Κ. Φελλάς: Η πρόληψη κλειδί στην καταπολέμηση των παράνομων εξαρτησιογόνων ουσιών

Οι λύσεις για την αντιμετώπιση της νέας μάστιγας της χρήσης παράνομων εξαρτησιογόνων ουσιών στην Κύπρο, πρέπει να είναι ολοκληρωμένες και συλλογικές. Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων στην εισήγησή του στη διάρκεια της πρόσφατης παρουσίασης αποτελεσμάτων έρευνας με τίτλο: «Το κοινωνικό κόστος των παράνομων εξαρτησιογόνων ουσιών στην Κύπρο», ο Υπεύθυνος Έργου και Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκού Προσωπικού και Έρευνας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Καθηγητής Κωνσταντίνος Φελλάς.

Στην εκδήλωση της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου (ΑΑΕΚ) που έγινε στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, ο Καθηγητής Φελλάς, επισήμανε πως από κοινού, Κυβέρνηση, Πολιτεία, Βουλή, πολιτικά κόμματα, Αστυνομία, οργανωμένα σύνολα και ενεργοί πολίτες των τοπικών κοινωνιών, πρέπει όλοι να συμβάλουν με το δικό τους ρόλο.

«Το κλειδί για την καταπολέμηση αυτής της μάστιγας των παράνομων εξαρτησιογόνων ουσιών βρίσκεται στην πρόληψη. Επιβάλλονται ο προσδιορισμός και η χάραξη  πολιτικής που θα οδηγήσουν σε μια ισόρροπη προσέγγιση και αντιμετώπιση του πολύπλευρου αυτού θέματος μέσα στη νεολαία», υπέδειξε.

Ο ομιλητής αναφέρθηκε στη διάχυτη πλέον διαπίστωση πως «ζούμε σε περίοδο που τη διακρίνει η συνεχής έκπτωση θεσμών και αξιών». Τόνισε πως οι κοινωνικές αναταράξεις μαζί με τα συνεπακόλουθα τους προβλήματα, απειλούν σήμερα τη νεολαία μας και προκαλούν αυξημένη ανησυχία για τη μελλοντική πορεία της κυπριακής κοινωνίας. Αναφέρθηκε στην ανεργία και τη φτώχεια, «ζητήματα που προκαλούν την ένταση και τη συχνότερη εμφάνιση των φαινομένων χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών στην κοινωνία μας αλλά και παγκοσμίως».

Σύμφωνα με τον Καθηγητή Φελλά, αποτέλεσμα των δραματικών κοινωνικών αλλαγών είναι πως το πιο υγιές κομμάτι της κοινωνίας, που είναι η νεολαία, αντιδρά με διάφορους τρόπους απέναντι στην «απελπισία», καθώς βρίσκεται αντιμέτωπη σε μια ζωή χωρίς προοπτικές εργασίας, χωρίς μέλλον και κυρίως χωρίς αξιοκρατία. «Είναι ένα μέλλον υποθηκευμένο» τόνισε.

Αναφερόμενος στην έρευνα που διεξήγαγε η ΙΜR του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, ο Καθηγητής Φελλάς επισήμανε πως στόχος της ήταν να παράσχει στην ΑΑΕΚ το απαιτούμενο γνωστικό υπόβαθρο για τη διαμόρφωση και εφαρμογή στοχευμένων μέτρων και πολιτικών, προκειμένου να καταστεί αρωγός στη χάραξη πολιτικών για τις εξαρτησιογόνες ουσίες, από τους αρμόδιους φορείς.

Δειτε Επισης

Ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Κρατικές Ενισχύσεις και Επιχειρήσεις»-Η παρουσίαση της Στέλλας Μιχαηλίδου
Φιλοξενήθηκε από ΕΒΕΑ και άκουσε τα ζητήματα του επιχειρηματικού κόσμου της επαρχίας Αμμοχώστου ο Παπαναστασίου
Όταν η καινοτομία συναντά την τόλμη: Ο Ιωάννης Πετρή στο Inspire 2025
Α. Παπακωνσταντίνου: Η αποκατάσταση των κουρεμένων, η οροφή στις αποζημιώσεις και πού διαφωνεί ο ΣΥΚΑΛΑ
Μ. Περδίος: Οι τάσεις στην διοίκηση και οι στρατηγικές της Louis Hotels για την επιτυχή λειτουργία των ξενοδοχείων της
Σώτος Τρικωμίτης: Αντίκτυπος στο σύνολο της αγοράς από το πάγωμα και ξεπάγωμα της ηλεκτροκίνησης-Θέλουμε απαντήσεις
Συμφωνία επιδότησης για υλοποίηση του συστήματος ETIAS έως το 2029
Στρατηγική συνεργασία PERHA Group και LAC Leonidas Alexandrou
H λαμπερή βραδιά απονομής των 13ων Invest Cyprus International Investment Awards(video)
Τσιμεντοποιία Βασιλικού: Ολοκληρώθηκε η καταβολή μερίσματος €0,18 ανά μετοχή