ΠτΔ: Αποφασισμένη η Κύπρος να προχωρήσει με τους ενεργειακούς σχεδιασμούς
14:10 - 29 Οκτωβρίου 2019
Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι αποφασισμένη να προχωρήσει απρόσκοπτα τους ενεργειακούς της σχεδιασμούς και να αξιοποιήσει τα αποθέματα του φυσικού αερίου που ανακαλύφθηκαν, ως πηγή περιφερειακής οικονομικής συνεργασίας, ανάπτυξης και ευημερίας. Αυτό σημείωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, κατά τη διάρκεια της ομιλία του στην 4η Ευρω-Αραβική Σύνοδο που διεξάγεται στην Αθήνα.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε, παράλληλα, ότι η κυπριακή κυβέρνηση ουδέποτε παραγνώρισε ή αρνήθηκε τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων και για αυτό έχουν ήδη κατατεθεί σχετικές προτάσεις μέχρι τη λύση του Κυπριακού. “Μία επίλυση με μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ένα δικοινοτικό, διζωνικό κράτος που να διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις προοπτικές συνεργασίας των δύο κοινοτήτων, χωρίς εξαρτήσεις από τρίτες χώρες”, τόνισε και συμπλήρωσε: “Δεν έχουμε ανάγκη από εγγυητές και κηδεμόνες. Μπορούμε να ζήσουμε ειρηνικά μεταξύ μας και να συνδημιουργήσουμε για την κοινή προοπτική”.
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, σημείωσε, παράλληλα, ότι η διαχρονική θέση τόσο της Κύπρου όσο και της Ελλάδας είναι πως μόνο μέσω της ανάληψης συλλογικών δράσεων και καινοτόμων συνεργειών είναι δυνατόν να προωθηθεί η ειρήνη, η σταθερότητα και η οικονομική ανάπτυξη, προς όφελος της ευημερίας των λαών. “Στο πλαίσιο αυτό, προχωρήσαμε σε διμερείς και τριμερείς συνεργασίες και διάλογο και συνεργασίες με χώρες της περιοχής, με θετική ατζέντα σε διάφορα θέματα κοινού ενδιαφέροντος”, τόνισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και υπογράμμισε ότι οι τριμερείς αυτοί μηχανισμοί αποτελούν απτό παράδειγμα των όσων μπορούν να ωφελήσουν και που απορρέουν από ένα ευρύτερο περιφερειακό διάλογο, μεταξύ άλλων, μέσω του στενού συντονισμού ενεργειών και δράσεων σε διεθνή φόρα, καθώς και μέσω των προσπαθειών για την περαιτέρω εμβάθυνση της σχέσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Αραβικού κόσμου.
“Οι συνεργασίες που έχουμε αναπτύξει δεν στρέφονται εναντίον της όποιας τρίτης χώρας. Το αντίθετο, η συμμετοχή της όποιας τρίτης χώρας είναι καλοδεχούμενη, νοουμένου, βεβαίως, πως υιοθετεί τις βασικές αρχές του διεθνούς δικαίου και τις σχέσεις καλής γειτονίας”, υπογράμμισε.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πρόσθεσε ότι η παρούσα Σύνοδος λαμβάνει χώρα και σε μια περίοδο έντονων πολιτικών εξελίξεων γεγονός που αναδεικνύει το ευμετάβλητο της περιοχής και την αναγκαιότητα συλλογικής δράσης για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των προκλήσεων, όπως η τρομοκρατία, ο θρησκευτικός φονταμενταλισμός, η καταπάτηση ανθρώπινων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών, παραβιάσεις της εδαφικής ακεραιότητας κρατών, με την πλέον πρόσφατη στη Συρία λόγω της τουρκικής εισβολής, εμφύλιοι πόλεμοι και εθνικές διενέξεις.
“Τα πιο πάνω, σε συνδυασμό με διαφορετικές επιδιώξεις και στοχεύσεις μεμονωμένων κρατών, δυστυχώς, συντείνουν στην παρατεταμένη αστάθεια που βιώνουμε στην περιοχή μας και την άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική κρίση του βίου εκτοπισμού εκατομμυρίων ανθρώπων.Η Κύπρος αποτελεί την υπ’ αριθμόν ένα σήμερα, χώρα σε αιτητές πολιτικού ασύλου σε σχέση με τον πληθυσμό της χώρας”, σημείωσε.
Τέλος, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας σημείωσε ότι παρά τις όποιες διαφωνίες, απαιτούνται αποφασιστικά βήματα προκειμένου ριζικά και με χειροπιαστά αποτελέσματα να ληφθούν αποφάσεις και μέτρα από πλευράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα στοχεύουν: Στην αντιμετώπιση των γενεσιουργών αιτιών που οδήγησαν στην ανεξέλεγκτη επιδείνωση των κρίσεων στην περιοχή, στη δημιουργία και ενίσχυση προγραμμάτων τα οποία θα δημιουργούν συνθήκες αειφόρου και βιώσιμης ανάπτυξη, στην ουσιαστική αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος, μέσω μιας ολιστικής και συλλογικής προσέγγισης, στη βάση της αρχής της αλληλεγγύης και της ισότιμης κατανομής ευθυνών από όλους, και στην οριστική αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, περιλαμβανομένου και της αντιμετώπισης και των όσων την υποθάλπουν.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ