Socar: Μελετά είσοδο στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου
11:30 - 03 Ιανουαρίου 2019
«Διερευνητικές» κινήσεις για την είσοδο στην αγορά διανομής φυσικού αερίου της Βουλγαρίας κάνει η αζέρικη εταιρεία SOCAR, σύμφωνα με σχετικές δηλώσεις του επικεφαλής της εταιρείας για την περιοχή των Βαλκανίων, Murad Heydarov, όπως αποκαλύπτει το πρακτορείο Trend.
Ειδικότερα, το στέλεχος της εταιρείας αποκάλυψε πως βρίσκεται σε εξέλιξη η εκπόνηση μελέτης βιωσιμότητας, με σκοπό να μελετηθούν οι τεχνικές και εμπορικές προϋποθέσεις για μια ενδεχόμενη είσοδο στην αγορά διανομής φυσικού αερίου της Βουλγαρίας.
«Εξετάζουμε διεξοδικά την ιδέα μετατροπής της Βουλγαρίας σε hub φυσικού αερίου, μια ιδέα που αναπτύσσεται από την κυβέρνηση της χώρας σε συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Επιπλέον, μετά από κάλεσμα του πρωθυπουργού της Βουλγαρίας, η SOCAR Balkan ξεκίνησε να μελετάει τις τεχνικές και εμπορικές προϋποθέσεις για μια πιθανή συμμετοχή στην αγορά ΦΑ της χώρας. Είμαστε σε φάση εκπόνησης μιας λεπτομερούς μελέτης, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του δεύτερου τριμήνου του 2019".
Επιπρόσθετα, ο Heydarov αναφερόμενος στην παρουσία της εταιρείας στα Βαλκάνια, σημείωσε πως η εταιρεία έχει λάβει μέρος σε ένα διαγωνισμό σεισμικών μελετών 3D για μια αποθήκη αερίου, πέρα από την συμμετοχή της εταιρείας στο έργο επέκτασης της αποθήκης ΦΑ Chiren στη Βουλγαρία.
«Ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε. Η SOCAR Balkan ήρθε δεύτερη στο διαγωνισμό και απέσυρε την συμμετοχή της από το έργο. Όμως, για εμάς, η συμμετοχή αυτή αποτέλεσε μια πολύτιμη εμπειρία. Για πρώτη φορά, η SOCAR Balkan συμμετείχε σε ένα διαγωνισμό για τεχνικές εργασίες σε ευρωπαϊκές χώρες. Επιπλέον, καταφέραμε να προηγηθούμε άλλων ευρωπαϊκών εταιρειών και να πάρουμε την δεύτερη θέση, κάτι το οποίο δεν είναι κακό για έναν νεοεισερχόμενο στην αγορά τεχνικών υπηρεσιών της ΕΕ», υπογράμμισε ο ίδιος.
Να θυμίσουμε ότι από το 2015, με πρωτοβουλία της βουλγαρικής κυβέρνησης υπάρχει μια κοινή βάση συνεργασίας επί ενεργειακών θεμάτων ανάμεσα στις δύο χώρες, μέσω ενός πακέτου έργων που υποβλήθηκε από την Βουλγαρική πλευρά προς το Αζερμπαϊτζάν. Ειδικότερα, πρόκειται για σχήματα συνεργασίας που αφορούν την κατασκευή πρατηρίων καυσίμων, επενδύσεις σε έργα αποθήκευσης φυσικού αερίου και πετρελαίου, καθώς και σε έργα διυλιστηρίων.
ΠΗΓΗ: energypress.gr