powered by

Στο 97% του ΑΕΠ υποχώρησε το χρέος των νοικοκυριών

Στα 19,8 δισ. ευρώ υποχώρησε το χρέος των νοικοκυριών στο τέλος του Σεπτεμβρίου 2018, με τον σχετικό δείκτη χρέους να βρίσκεται στο 97% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ), σύμφωνα με τους Τριμηνιαίους Χρηματοοικονομικούς Λογαριασμούς που δημοσίευσε την Πέμπτη 31 Ιανουαρίου η Κεντρική Τράπεζα, για το τρίμηνο που έληξε τον Σεπτέμβριο του περασμένου χρόνου.
 
Σύμφωνα με τα στοιχεία, το ενεργητικό των νοικοκυριών σε χρηματοοικονομικά μέσα ανήλθε στο τέλος Σεπτεμβρίου 2018 στα 45,4 δισ. ευρώ εκ των οποίων το 62% αφορά μετρητά και καταθέσεις, 2% αφορά χρεόγραφα, 20% μετοχές και 16% λοιπά χρηματοοικονομικά στοιχεία.
 
Το χρέος τους ανήλθε στο τέλος Σεπτεμβρίου 2018 στα 19,8 δισ. ευρώ με το σχετικό δείκτη χρέους να βρίσκεται στο 97% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) σημειώνοντας μικρή πτώση σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, που βρισκόταν στα 20,1 δισ. ευρώ. Σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2016 που το χρέος ανερχόταν στο 119% του ΑΕΠ, η μείωση είναι αισθητή και αγγίζει το 22%, σημειώνει η Κεντρική Τράπεζα.
 
Το αντίστοιχο ενεργητικό των μη χρηματοοικονομικών εταιρειών ανήλθε στα 59,8 δισ. ευρώ με αναλογία 17% σε μετρητά και καταθέσεις, 7% σε δάνεια, 1% σε χρεόγραφα, 48% σε μετοχές και 27% σε λοιπά χρηματοοικονομικά στοιχεία. Το χρέος του τομέα στο τέλος Σεπτεμβρίου 2018 υποχώρησε στα 39,5 δισ. ευρώ με το δείκτη χρέους να βρίσκεται στο 194% του ΑΕΠ σημειώνοντας οριακή πτώση σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2016 που το χρέος ανερχόταν στο 219% του ΑΕΠ, η μείωση είναι μεγαλύτερη και φτάνει το 25%, σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα.
 
Το ενεργητικό των ασφαλιστικών εταιρειών όσον αφορά αμιγώς χρηματοοικονομικά μέσα ανήλθε στα 3,9 δισ. ευρώ και είναι κατανεμημένο, 12% σε μετρητά και καταθέσεις, 2% σε δάνεια, 25% σε χρεόγραφα, 42% σε μετοχές και 19% σε λοιπά χρηματοοικονομικά στοιχεία.
 
Αντίστοιχα, οι επενδυτικοί οργανισμοί διαθέτουν ενεργητικό σε χρηματοοικονομικά μέσα 4,5 δισ. ευρώ επενδυμένο 4% σε μετρητά και καταθέσεις, 7% σε δάνεια και χρεόγραφα, 85% σε μετοχές και 4% σε λοιπά χρηματοοικονομικά στοιχεία.
 
Οι επενδύσεις σε χρηματοοικονομικά μέσα των συνταξιοδοτικών ταμείων ανήλθαν στα 3,4 δισ. ευρώ και αφορούν κυρίως μετρητά και καταθέσεις σε ποσοστό 39%, 19% σε δάνεια, 3% σε χρεόγραφα, 30%  σε μετοχές και 9% σε λοιπά χρηματοοικονομικά στοιχεία.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Το μιντιακό οικοσύστημα της Κύπρου σε νέα…συχνότητα-Οι ηγέτες του χώρου αποτυπώνουν ευκρινώς την εικόνα
Κοινό μέτωπο ΟΕΒ-ΚΕΒΕ για την ΑΤΑ... Τα τέσσερα σημεία που τονίζουν και υποδεικνύουν στον Γιάννη Παναγιώτου
Gen Z: Χάνονται στην οθόνη, ενημερώνονται από το feed-Μεγάλη έρευνα της IMR/Πανεπιστήμιο Λευκωσίας™
Στο 1,5% διατηρεί το ποσοστό αντικυκλικού αποθέματος ασφαλείας η Κεντρική Τράπεζα
Ο τομέας της διαφήμισης και της επικοινωνίας σε πορεία μετεξέλιξης…Πώς κινούνται οι διαφημιστικές εταιρείες στην Κύπρο
Φτωχότερη η ιατρική κοινότητα της Κύπρου…Έφυγε από την ζωή ο γνωστός ορθοπεδικός Νίκος Γ. Ιωάννου(video)
Ε.Ε.: Συμφωνία για τους κανόνες διαχείρισης προβληματικών τραπεζών χωρίς «κούρεμα» καταθέσεων
Tsokkos Hotels: Ανεβασμένοι τζίροι και αισθητή μείωση ζημιάς από εργασίες
Σώτος Τρικωμίτης: Παγώνουν και ξεπαγώνουν την αγορά αυτοκινήτου...Πλήρης απογοήτευση
Όλες οι λεπτομέρειες για το νέο σχέδιο ενίσχυσης της ηλεκτροκίνησης-Ο αριθμός των χορηγιών, οι κατηγορίες και τα ποσά (πίνακες)