powered by

Moody's: Η μείωση ΜΕΧ κατά €5,6 δισ. μειώνει τους κινδύνους

Πιστωτικά θετική χαρακτηρίζει ο οίκος αξιολόγησης Moody’s την μείωση των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων (ΜΕΧ) στο τραπεζικό σύστημα κατά 34% ή κατά €5,6 δισεκατομμύρια στο τραπεζικό σύστημα τον Σεπτέμβριο, σημειώνοντας πως αυτό μειώνει τους κινδύνους στην ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού και στηρίζει την εμπιστοσύνη των καταθετών.
 
Στο εβδομαδιαίο του δελτίο με τίτλο «πιστωτικές προοπτικές», ο οίκος σημειώνει ότι η μείωση μεταξύ Σεπτεμβρίου και Αυγούστου αντανακλά εκκαθάριση της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας (ΣΚΤ) και την πώληση του εξυπηρετούμενο μέρους της στην Ελληνική Τράπεζα και την συνακόλουθη δημιουργία του φορέα διαχείρισης ΜΕΧ στον οποίου μεταφέρθηκαν οι συνολικά €5,6 δις των ΜΕΧ της πρώην ΣΚΤ, που κυρίως σχετίζονται με δάνεια σε νοικοκυριά.
 
«Η εκκαθάριση της ΣΚΤ και η μεταφορά των ΜΕΧ μειώνει τον κίνδυνο υψηλότερων απωλειών για το κυπριακό τραπεζικό σύστημα», αναφέρει ο οίκος, προσθέτοντας πως ως αποτέλεσμα οι συνολικές ΜΕΧ του κυπριακού τραπεζικού συστήματος υποχώρησαν στο 31,8% στο τέλος Σεπτεμβρίου, ποσοστό που παραμένει υψηλό σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ, ενώ στο τέλος Αυγούστου το ποσοστό βρισκόταν στο 40,4% και στο 43,7% στο τέλος του 2017.
 
Ο οίκος παράλληλα εκτιμά ότι η πλειοψηφία των ΜΕΧ της ΣΚΤ, ήτοι το 80%, ήταν κυρίως στεγαστικά δάνεια και ως εκ τούτου το ποσοστό των ΜΕΧ στα νοικοκυριά, που αντιστοιχούσε στο 40% των συνολικών ΜΕΧ τον Σεπτέμβριο, παρουσίασε την μεγαλύτερη
βελτίωση, υποχωρώντας από το 38% από 53% τον Αύγουστο.
 
Σύμφωνα με τον Moody’s, δεδομένου ότι τα στεγαστικά δάνεια παρουσίασαν το χαμηλότερο ποσοστό κάλυψης με προβλέψεις, η μεταφορά των ΜΕΧ της ΣΚΤ εκτός τραπεζικού συστήματος οδηγεί σε μια γενικότερη βελτίωση στο συνολικό ποσοστό κάλυψης.
 
Το ποσοστό κάλυψης αυξήθηκε σο 51,9% στο τέλος Σεπτεμβρίου από 47,9% τον προηγούμενο μήνα και από 46,8% στο τέλος του 2017, ποσοστό που ευθυγραμμίζεται περισσότερο με το 50%, που είναι ο μέσος όρος της ευρωζώνης, προσθέτει ο Moody’s.
 
Ωστόσο, ο οίκος υπογραμμίζει πως η μείωση των ΜΕΧ στο τραπεζικό σύστημα δεν μειώνει το βαρίδι του χρέους στην οικονομία, διότι τα ΜΕΧ της ΣΚΤ θα συνεχίσουν να τυγχάνουν διαχείρισης, αλλά εκτός του τραπεζικού συστήματος, με στόχο την αναδιάρθρωση, την συνομολόγηση νέου προγράμματος αποπληρωμής και την τελική εξόφλησή τους.
 
Όπως αναφέρεται, τα κυπριακά νοικοκυριά εξακολουθούν να είναι υπερχρεωμένα με το ποσοστό χρέος να ανέρχεται στο 105% του κυπριακού ΑΕΠ στο τέλος Μαρτίου, ενώ το χρέος των επιχειρήσεων ανερχόταν στο 122% του ΑΕΠ και η μεταφορά των ΜΕΧ της ΣΚΤ δεν μειώνει τα επίπεδα χρέους.
 
«Τα €5,6 δις (των ΜΕΧ της ΣΚΤ) αγγίζουν το 30% του ΑΕΠ της χώρας και η συνέχιση των αποπληρωμών των δανείων αυτών από τα νοικοκυριά είναι πιθανόν να συνεχίσει να επιβαρύνει στο διαθέσιμο εισόδημα, τις δαπάνες και στην οικονομική ανάπτυξη», τονίζει ο οίκος.
 
Σύμφωνα με τον Moody’s, συνολικά, κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2018, οι ΜΕΧ μειώθηκαν κατά €10 δις υποχωρώντας στα €11 δις που αντιστοιχεί σε μείωση κατά σχεδόν 50% σε σύγκριση με το αντίστοιχο ποσό στο τέλος του 2017, μείωση που επιτεύχθηκε λόγω της μείωσης των ΜΕΧ της ΣΚΤ, της πώλησης και μεταφορά ΜΕΧ από την Τράπεζα Κύπρου την Alpha Bank και από την Ελληνική.
 
Ωστόσο, ο οίκος υπογραμμίζει πως παρά την μείωση των ΜΕΧ λόγω αυτών των πωλήσεων και μεταφορών, η ρυθμός των πραγματικών αποπληρωμών ήταν πολύ χαμηλός, παρά την οικονομική ανάκαμψη που ξεκίνησε το 2015.
 
Τέλος, o Moody’s θεωρεί πως οι αποπληρωμές δανείων θα ενισχυθούν από τα πρόσφατα ρυθμιστικά και νομοθετικά μέτρα για βελτίωση των πλαισίων για τις εκποιήσεις και την αφερεγγυότητα και το κυβερνητικό σχέδιο «Εστία» για επιδότηση της αποπληρωμής ευάλωτων δανειοληπτών που έχουν αθετήσει τις πληρωμές των στεγαστικών τους δανείων.
 
Το «Εστία», καταλήγει ο Moody’s, αναμένεται να αποτελέσει κίνητρο για τη συνέχιση των αποπληρωμών ΜΕΧ ύψους περίπου €1,4 δις, που παραμένουν στα ΜΕΧ του τραπεζικού συστήματος.
 
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Π. Νικολάου: Ανοιχτή σε μη οργανικές ευκαιρίες που μπορεί να επιταχύνουν την οργανική ανάπτυξη η Τρ. Κύπρου
Τ. Αράπογλου: Αύξηση ποσοστού διανομής κερδών στους μετόχους, προγράμματα επιβράβευσης του προσωπικού
Ενδυναμώνεται η διοίκηση της Alpha Bank-Οι τρεις στρατηγικές προσθήκες και οι θέσεις που αναλαμβάνουν
Ξεπέρασε τα $10 δις η κεφαλαιοποίηση της Freedom Holding Corp. μετά το ιστορικό ρεκόρ στην τιμή της μετοχής της
Τρ. Κύπρου: Παροχή κινήτρων στους υπαλλήλους με δωρέαν διάθεση μετοχών σε στελέχη της γενικής διεύθυνσης
Τράπεζα Κύπρου: Απέκτησε άλλες 301.056 μετοχές στο πλαίσιο του προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών
Μάρτινς Κάζακς: Η ΕΚΤ είναι πλέον «σχετικά κοντά» στο τελικό επιτόκιο
Μ. Κύρου: Η ψηφιακή υπηρεσία eFX Convert της Τρ. Κύπρου που αλλάζει το παιχνίδι στην μετατροπή συναλλάγματος
Συναλλαγές με ασφάλεια με το Apple Pay από την AstroBank
Ελληνική Τράπεζα: Νέα μείωση του βασικού επιτοκίου-Όφελος για 90.000 δανειολήπτες