ΕΚΚ: Ενημερώνει τους εποπτευόμενους για το Brexit
18:50 - 22 Ιανουαρίου 2019
Τους εποπτευόμενους οργανισμούς για τις εξελίξεις σε σχέση με το επονομαζόμενο ‘Temporary Permissions Regime’ («TPR») του Ηνωμένου Βασιλείου ενημερώνει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου.
Αιτήσεις για το προσωρινό καθεστώς
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΚΚ, η Εποπτική Αρχή του Ηνωμένου Βασιλείου «Financial Conduct Authority» («η FCA») ανακοίνωσε ότι δέχεται επίσημες κοινοποιήσεις από χρηματοοικονομικές επιχειρήσεις και οργανισμούς συλλογικών επενδύσεων του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου («EEΟΧ»), που μπορεί να επιθυμούν να κάνουν χρήση του προσωρινού καθεστώτος αδειών του ΗΒ, του επονομαζόμενου TPR.
Το TPR αποτελεί μέρος του σχεδιασμού έκτακτης ανάγκης του ΗΒ για το Brexit, στο πλαίσιο της προετοιμασίας του ΗΒ για την πιθανότητα αποχώρησής του από την ΕΕ στις 29 Μαρτίου 2019 χωρίς την ύπαρξη μεταβατικών διευθετήσεων.
Η υπό διαπραγμάτευση συμφωνία αποχώρησης του ΗΒ από την ΕΕ, ως έχει αυτή τη στιγμή, προβλέπει την ύπαρξη μιας μεταβατικής περιόδου από τις 29 Μαρτίου 2019 έως τα τέλη του Δεκεμβρίου του 2020. Κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου, επισημαίνει η Κεφαλαιαγορά, το Δίκαιο της ΕΕ θα συνεχίσει να 2 ισχύει εντός του ΗΒ, τονίζοντας ότι εάν η αναφερθείσα συμφωνία αποχώρησης επιτευχθεί, οι χρηματοοικονομικές επιχειρήσεις και οι οργανισμοί συλλογικών επενδύσεων του ΕΕΟΧ, θα συνεχίσουν να επωφελούνται των διευθετήσεων για το «Ευρωπαϊκό Διαβατήριο» ανάμεσα στο ΗΒ και την ΕΕ.
Τι μέλλει γενέσθαι χωρίς συμφωνία αποχώρησης
Οι υποχρεώσεις που προβλέπονται από το Δίκαιο της ΕΕ θα συνεχίσουν να ισχύουν και, ως εκ τούτου, οι Εποπτευόμενοι Οργανισμοί οφείλουν να συνεχίσουν την εκτέλεση του σχεδιασμού τους σε σχέση με την Νομοθεσία της ΕΕ η οποία πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή πριν το τέλος του Δεκεμβρίου του 2020.
Παρά ταύτα, εξηγεί η ΕΚΚ, «σε περίπτωση κατά την οποία το ΗΒ αποχωρήσει από την ΕΕ χωρίς να υπάρχει συμφωνία αποχώρησης (και επομένως χωρίς να υπάρχει η αναφερθείσα μεταβατική περίοδος), το ΗΒ θα αποτελεί πλέον «Τρίτη Χώρα» και το «Ευρωπαϊκό Διαβατήριο» θα πάψει να ισχύει».
Ο σκοπός του TPR είναι να λειτουργήσει ως προστατευτικό μέσο στην περίπτωση ενός Brexit που δεν θα συνοδεύεται από συμφωνία αποχώρησης με την ΕΕ, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι χρηματοοικονομικές επιχειρήσεις και οι οργανισμοί συλλογικών επενδύσεων του ΕΕΟΧ, θα μπορούν να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους στο ΗΒ με ελάχιστους κλυδωνισμούς.
Όσον αφορά στους Εποπτευόμενους Οργανισμούς, τονίζει η ΕΚΚ, «η σημασία του TPR έγκειται στο ότι θα τους επιτρέψει να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους στο ΗΒ, εντός του πλαισίου που προβλέπεται από τις υφιστάμενες άδειες που διαθέτουν».
Η δυνατότητα των Οργανισμών να επωφεληθούν θα ισχύσει για περιορισμένη περίοδο μετά την αποχώρηση του ΗΒ από την ΕΕ, κατά την διάρκεια της οποίας οι Εποπτευόμενoι Οργανισμοί θα πρέπει να αιτηθούν πλήρη αδειοδότητηση με βάση την εθνική Νομοθεσία του ΗΒ.
Ειδικότερα σε σχέση με οργανισμούς συλλογικών επενδύσεων, οι διαχειριστές ΟΣΕΚΑ του ΕΕΟΧ, που επωφελούνται του TPR, θα είναι επίσης σε θέση να διαθέτουν «νέα επενδυτικά τμήματα» στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά την ημερομηνία αποχώρησής του από την ΕΕ, υπό ορισμένες προϋποθέσεις. Η διαδικτυακή πύλη για την ένταξη στο TPR έχει ανοίξει και θα κλείσει στις 28 Μαρτίου 2019 και είναι προσβάσιμη μέσω του ακόλουθου συνδέσμου: https://www.fca.org.uk/firms/connect. Οι Εποπτευόμενοι Οργανισμοί που δεν θα έχουν υποβάλει σχετική κοινοποίηση, δεν θα μπορούν να επωφεληθούν του TPR.
Μετά το κλείσιμο της διαδικτυακής αυτής πύλης, οι διαχειριστές οργανισμών συλλογικών επενδύσεων του ΕΕΟΧ που δεν θα έχουν υποβάλει σχετική κοινοποίηση για κάποιον οργανισμό υπό την διαχείρισή τους, δεν θα είναι σε θέση να επωφεληθούν του TPR για τον οργανισμό αυτό.
Καταληκτικά, η ΕΚΚ διαβεβαιώνει ότι παραμένει αφοσιωμένη στο να παρουσιάσει στους Εποπτευόμενους Οργανισμούς την αποχώρηση του ΗΒ από την ΕΕ όσο πιο απλοποιημένα γίνεται και θα παράσχει περισσότερες πληροφορίες, με το που θα υπάρχει περισσότερη σαφήνεια σε σχέση με την διαδικασία αποχώρησης του ΗΒ από την ΕΕ.