Powered by

Γερμανία: Ψάχνει παράθυρο αποκλεισμού Huawei από διαγωνισμούς

Η γερμανική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να επιβληθούν πιο αυστηρά πρότυπα ασφαλείας και μελετά επίσης άλλους τρόπους προκειμένου να αποκλειστεί η κινεζική Huawei από τους προσεχείς διαγωνισμούς για την κατασκευή δικτύων κινητής τηλεφωνίας πέμπτης γενιάς (5G) στη Γερμανία, γράφει η Handelsblatt.

Σύμφωνα με την οικονομική εφημερίδα, η οποία επικαλέστηκε πηγές προσκείμενες στην κυβέρνηση, συζητείται το να οριστούν πρότυπα ασφάλειας στα οποία η Huawei δεν θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί, πράγμα που ουσιαστικά θα την αποκλείσει από τη διαδικασία. Δεν αποκλείονται επίσης τροποποιήσεις της γερμανικής νομοθεσίας ως λύση της εσχάτης προσφυγής, αναφέρει το δημοσίευμα.

Οι διαβουλεύσεις αυτές αποκαλύπτουν ότι η θέση της κυβέρνησης της Γερμανίας έχει αλλάξει άρδην σε σύγκριση με τον Οκτώβριο, όταν διαβεβαίωνε τα μέλη της Μπούντεσταγκ, της ομοσπονδιακής κάτω Βουλής, ότι δεν υπάρχει νομική βάση για να αποκλειστούν προμηθευτές από τους επικείμενους διαγωνισμούς για την κατασκευή δικτύων 5G, μετά τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ.

Όμως πιο πρόσφατα, η γερμανική κυβέρνηση τόνισε σε μέλη του κοινοβουλίου ότι θεωρεί την ασφάλεια των δικτύων 5G «κεφαλαιώδη» και ότι αυτό θα καθορίσει τις αποφάσεις της το προσεχές διάστημα, σύμφωνα με τη Handelsblatt.

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει τους συμμάχους της Ουάσινγκτον το τελευταίο διάστημα ότι η Huawei είναι όργανο της κινεζικής κυβέρνησης και ότι ο εξοπλισμός της ενδέχεται να κρύβει «πίσω πόρτες» που επιτρέπουν στις μυστικές υπηρεσίες της Κίνας να επιδίδονται ευκολότερα σε κατασκοπεία.

Η Deutsche Telekom ανακοίνωσε τον Δεκέμβριο ότι θα επανεξετάσει τη στρατηγική της ως προς τους προμηθευτές της. Αλλά και η γαλλική Orange ανακοίνωσε ότι δεν θα αγοράσει εξοπλισμό από κινεζικές εταιρείες για την κατασκευή του δικτύου επόμενης γενιάς που σχεδιάζει.

Οι αναγγελίες αυτές των δύο κυρίαρχων εταιρειών του τηλεπικοινωνιακού τομέα στις δύο μεγαλύτερες ευρωπαϊκές αγορές- αμφότερες ανήκουν εν μέρει στο Κράτος- ακολούθησαν τον αποκλεισμό της Huawei από διαγωνισμούς για την κατασκευή δικτύων 5G σε χώρες που χαρακτηρίζονται στενοί σύμμαχοι των ΗΠΑ, ιδίως στην Αυστραλία.

Η Huawei εξανίσταται, τονίζοντας ότι οι ανησυχίες που εκφράζονται για την ασφάλεια του εξοπλισμού της είναι ανυπόστατες. Η ένταση όμως δεν παύει να ανεβαίνει, ειδικά μετά τη σύλληψη της κόρης του ιδρυτή της κολοσσιαίας κινεζικής εταιρείας και οικονομικής της διευθύντριας, της Μενγκ Ουάνγκζου, από τις αρχές του Καναδά κατόπιν αιτήματος της Ουάσινγκτον, που ζητεί την έκδοσή της.

Ο Ρεν Τζενγκφέι, ο ιδρυτής της Huawei, διαβεβαίωσε τη Handelsblatt πως η εταιρεία του δεν έχει λάβει ποτέ κυβερνητικό αίτημα να παραδώσει δεδομένα, παραβιάζοντας κανόνες ασφαλείας. «Αγαπώ τη χώρα μου, υποστηρίζω το Κομμουνιστικό Κόμμα, αλλά δεν θα έκανα ποτέ κάτι που θα μπορούσε να βλάψει οποιαδήποτε άλλη χώρα», τόνισε σε δηλώσεις του στη γερμανική οικονομική εφημερίδα.

ΠΗΓΗ: fortunegreece.com

Δειτε Επισης

Ανακοίνωσε συμφωνία με την Κίνα ο Τραμπ-Στο 55% οι αμερικανικοί δασμοί
Λαγκάρντ: Το τέλος του εμπορικού πολέμου απαιτεί παραχωρήσεις από όλους
Fed: Σε φαβορί για τη διαδοχή Πάουελ εξελίσσεται ο Σκοτ Μπέσεντ
Κατέληξαν σε προκαταρκτικό σχέδιο συμφωνίας για σπάνιες γαίες και δασμούς ΗΠΑ και Κίνα…Σε Τραμπ-Σι ο τελικός λόγος
Χαμήλωσε τον πήχη για την ανάπτυξη η Παγκόσμια Τράπεζα-Στο 2,3% από 2,7% που προέβλεπε τον Ιανουάριο
Στο στόχαστρο της Ε.Ε. τα έσοδα της Μόσχας από την ενέργεια-Στο κάδρο τράπεζες και στρατιωτική βιομηχανία
Πέτερ Ντίλοφ: Ισχυρό θεμέλιο για οικονομική σταθερότητα η ένταξη της Βουλγαρίας στην ευρωζώνη
Ανοίγει την στρόφιγγα και μοιράζει περισσότερες από δύο τρις στερλίνες στα Υπουργεία η Ρέιτσελ Ριβς
Οι αγορές χρυσού των Κεντρικών Τραπεζών τον Απρίλιο-Επιβράδυνση για δεύτερο συνεχόμενο μήνα
Αναθεωρήθηκε ανοδικά η αύξηση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης-Στο 0,6% το πρώτο τρίμηνο