ΕΥ: Η μη-χρηματοοικονομική πληροφόρηση πιο σημαντική από ποτέ για τους θεσμικούς επενδυτές
12:41 - 30 Ιανουαρίου 2019

- Το 97% των θεσμικών επενδυτών αξιολογεί τις μη-χρηματοοικονομικές δημοσιοποιήσεις των εταιρειών στις οποίες σκοπεύουν να επενδύσουν, με τις αποφάσεις τους συχνά να επηρεάζονται από αυτές
- Το 59% θα θεωρούσε εξαιρετικά χρήσιμη την ύπαρξη βελτιωμένων λογιστικών προτύπων μη-χρηματοοικονομικής πληροφόρησης, για τη δημιουργία, μεταξύ άλλων, σημείων σύγκρισης και αναφοράς (benchmarks)
Η απαίτηση των θεσμικών επενδυτών για υποχρεωτική εφαρμογή μη-χρηματοοικονομικών λογιστικών προτύπων, επίσης, αυξάνεται. Το 59% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι βελτιωμένα λογιστικά πρότυπα για τη μη-χρηματοοικονομική πληροφόρηση θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμα, ποσοστό αυξημένο δραματικά από το 26% που κατέγραψε η αντίστοιχη περσινή έρευνα. Επιπλέον, ο κίνδυνος ή ένα ιστορικό κακών πρακτικών διακυβέρνησης, θα οδηγούσε το 62% των επενδυτών να αποκλείσει άμεσα μια επένδυση, έναντι του 27% που είχε απαντήσει στην ίδια ερώτηση το 2015.
Οι ερωτηθέντες δήλωσαν, επίσης, ότι οι ESG πληροφορίες θα πρέπει να τυποποιηθούν, προκειμένου να δημιουργηθούν σημεία αναφοράς (benchmarks) για την πραγματοποίηση συγκρίσεων και να αναδειχθούν οι επικρατούσες τάσεις.
Εκκλήσεις για αυξημένες ρυθμίσεις
Το 70% των θεσμικών επενδυτών που συμμετείχαν στην έρευνα δηλώνει ότι οι εθνικές ρυθμιστικές αρχές είναι οι καταλληλότερες για να καλύψουν το κενό μεταξύ των αναγκών των επενδυτών για μη-χρηματοοικονομική πληροφόρηση και της πληροφόρησης που τελικά παρέχεται από τις επιχειρήσεις. Επιπλέον, οι ερωτηθέντες αναφέρουν ότι επιδιώκουν μια αποτελεσματική συνεργασία με τις ρυθμιστικές αρχές και άλλους φορείς , όπως οι εμπορικές ενώσεις και οι μη-κυβερνητικές οργανώσεις, για να καθιερώσουν κατάλληλα και αποτελεσματικά πρότυπα αναφορών και να εξασφαλίσουν πρόσβαση σε καλύτερα δεδομένα.
Επιπλέον, οι θεσμικοί επενδυτές διαπιστώνουν ότι οι επιχειρήσεις γίνονται καλύτερες στην αξιολόγηση των σημαντικών τους θεμάτων, ωστόσο υπάρχουν ακόμη σημαντικά περιθώρια βελτίωσης, καθώς παρατηρούνται διαφοροποιήσεις σε διαφορετικές αγορές. Το 87% των ερωτηθέντων αναφέρει ότι οι επιχειρήσεις αποτιμούν ικανοποιητικά τις ESG πληροφορίες. Οι τέσσερις κύριοι παράγοντες που ωθούν τις εταιρείες να δημοσιοποιούν λεπτομέρειες για τις ESG και τις μη-χρηματοοικονομικές δραστηριότητές τους, είναι η κανονιστική συμμόρφωση (90%), η διαχείριση κινδύνων (87%), η ανάλυση της στρατηγικής για τη δημιουργία γενικότερης μακροπρόθεσμης αξίας (78%) και οι πιέσεις από τον ανταγωνισμό (70%).
Σχολιάζοντας τα συμπεράσματα της έκθεσης της EY, ο Ανδρέας Αβρααμίδης, Συνέταιρος και επικεφαλής του τμήματος Υπηρεσιών Διασφάλισης, της EY Κύπρου, δήλωσε: «Η κοινωνία και οι επενδυτές επικεντρώνονται όλο και περισσότερο στη μακροπρόθεσμη αξία των επιχειρήσεων και ως εκ τούτου αναζητούν λεπτομερείς και συνεκτικές μη χρηματοοικονομικές πληροφορίες στις οποίες θα βασίσουν τις αποφάσεις τους. Σύμφωνα με την τελευταία μας έρευνα, πιστεύουν επίσης ότι ένα πιο σαφές ρυθμιστικό περιβάλλον θα συμβάλλει προς αυτήν την κατεύθυνση. Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να ανταποκριθούν σε αυτήν την πρόκληση παρέχοντας ακριβή και περιεκτική μη χρηματοικονομική πληροφόρηση που θα εξασφαλίζει μια πλήρη και σαφή εικόνα των προοπτικών τους».
Για περισσότερες σκέψεις σχετικά με τα ζητήματα κλιματικής αλλαγής, βιωσιμότητας και μη-χρηματοοικονομικών αναφορών, επισκεφθείτε το νέο EY Sustainability Impact Hub.