Ira Kalish: Οι τάσεις της παγκόσμιας οικονομίας έχουν αντίχτυπο στον επιχειρηματικό κόσμο

Για τις τελευταίες τάσεις στην παγκόσμια οικονομία μίλησε στο 10th Limassol Economic Forum ο Ira Kalish, Chief Global Economist, Deloitte Touche Tohmatsu Ltd, προσθέτοντας ότι η εσωστρέφεια των ΗΠΑ αποτελεί απειλή για το παγκόσμιο σύστημα. 

«Οι ΗΠΑ αποχωρούν από την εταιρική σχέση διαμετακόμισης, επιβάλλουν τιμολόγια, υπονομεύουν τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, απειλούν να επιβάλλουν νέες τιμολογήσεις καθώς και περιορισμούς στη ροή κεφαλαίων, απαγορεύουν ορισμένες κινεζικές τεχνολογίες και επιβάλλουν περιορισμούς στη μετανάστευση, γεγονός που προκαλεί ατμόσφαιρα αβεβαιότητας», εξήγησε σχετικά.

Αυτή η αβεβαιότητα, τόνισε ο κ. Kalish, έχει ψυχρό αντίχτυπο στις επενδύσεις. «Οι τιμολογήσεις αυξάνουν τις τιμές καταναλωτή και το κόστος για τους κατασκευαστές και τις αλυσίδες εφοδιασμού διαταράσσεται, με αποτέλεσμα την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας. Η πιο μακροπρόθεσμη πρόκληση είναι να υπάρξει ένα παγκόσμιο σύστημα βασισμένο σε κανόνες, παγκόσμιες συμμαχίες και συνεργασία καθώς και πολιτική ολοκλήρωση», πρόσθεσε.
 

 

Εκτός από τον ενδεχόμενο κίνδυνο ύφεσης στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, ο Ira Kalish επεσήμανε ότι υπάρχουν πιο μακροπρόθεσμα ζητήματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη, όπως τα δημογραφικά στοιχεία. «Η γήρανση του πληθυσμού σημαίνει βραδύτερη οικονομική ανάπτυξη, χαμηλότερο πληθωρισμό, χαμηλότερο κόστος δανεισμού και δυσκολίες χρηματοδότησης των συντάξεων και της υγειονομικής περίθαλψης, ενώ οι πιθανές λύσεις συνεπάγονται υψηλότερους φόρους, μεγαλύτερη επαγγελματική ζωή και περισσότερη μετανάστευση», είπε σχετικά. 

Ανέφερε επίσης ότι η δημογραφική μετατόπιση της Κίνας προκαλεί ένα πλεόνασμα με φθίνουσα πορεία που οδηγεί σε μία εξισορρόπηση της παγκόσμιας οικονομίας.
 



Ο Kalish πρόσθεσε ότι τα πιο μακροπρόθεσμα ζητήματα περιλαμβάνουν επίσης τις δραστικές αλλαγές που φέρνει η τεχνολογία, η οποία θα ενισχύσει την παραγωγικότητα αλλά θα διαταράξει επίσης την αγορά εργασίας. Μετά τη μεταποίηση, άλλες βιομηχανίες αναμένεται να βιώσουν τριγμούς και οι ανισορροπίες δεξιοτήτων θα επιδεινώσουν την ανισότητα και την αντίδραση των ανθρώπων.

Μιλώντας για επιπτώσεις στις θέσεις εργασίας, τόνισε ότι θα προκύψει ανάγκη για δεξιότητες που περιλαμβάνουν την επικοινωνία, την ενσυναίσθηση, τη διαχείριση των ανθρώπων και την καινοτομία.

Δειτε Επισης

Το Andrey & Julia Dashin’s Foundation ήταν χρυσός χορηγός του φιλανθρωπικού δείπνου του Καραϊσκάκειου Ιδρύματος
Νέο ερευνητικό έργο στο Πανεπιστήμιο Κύπρου με χρηματοδότηση €200.000 από το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας
Πράσινο φως από τη γενική συνέλευση της ΑΕΛ για συμμετοχή του Andrew Budzinski στο μετοχικό κεφάλαιο
Σεμινάριο Harris Kyriakides: «Latest Developments in Banking Litigation»
Έμπρακτη στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω του «ΘΑλΕΙΑ2021-2027»-Τα σχέδια που έρχονται
Έκκληση ΣΥ.ΚΕ.Α.Α. προς βουλευτές: Μην επιβραβεύσετε την ανισότητα, προστατέψτε τους ασθενείς
Σημαντικό βήμα για επέκταση του παγκόσμιου δικτύου του AUB Mediterraneo-Υπέγραψε MoU με το Πανεπιστήμιο Jiliang Κίνας
Καινοτόμα φωτονικά κυκλώματα για τα δίκτυα 6G-Νέο έργο στο Πανεπιστήμιο Κύπρου με χρηματοδότηση ΙδΕΚ
EY Κύπρου και CIM Cyprus Business School ενώνουν δυνάμεις και παρουσιάζουν το πρόγραμμα EY Learn & Earn
Partners: 30 χρόνια πορείας, δημιουργίας και αλλαγής στον χώρο της διαφήμισης και της επικοινωνίας στην Κύπρο