FMCGs - ΠΟΛΛΕΣ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗ ΛΙΣΤΑ

Τα τελευταία χρόνια οι εταιρείες του κυπριακού εμπορίου έχουν οργανωθεί για τα καλά, σε βαθμό που προμηθευτές και λιανέμποροι να προχωρούν ακόμη και σε κοινές πρωτοβουλίες. Σε αυτή τη βάση ετοίμασαν λίστα αλλαγών και μελετούν αναβαθμίσεις προς όφελος, κυρίως, του καταναλωτή. Βάσει του στόχου αυτού εργάζεται ο Efficient Consumer Response Cyprus (ECR Cyprus), που έχει ως μέλη 35 σημαντικές εταιρείες προμηθευτών και λιανεμπόρων και πρόσφατα εξέλεξε το νέο του διοικητικό συμβούλιο με ψηλά στις προτεραιότητες την ποιοτική ανάπτυξη της αγοράς, σύμφωνα με τον νέο πρόεδρο, Δημήτρη Σιανδρή.  
 
Tο ECR Cyprus δημιουργήθηκε με στόχο να συμβάλει στο να εξυπηρετείται ο καταναλωτής της Κύπρου με το καλύτερο δυνατό επίπεδο ποιότητας σε ανταγωνιστικές τιμές. Για να επιτευχθεί αυτό χρειάζεται η συνεργασία του λιανεμπορίου και των προμηθευτών του, κατασκευαστών ή διανομέων, ώστε να υιοθετηθούν καλές πρακτικές και συνέργειες που να μειώνουν το κόστος και ταυτόχρονα να αναβαθμίζουν το επίπεδο εξυπηρέτησης.

Το ECR Cyprus ξεκίνησε ως πρωτοβουλία από τα ιδρυτικά μέλη - εταιρείες του, με την ονομασία Retail Efficiency Initiative(REI), τον Μάρτιο του 2012. Στον πρώτο χρόνο δραστηριοποίησης του δημοσιοποιήθηκαν τα θετικά αποτελέσματα των εργασιών των εταιρειών που συνεργάστηκαν σε δύο πιλοτικά προγράμματα EDI & category management. Το γεγονός αυτό οδήγησε στην ανάγκη δημιουργίας ενός επίσημου φορέα για ακόμη μεγαλύτερη συμμετοχή από περισσότερες επιχειρήσεις. Έτσι, στις 12 Σεπτεμβρίου του 2013 η πρωτοβουλία μετεξελίχτηκε σε νομικό πρόσωπο, το οποίο εντάχθηκε το 2014 στο ευρωπαϊκό δίκτυο ECR, που σήμερα ονομάζεται ECR Community και έχει μέλη από 19 ευρωπαϊκές χώρες.

Πρόσφατα ο ECR Cyprus εξέλεξε το νέο του ΔΣ, που απαρτίζεται από πέντε λιανέμπορους, πέντε προμηθευτές και από δύο ανεξάρτητα μέλη με σχετική αξιόλογη επαγγελματική εμπειρία.
 
Χρειάζεται η συνεργασία του λιανεμπορίου και των προμηθευτών του, κατασκευαστών ή διανομέων, ώστε να υιοθετηθούν καλές πρακτικές και συνέργειες που να μειώνουν το κόστος και ταυτόχρονα να αναβαθμίζουν το επίπεδο εξυπηρέτησης
 
ECR: Τα μέλη του νέου ΔΣ
 
Δημήτρης Σιανδρής (KEO Plc)
Πρόεδρος

Έχει πολυεθνικό προφίλ με εμπειρία στο marketing  management, τις διαπραγματεύσεις, τις εξαγωγές, τις οικονομικές αναλύσεις, το trade marketing και τη διαχείριση ανθρωπίνων πόρων. Η καριέρα του ξεκίνησε το 1994 από τη θέση του πωλητή στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία Α.Ε., όπου διετέλεσε sales promotion και national key account manager, senior brand και group brand manager. Στη συνέχεια δούλεψε στην Pago International ως country manager σε Ελλάδα και Κύπρο και ως South-Eastern Europe αrea director και μετά στη Heineken N.V. ως export manager South-Eastern Europe. Σήμερα είναι ο εμπορικός διευθυντής της ΚΕΟ Plc.
 
Χρήστος Σκορδέλλης (Metro Foods Trading)
Αντιπρόεδρος

Ο επιχειρησιακός διευθυντής (COO) της εταιρείας Metro Foods Trading προηγουμένως εργάστηκε στο Λονδίνο και συγκεκριμένα στις εταιρείες Symbian και Nokia. Είναι κάτοχος πτυχίου BSc computer science από το Sussex University, MSc information security από το University College London και ΜΒΑ από το Imperial College Business School. Ως στέλεχος είναι ένα από τα ιδρυτικά μέλη του ECR, ενασχόληση η οποία ξεκίνησε με την επιστροφή του στην Κύπρο, καθώς αναγνώρισε την ανάγκη τεχνολογικού εκσυγχρονισμού της εφοδιαστικής αλυσίδας. Στο πλαίσιο αυτό προωθεί προγράμματα που επικεντρώνονται στην καθιέρωση κοινών εμπορικών πρακτικών, στην ηλεκτρονική ανταλλαγή δεδομένων, αλλά και στην κατάργηση του χαρτιού για όλες τις εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των εταιρειών του κλάδου.
 
Μικέλλης Χρίστου (Diplomat Distributors Cyprus)
Γραμματέας

Απόφοιτος του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου, κάτοχος bachelor και master στη διοίκηση επιχειρήσεων, είναι ο chief sales officer της Diplomat Distributors Cyprus από το 2011. Έχει εμπειρία άνω των 20 ετών στον κλάδο του εμπορίου, καθώς εργάστηκε επί σειρά ετών σε εταιρείες, όπως, οι A&S Stephanides, Intercosmetics και Κ. Παπαβασιλείου. Όλα αυτά τα χρόνια έχει συνεργαστεί με αρκετές πολυεθνικές, όπως οι Procter & Gamble, Duracell, Gillette, Pringles, Imperial Tobacco, SC Johnson, Schwarzkopf & Henkel, Barilla και UHU. Ταυτόχρονα, είναι μέλος του ΔΣ του μη κερδοσκοπικού οργανισμού ΑΦΗΣ (φορητών ηλεκτρικών στηλών) Κύπρου.
 
Γιώργος Λοϊζίδης (iMINDER)
Ταμίας

Είναι συνιδρυτής, γενικός διευθυντής και προϊστάμενος των υπηρεσιών εφοδιαστικής αλυσίδας και επιχειρησιακών λειτουργιών της iMINDER. Κατέχει πτυχίο BSc δημόσιας διοίκησης και διοίκησης επιχειρήσεων από το Πανεπιστήμιο Κύπρου και μεταπτυχιακό MSc στην εφοδιαστική αλυσίδα και τις επιχειρησιακές λειτουργίες από το Πανεπιστήμιο του Nottingham. Είναι ένας από τους συνιδρυτές του ECR Cyprus κι έχει πάνω από 10 χρόνια εργασιακή εμπειρία στον τομέα της εφοδιαστικής αλυσίδας και των επιχειρησιακών λειτουργιών από διάφορoυς κλάδους στην Κύπρο και την Ελλάδα. Δούλεψε για οργανισμούς, όπως, οι EY Κύπρου, Planning Cyprus, Όμιλος CTC και ο Όμιλος MSJacovides.
 
Μάριος Κωνσταντίνου
(Χαραλαμπίδης Κρίστης)
Μέλος

Κατέχει δίπλωμα στη διοίκηση επιχειρήσεων από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο και μεταπτυχιακό στον ίδιο κλάδο από το Πανεπιστήμιο του Μέμφις των ΗΠΑ. Από το 2013 διετέλεσε εμπορικός διευθυντής Ελλάδος, snacks and beverages και γενικός διευθυντής Κύπρου στην εταιρεία PepsiCo. Άρχισε να εργάζεται στην Corina Snacks, που είναι μέλος της πολυεθνικής PepsiCo, από το 2000, αναλαμβάνοντας μια σειρά από διευθυντικές θέσεις, συμπεριλαμβανομένων αυτών του διευθυντή μάρκετινγκ και πωλήσεων, εμπορικού και γενικού διευθυντή. Από τον Μάρτιο του 2018 είναι διευθύνων σύμβουλος στη Χαραλαμπίδης Κρίστης.
 
Mάριος Λουκαΐδης
(Argosy Trading)

Με σπουδές στα φυσικομαθηματικά και τη μαθηματική λογική, μετά από 12 χρόνια στον τομέα της πληροφορικής, το 1994 ανέλαβε καθήκοντα γενικού διευθυντή στη CTC-Argosy. Μεταξύ 2000 - 2014 υπήρξε διευθύνων σύμβουλος της CTC, όπου υπηρέτησε σε συμβούλια εταιρειών που συνδέονται με τον όμιλο. Ακολούθως ανέλαβε CEO, CTC FMCG logistics and distribution. Στο παρελθόν διετέλεσε πρόεδρος του Φορέα Ελέγχου Διαφήμισης (ΦΕΔ), του Συνδέσμου Διαφημιζομένων Κύπρου (ΣΔΚ), του ομίλου Toastmasters και για σχεδόν 20 χρόνια της Επιτροπής Ελέγχου Έρευνας Τηλεθέασης (ΕΕΕΤ). Από τον Απρίλιο του 2016 μέχρι και τον Ιανουάριο του 2019 ήταν πρόεδρος του ECR Cyprus.
 
Βασίλης Πετρίδης
(Laiko Cosmos Trading)

Σπούδασε πολιτικός μηχανικός και άρχισε την καριέρα του στον τομέα αυτό, όπου παρέμεινε μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1980. Κατέχει, επίσης, πτυχίο  business management. Μετά εντάχθηκε στον οικογενειακό όμιλο επιχειρήσεων, βοηθώντας στην επέκταση των δραστηριοτήτων του με τη δημιουργία μιας εταιρείας ΙΤ (πληροφορικής τεχνολογίας) και την εξαγορά μιας εμπορικής επιχείρησης, που έγινε τελικά η Cosmos Trading. Η εταιρεία απετέλεσε μια από τις μεγαλύτερες στην εμπορία τροφίμων, ποτών και προϊόντων καπνού στην Κύπρο. Σήμερα είναι διευθύνων σύμβουλος της Laiko Cosmos Trading, που δημιουργήθηκε μετά τη συγχώνευση της Cosmos Trading με το Laiko Group. Επίσης, είναι πρόεδρος του Συνδέσμου Εισαγωγέων και Διανομέων Αλκοολούχων Ποτών Κύπρου και μέλος του ΔΣ των εταιρειών Green Dot και Cosmos Tobacco.
 
Λούκας Ζουρίδης
(MAS Supermarkets)

Κάτοχος MBA από το Διεθνές Ινστιτούτο Διοίκησης της Κύπρου το 2004 και πτυχίου μάρκετινγκ, κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του έχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην επιχειρησιακή ηγεσία και τη διαχείριση διαφόρων εταιρειών. Με επαγγελματική εμπειρία πέραν των είκοσι χρόνων είναι γνώστης του ρόλου της αγοράς, της λογιστικής, των λειτουργιών, των πωλήσεων και της εξυπηρέτησης των πελατών στο λιανικό εμπόριο. Αυτή την περίοδο υπηρετεί στη θέση του γενικού διευθυντή των υπεραγορών ΜΑS, εκ των μεγαλύτερων στον κλάδο του λιανικού εμπορίου, ενώ στο παρελθόν διετέλεσε, ανάμεσα σε άλλα, γενικός διευθυντής της αλυσίδας So Easy Stores, διαδραματίζοντας καθοριστικό ρόλο για την εξέλιξή της.
 
Μιχάλης Μιχαήλ
(A. Zorbas & Sons)

Με το πέρας των σπουδών του σε accounting and financial analysis στο Ηνωμένο Βασίλειο, πήρε τον τίτλο FCA και είναι μέλος του Institute of Chartered Accountants in England and Wales, καθώς και του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου. Από το 2000 μέχρι το 2005 εργάστηκε ως οικονομικός διευθυντής της Εταιρείας Α. Ζορπάς & Υιοί, ενώ από τότε μέχρι και σήμερα κατέχει τη θέση του διευθυντή ανάπτυξης εργασιών του Ομίλου Εταιρειών Ζορπάς. Σήμερα ενεργεί ως σύμβουλος του προέδρου και του γενικού διευθυντή του ομίλου σε θέματα στρατηγικής, οικονομικών και εταιρικής ανάπτυξης. Επίσης, ασχολείται με τον εντοπισμό, την αξιολόγηση και την υλοποίηση πιθανών εργασιών σε Κύπρο και εξωτερικό κι επιβλέπει την πρόοδο συγκεκριμένων εργασιών με τη διαχείριση επιμέρους ομάδων του ομίλου.
 
Μιχάλης Παναγίδης
(Σκλαβενίτης Κύπρου)

Το ακαδημαϊκό του υπόβαθρο περιλαμβάνει σπουδές international business and marketing στο University of London και μεταπτυχιακό στο ALBA Graduate Business School. Σήμερα είναι γενικός διευθυντής στην αλυσίδα υπεραγορών Σκλαβενίτης Κύπρου από το 2017. Προηγουμένως διετέλεσε εμπορικός διευθυντής των υπεραγορών Carrefour Κύπρου πριν από την εξαγορά τους από τον όμιλο Σκλαβενίτης ΑΕ. Ο κ. Παναγίδης εντάχθηκε στον Όμιλο Chris Cash & Carry - Carrefour το 1998 και μέχρι το 2000 κατείχε τη θέση του διευθυντή μάρκετινγκ.
 
Ανδρέας Παπαντωνίου
(C.A.C. Papantoniou Trading)

Είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου του Λάνκαστερ στον τομέα της οργάνωσης και διοίκησης επιχειρήσεων και κάτοχος μεταπτυχιακού στο μάρκετινγκ από το Πανεπιστήμιο του Νότινγκαμ. Με την ολοκλήρωση των σπουδών του το 2012 εντάχθηκε στο δυναμικό των Υπεραγορών Παπαντωνίου, εταιρείας του οικογενειακού επιχειρηματικού ομίλου. Μετά την πρακτική εξάσκησή του σε όλα τα επίπεδα της υπεραγοράς, τα τελευταία έξι χρόνια βρίσκεται στο τμήμα αγορών. Επίσης, είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Επιμελητηρίου Νέων Πάφου (JCI Paphos).
 
Ανδρέας Βασιλόπουλος
(G.A.P. Vassilopoulos Group)

Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του στο University of Richmond, Robins School of Business USA και την απόκτηση bachelor στο business management και κατεύθυνση innovation and entrepreneurship εργάστηκε στον τομέα των logistics για ένα χρόνο στην εταιρεία DB Schenker στο Μαϊάμι, την οποία αντιπροσωπεύει ο Όμιλος G.A.P. Vassilopoulos εδώ και 26 χρόνια. Την τελευταία τετραετία εργάζεται στον Όμιλο G.A.P. Vassilopoulos ως business development manager και επίσης έχει αναλάβει το marketing department. Τον τελευταίο χρόνο έχει συνδράμει δραστικά στην εξέλιξη της νέας υπηρεσίας του ομίλου για επεξεργασία χρεωστικών και πιστωτικών καρτών σε συνεργασία με την Worldline - SIX Payment Services και από πλευράς marketing αλλά περισσότερο στην απόκτηση πελατών και άλλων ενεργειών.
 
 Λιανεμπόριο: Τι νέο να περιμένουμε
 
Πολλοί και σημαντικοί οι στόχοι του νέου ΔΣ του ECR Cyprus, όπως έχουν καθοριστεί στην πρώτη του συνάντηση, καθώς περιλαμβάνουν μεγάλο φάσμα θεμάτων, που αφορούν στη λειτουργία του κυπριακού εμπορίου:

 
Κινητοποίηση του μεγαλύτερου μέρους των επιχειρήσεων του κυπριακού λιανεμπορίου, βιομηχανίας και προμηθευτών, και ένταξή τους στον ECR Cyprus ως μέλη. Για τον σκοπό αυτό δημιουργήθηκε ομάδα εργασίας, ώστε να εξετάσει το πλαίσιο μελών όπως αυτό ορίζεται στο καταστατικό και να το εκσυγχρονίσει. Στην ομάδα συμμετέχουν οι Λούκας Ζουρίδης, Γιώργος Τσακιστός και Δημήτρης Σιανδρής.
 
Τυποποίηση πληροφοριών προϊόντων και ανταλλαγή τους σε online περιβάλλον. Ο τρόπος που εργάζονται σήμερα στον τομέα αυτό οι εταιρείες έχει αλλάξει ελάχιστα και δεν έλαβε υπόψη τις τεχνολογικές αλλαγές που θα μπορούσαν να κάνουν τη ζωή όλων μας πιο εύκολη. Η μορφή επικοινωνίας παραμένει ακόμη σε επίπεδο 1 to 1, η πληροφορία είναι κατακερματισμένη, ενώ όλοι γνωρίζουμε ότι τεχνικά είναι εφικτό με μια κίνηση να λαμβάνουν όλοι την ίδια τυποποιημένη ενημέρωση. Η εφαρμογή ενός συστήματος για την αγορά είναι βασικό ζητούμενο του νέου ΔΣ. Της ανάλογης ομάδας εργασίας ηγείται ο Χρίστος Σκορδέλλης και μέλη είναι οι Μάριος Κωνσταντίνου, Γιώργος Λοϊζίδης, Μιχάλης Παναγίδης, Δημήτρης Μικελλίδης και Μικέλλης Χρίστου.
 
Βασικό deliverable ενός θεσμικού φορέα είναι η εκπαίδευση των στελεχών της αγοράς που αφορά. Ο Μάριος Λουκαΐδης, με πολυετή εμπειρία στον χώρο, έχει αναλάβει τον τομέα της εκπαίδευσης των μελών και τη σύνδεση της αγοράς με την πανεπιστημιακή κοινότητα. Στο πεδίο αυτό αναμένονται, συνεπώς, ενδιαφέρουσες εξελίξεις, εφόσον αναπτύσσεται δράση για πρώτη φορά.
 
Την πρώτη του έρευνα για τον Κύπριο καταναλωτή πραγματοποίησε πέρυσι το ECR Cyprus. Ήταν ιδιαίτερα ευρεία, με 1000 συνεντεύξεις face to face, με ένα εκτενέστατο ερωτηματολόγιο για να αποτυπωθεί το προφίλ των Κυπρίων καταναλωτών οι αγοραστικές τους συνήθειες. Ο τομέας των ερευνών είναι επίσης σημαντικό πεδίο για ένα φορέα όπως ο ECR Cyprus και το νέο ΔΣ θα επανέλθει και φέτος σ’ αυτόν.
 
Στον πρώτο χρόνο δραστηριοποίησης του ECR δημοσιοποιήθηκαν τα θετικά αποτελέσματα των εργασιών των εταιρειών που συνεργάστηκαν σε δύο πιλοτικά προγράμματα EDI & category management. Το γεγονός αυτό οδήγησε στην ανάγκη δημιουργίας ενός επίσημου φορέα για ακόμη μεγαλύτερη συμμετοχή από περισσότερες επιχειρήσεις
 
Πολλοί και σημαντικοί είναι οι στόχοι του νέου ΔΣ του ECR Cyprus, καθώς περιλαμβάνουν μεγάλο φάσμα θεμάτων, που αφορούν
στη λειτουργία του κυπριακού εμπορίου
 
 
 

Δειτε Επισης

TRYFON TSERIOTIS LTD
SO EASY STORES
SMART Discount Shops
REGIS MILK INDUSTRIES LΤD
PATHIN TRADING LTD, Mέλος της kronos corporate group
LIDL CYPRUS
IPH IAKOVOS PHOTIADES FOODSTUFF SUPPLIERS LTD
C.A.PAPAELLINAS GROUP
ΒΑΣΣΟΣ ΗΛΙΑΔΗΣ ΛΤΔ
FMCGs - ΠΟΛΛΕΣ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗ ΛΙΣΤΑ