Powered by

Γιούνκερ: Η συμφωνία αποχώρησης δεν είναι ανοιχτή προς διαπραγματεύση

Ξεκάθαρο μήνυμα στη βρετανική κυβέρνηση ότι η συμφωνία αποχώρησης δεν είναι ανοιχτή προς επαναδιαπραγμάτευση έστειλε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μιλώντας την Τετάρτη 30 Ιανουαρίου στην μίνι Ολομέλεια της Ευρωβουλής στις Βρυξέλλες.

Κατά τη χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων, οι βουλευτές ενέκριναν τροπολογία που ζητά την αντικατάσταση του λεγόμενου backstop, της "δικλείδας ασφαλείας" για τα σύνορα της Βόρειας Ιρλανδίας με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας με "εναλλακτικές ρυθμίσεις". Ωστόσο η απάντηση της ΕΕ είναι σαφής: Η συμφωνία αποχώρησης και η πολιτική δήλωση είναι το "αποτέλεσμα" των διαπραγματεύσεων της ΕΕ με το Ην. Βασίλειο και η συμφωνία αποχώρησης είναι η «μόνη και η καλύτερη δυνατή συμφωνία» υπογράμμισε ο Ζ.Κ. Γιούνκερ.

«Το είπαμε το Νοέμβριο, το Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο. Η χθεσινή ψηφοφορία δεν αλλάζει κάτι», τόνισε, προσθέτοντας πως δε θα ήταν αποδεκτό να επανέλθουν τα σκληρά σύνορα στη νήσο της Ιρλανδίας και ότι είναι αναγκαία μια "δικλείδα ασφαλείας" απέναντι σε ενδεχόμενο κίνδυνο.

Δεν υπάρχει «ούτε επιθυμία, ούτε έναυσμα να χρησιμοποιηθεί», αλλά «δεν θα μπορούσαμε να εγκαταλείψουμε την Ιρλανδία μόνη της», εξήγησε ο πρόεδρος της Επιτροπής και δήλωσε πως «από χθες ο κίνδυνος της μη συντεταγμένης εξόδου του Ην. Βασίλείου είναι αυξημένος».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ 

Δειτε Επισης

Γερμανία: Υποχώρησε στο 2,1% ο πληθωρισμός τον Μάιο
ΔΝΤ: Σημάδια επιβράδυνσης στο εμπόριο, καθώς υποχωρεί ο πανικός των δασμών
Σε νέα υψηλά επίπεδα ο χρυσός-Οι επενδυτές σπεύδουν σε ασφαλή καταφύγια
Bitcoin-Ether: Χάνουν αξία τα cryptos με φόντο την κλιμάκωση στη Μ. Ανατολή… Ρευστοποιήθηκε $1 δις σε 24 ώρες
Goldman Sachs: Μειώνει στο 30% τον κίνδυνο ύφεσης των ΗΠΑ μετά το νέο εμπορικό deal με την Κίνα
Ε.Ε.: Προειδοποιεί με αποκλεισμό δύο κινεζικές τράπεζες για εμπόριο με τη Ρωσία
Τζέιμι Ντάιμον: Η αμερικανική οικονομία κινδυνεύει από επιβράδυνση τους επόμενους μήνες
ΗΠΑ: Πρώτες σε αριθμό εκατομμυριούχων-Ποιες χώρες ακολουθούν
Επιμένει ο Τραμπ: Θα ορίσω μονομερείς δασμούς σε δύο εβδομάδες-Ετοιμάζει επιστολές προς δεκάδες οικονομίες
ΕΚΤ: Το δολάριο συνεχίζει να χάνει μερίδιο αγοράς, το ευρώ επωφελείται αργά