και την τεχνολογία, διεύρυνσητης οικονομικής βάσης και μέσω της αύξησης του μεγέθους της οικονομίας.

Αναπτύσσοντας το όραμα του για ραγδαία ανάπτυξη του ΑΕΠ της Κύπρου, ο κ. Μάτσης αναφέρθηκε στα παραδείγματα της Σιγκαπούρης και του Ντουμπάι χώρες οι οποίες είναι μικρότερες σε μέγεθος από ό,τι η Κύπρος. Συγκεκριμένα, ο κ. Μάτσης επισήμανε πως το Ντουμπάι το 1970 διέθετε πληθυσμό 80.000 και το 2020 έφθασε στα 3 εκατ. ενώ το ΑΕΠ του φθάνει το ποσό των $120 δις. 
 
Η αύξηση του πληθυσμού και του οικονομικού μεγέθους της χώρας, υπογράμμισε, προήλθε μέσα από μια σειρά πολιτικών για την μετανάστευση κάτι το οποίο μπορεί να πράξει και η Κύπρος. Όπως τόνισε θα πρέπει να ακολουθηθούν πολιτικές για ελεγχόμενη μετανάστευση στην Κύπρο και όχι να γίνεται πώληση διαβατηρίων, ενώ θα πρέπει να επιδοτηθεί η αεροπορική σύνδεση της Κύπρου καθώς υπάρχει τρομερό πρόβλημα στην αεροπορική συνδεσιμότητα της Κύπρου και τέλος η Κύπρος θα πρέπει να αυξήσει την ροή πολυεθνικών εταιρειών στην Κύπρο μέσω της παροχής φορολογικών κινήτρων.

Δειτε Επισης

ΕΚΤ: Πότε κλείνει ο κύκλος μείωσης των επιτοκίων-Τι βλέπουν οι κεντρικοί τραπεζίτες και οι αγορές
Τράπεζα Κύπρου: Απέκτησε 346.230 μετοχές στο πλαίσιο του προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών
Τράπεζα Κύπρου: Ανταποκρίνεται εκ νέου άμεσα στις αποφάσεις της ΕΚΤ και μειώνει το επιτόκιο κατά 0.25%
Σήμα παύσης μείωσης επιτοκίων από Λαγκάρντ-«Σε καλή θέση για να αντιμετωπίσει την παγκόσμια αβεβαιότητα η ΕΚΤ»
Ψηφίστηκε το νέο πλαίσιο για άμεσες μεταφορές σε ευρώ-Εκσυγχρονίζονται οι νομοθεσίες
Βίκτωρας Τροκούδης(Plum): Τι σημαίνει για καταναλωτές και αποταμιευτές η νέα μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ
Συνεχίστηκε το ντόμινο μείωσης των επιτοκίων από την ΕΚΤ-Η όγδοη διαδοχική από το καλοκαίρι του 2024
Εντυπωσιάζει με την επιχειρησιακή απόδοση και την κεφαλαιακή της ισχύ η Τρ. Κύπρου-Τι λέει η Deutsche Bank
Hellenic Bank Mobile App: Προσωπικό δάνειο από το κινητό; Ναι, τόσο απλά...
Σχεδόν βέβαιη νέα μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ-Τι αναμένεται να ακολουθήσει