Powered by

Γιούνκερ: Η συμφωνία αποχώρησης δεν είναι ανοιχτή προς διαπραγματεύση

Ξεκάθαρο μήνυμα στη βρετανική κυβέρνηση ότι η συμφωνία αποχώρησης δεν είναι ανοιχτή προς επαναδιαπραγμάτευση έστειλε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μιλώντας την Τετάρτη 30 Ιανουαρίου στην μίνι Ολομέλεια της Ευρωβουλής στις Βρυξέλλες.

Κατά τη χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων, οι βουλευτές ενέκριναν τροπολογία που ζητά την αντικατάσταση του λεγόμενου backstop, της "δικλείδας ασφαλείας" για τα σύνορα της Βόρειας Ιρλανδίας με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας με "εναλλακτικές ρυθμίσεις". Ωστόσο η απάντηση της ΕΕ είναι σαφής: Η συμφωνία αποχώρησης και η πολιτική δήλωση είναι το "αποτέλεσμα" των διαπραγματεύσεων της ΕΕ με το Ην. Βασίλειο και η συμφωνία αποχώρησης είναι η «μόνη και η καλύτερη δυνατή συμφωνία» υπογράμμισε ο Ζ.Κ. Γιούνκερ.

«Το είπαμε το Νοέμβριο, το Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο. Η χθεσινή ψηφοφορία δεν αλλάζει κάτι», τόνισε, προσθέτοντας πως δε θα ήταν αποδεκτό να επανέλθουν τα σκληρά σύνορα στη νήσο της Ιρλανδίας και ότι είναι αναγκαία μια "δικλείδα ασφαλείας" απέναντι σε ενδεχόμενο κίνδυνο.

Δεν υπάρχει «ούτε επιθυμία, ούτε έναυσμα να χρησιμοποιηθεί», αλλά «δεν θα μπορούσαμε να εγκαταλείψουμε την Ιρλανδία μόνη της», εξήγησε ο πρόεδρος της Επιτροπής και δήλωσε πως «από χθες ο κίνδυνος της μη συντεταγμένης εξόδου του Ην. Βασίλείου είναι αυξημένος».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ 

Δειτε Επισης

Η εγκατάσταση σαρωτών ασφαλείας αξίας £1 δισ. φρενάρει τα κέρδη του Χίθροου
Τραμπ: Κλείσαμε τεράστια εμπορική συμφωνία με την Ιαπωνία με δασμούς 15%-Ιαπωνικές επενδύσεις $550 δισ.
Βρετανικές κυρώσεις σε 135 δεξαμενόπλοια του «σκιώδους στόλου» της Ρωσίας
Σύνοδος Kορυφής Ε.Ε.-Κίνας την Πέμπτη με επίκεντρο τις εμπορικές σχέσεις-Στο Πεκίνο Κόστα, Φον ντερ Λάιεν
Καθήλωση αεροσκαφών Alaska Airlines λόγω προβλημάτων συστήματων πληροφορικής
Θέλει να γίνει παράγοντας ενεργειακής ασφάλειας και κινητήρια δύναμη ανάπτυξης υψηλής τεχνολογίας η Βουλγαρία
Αγώνας δρόμου από Ιαπωνία για εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ-Συνομιλίες σε υπουργικό επίπεδο
Επιβεβαιώνει την αξιολόγηση ΑΑΑ με σταθερή τάση για ESM και EFSF ο DBRS
Στην...αναμονή η αγορά εργασίας των ΗΠΑ-«Δεν προσλαμβάνουν, δεν απολύουν, απλώς παρακολουθούν»
Σήμα κινδύνου από ΔΝΤ για τις εμπορικές εντάσεις...Επισκιάζουν τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές