powered by

Σε βαθύ κόκκινο τα δάνεια ΜμΕ και νοικοκυριών

Ελαφρώς μειωμένα παρουσιάζονται τα μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019 τα οποία ανήλθαν στα €4,4 δισ. σε σχέση με €4,8 δισ. το δεύτερο εξάμηνου του 2018, ενώ τα δάνεια των επιχειρήσεων με καθυστέρηση πέραν των 90 ημερών παρουσιάζουν αύξηση €4 εκατ., από €3.293 εκατ. το δεύτερο εξάμηνο του 2018 σε €3.297 εκατ. το πρώτο εξάμηνο του 2019. Παράλληλα, το σύνολο των χορηγήσεων προς τις επιχειρήσεις αυξήθηκε από €14,4 δισ. το δεύτερο εξάμηνο του 2018 σε €14,8 δισ. το πρώτο εξάμηνο του 2019.

Το μεγάλο στοίχημα φαίνεται να κερδίζει ο τομέας των κατασκευών καθώς τα κόκκινα δάνεια μειώθηκαν από €3,4 δις το πρώτο εξάμηνο του 2017 σε €1,2 δις το πρώτο εξάμηνο του 2019, και αντιστοίχως οι συνολικές χορηγήσεις προς τον κατασκευαστικό τομέα μειώθηκαν από €5,2 δις σε €2, 5 δις.

Σε ό,τι αφορά στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ), σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, το σύνολο των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων το πρώτο τρίμηνο του 2019 μειώθηκε στα €3,7 δισ. σε σχέση με €4,1 δισ. το δεύτερο εξάμηνο του 2018, όπως επίσης και τα δάνεια των ΜμΕ με καθυστέρηση πέραν των 90 ημερών τα οποία διαμορφώθηκαν στα €2,9 δισ. το πρώτο εξάμηνο του 2019 έναντι €3,1 δισ. που ήταν το δεύτερο εξάμηνο του 2018.

Στο λιανικό εμπόριο τα περισσότερα ΜΕΔ
Αναφορικά με τους τομείς επιχειρηματικής δραστηριότητας, ο μεγαλύτερος όγκος των κόκκινων δανείων ύψους €1.347 εκατ.  προέρχεται από τον τομέα του χονδρικού και λιανικού εμπορίου, ενώ ακολουθεί ο τομέας των κατασκευών όπου τα μη εξυπηρετούμενα ανήλθαν στα €1.166 εκατ.

Υπερχρεωμένα και τα νοικοκυριά
Σχεδόν το ήμισυ των συνολικών χορηγήσεων του πρώτου εξαμήνου του 2019 αφορούσε δάνεια προς τα νοικοκυριά. Συγκεκριμένα, τα συνολικά δάνεια προς τα νοικοκυριά ανήλθαν περίπου στα €13,5 δις, εκ των οποίων €5,01 δις αφορούσαν κόκκινα δάνεια, ενώ με καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών βρίσκονται δάνεια €4,2 δισ.

Δειτε Επισης

Μείωση καταθετικών επιτοκίων για νοικοκυριά/επιχειρήσεις, αύξηση στα στεγαστικά
Επιστρέφει και χαρίζει μοναδικές εμπειρίες κάθε μήνα το Alpha Spend & Win της Alpha Bank Κύπρου
Ανασκόπηση προόδου της πορείας εφαρμογής της Εθνικής Στρατηγικής για τον Χρηματοοικονομικό Αλφαβητισμό
Goldman Sachs: Γιατί «ψηφίζει» τις ελληνικές τράπεζες και αυξάνει τις τιμές στόχους
Κορυφαίος μέτοχος στην Commerzbank η UniCredit-Ανέβασε στο 20% τη συμμετοχική της στο μετοχικό κεφάλαιο
Γιάννης Στουρνάρας: Να διατηρηθεί η ανεξαρτησία των κεντρικών τραπεζών
Μειώθηκαν για καταναλωτικά, αυξήθηκαν για δάνεια αγορά κατοικίας-Πώς κινήθηκαν τα επιτόκια τον Μάιο
Η Τράπεζα Κύπρου αναθεωρεί τη «Δήλωση Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων» της
Πέραν των €250.000 οι ακάλυπτες επιταγές το εξάμηνο
Ευρωζώνη: Σημάδια αποκλιμάκωσης για τα επιτόκια δανεισμού τον Μάιο-Τι δείχνει η έκθεση της ΕΚΤ