Powered by

Στο μικροσκόπιο της Κομισιόν ο αντίκτυπος του σχεδίου πολιτογραφήσεών στην οικονομία

Στην επίδραση που είχε το πρόγραμμα πολιτογραφήσεων στην ανάπτυξη που παρουσίασε το κυπριακό ΑΕΠ τα τελευταία χρόνια θα αναφέρεται, μεταξύ άλλων, η νέα έκθεση των θεσμών που παρακολουθούν την πορεία της οικονομίας μας στην μετά μνημονίου εποχή. 

Σύμφωνα με πηγή της Κομισιόν που μίλησε στο InBusinessNews, στο πλαίσιο της ανακοίνωσης των Φθινοπωρινών Προβλέψεων της Κομισιόν για την ευρωπαϊκή οικονομία, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες την περασμένη εβδομάδα, η έκθεση θα δημοσιοποιηθεί στο τέλος Νοεμβρίου και σε αυτήν θα περιλαμβάνονται αναφορές για τoν αντίκτυπο του προγράμματος πολιτογραφήσεών στην οικονομία.  
 

Διαβάστε ακόμα: Crash test στα οικιστικά δάνεια

 

Διαβάστε ακόμα: Πωλείται ακίνητο φιλέτο απέναντι από Mall of Cyprus


Οι προκλήσεις της Κύπρου

Μάλιστα, στις Βρυξέλλες αντιμετωπίζουν το όλο ζήτημα ως πρόκληση για την κυπριακή οικονομία, καθώς θεωρούν πως η αρνητική δημοσιότητα που έχει προσελκύσει το θέμα, όπως και οι παραδοχές αρμοδίων για λάθη του σχεδίου, δημιουργούν ερωτηματικά ως προς την παραπέρα πορεία του. Είναι σε αυτό το πλαίσιο που η Κομισιόν ερευνά τον οικονομικό αντίκτυπο του προγράμματος στην οικονομία.
 
Αναφορικά με τις υπόλοιπες προκλήσεις που υφίστανται, εντός και εκτός συνόρων, για την Κύπρο, από πλευράς Κομισιόν προτάσσουν τις μη ευνοϊκές συνθήκες που δημιουργεί η επιβράδυνση της οικονομίας στην ευρωζώνη, αλλά και παγκοσμίως, όπως και την πρόκληση που αφορά το Brexit.

Επιπρόσθετα, τα ευρωπαϊκά βλέμματα είναι στραμμένα και στον τομέα του τουρισμού, αφού ο ανταγωνισμός από γειτονικές χώρες αυξάνεται- με την επιστροφή τους σε συνθήκες ασφάλειας- ενώ παράλληλα, το ζήτημα της αεροπορικής συνδεσιμότητας εντείνεται από τις πτωχεύσεις αεροπορικών εταιρειών, όπως η Thomas Cook και η Germania. 
 
Tην ίδια ώρα, σχετικά με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (ΜΕΔ), οι ευρωπαϊκοί θεσμοί καταγράφουν την ισχυρή μείωση του εύρους τους, ειδικότερα μέσα στο 2018, ωστόσο, αναγνωρίζουν και το γεγονός πως τα ΜΕΔ, τα οποία μεταφέρονται εκτός των ισολογισμών των τραπεζών, παραμένουν στην οικονομία της Κύπρου. Ως εκ τούτου συνεχίζουν να παρακολουθούν την εξέλιξη και αυτού του κεφαλαίου της κυπριακής οικονομίας, τονίζοντας το χρονοβόρο της διαδικασίας.   
 
Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν

Η ίδια πηγή της Κομισιόν, κληθείσα να σχολιάσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που πρέπει να υλοποιηθούν στην Κύπρο μέσα στα επόμενα χρόνια, ανέφερε πως η χώρα μας διαθέτει τη μεγαλύτερη λίστα σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ.

Όπως μας υπογραμμίστηκε, ανάμεσα στις κυριότερες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να προωθηθούν το συντομότερο δυνατό είναι αυτές της Δημόσιας Υπηρεσίας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Επιπλέον, η Κομισιόν περιμένει εντατικοποίηση των προσπαθειών βελτίωσης της αποδοτικότητας του δικαστικού συστήματος (το θέμα συνδέεται και με υποθέσεις ΜΕΔ οι οποίες εκκρεμούν εδώ και χρόνια) και μείωση των καθυστερήσεων στην έκδοση τίτλων ιδιοκτησίας. 
 

Δειτε Επισης

Μνημόνιο συνεργασίας με Ελλάδα και Ιορδανία στον τομέα των επενδύσεων-Ενισχύονται οι εμπορικοί δεσμοί
Οριακές απώλειες στο ΧΑΚ
Ακόμη ένα κρίσιμο βήμα για την κατάργηση της βίζας για ΗΠΑ-Το βασικό προαπαιτούμενο που έχει ολοκληρωθεί
Επιδείνωση οικονομικού κλίματος, όμως συνεχίζουν οι ευνοϊκές συνθήκες για την κυπριακή οικονομία
Ανακοινώσεις Χριστοδουλίδη: Παίρνει σάρκα και οστά ο ψηφιακός πολίτης-Οι δυνατότητες που θα παρέχει από 5 Δεκεμβρίου
Επιβεβαίωση οικονομικής και χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, αλλά ανάγκη για επαγρύπνηση
Ευρωβουλή: Ικανοποίηση αλλά και ενστάσεις για το προσχέδιο του προϋπολογισμού της Ε.Ε. για 2025
Η ακτινογραφία της ανεργίας στην Κύπρο-Οι τομείς, η μόρφωση και οι ηλικίες των ανέργων
Στις Βρυξέλλες για το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων επί θεμάτων Πολιτικής Συνοχής ο Κεραυνός
Κέρδη κατέγραψε την Τρίτη το ΧΑΚ