Φωνές διαμαρτυρίας για «μπάχαλο» στις λαϊκές αγορές
08:16 - 06 Σεπτεμβρίου 2018
Έντονες διαμαρτυρίες και καταγγελίες εκφράζουν οι φορείς του λιανικού εμπορίου και κυρίως οι φρουταρίες σχετικά με την ανυπαρξία ελέγχου της νομοθεσίας που διέπει τον τρόπο λειτουργίας των λαϊκών αγορών.
Σύμφωνα με τις συγκεκριμένες καταγγελίες, οι αρμόδιες αρχές δεν φαίνεται να προβαίνουν στους απαραίτητους ελέγχους για εφαρμογή της νομοθεσίας, η οποία προνοεί ότι στις λαϊκές αγορές δικαιούνται να πωλούν Κύπριοι παραγωγοί (αγρότες) ντόπια προϊόντα απευθείας στους καταναλωτές.
Αθέμιτος ανταγωνισμός
Όπως ανέφερε στο InBusinessNews ο γενικός γραμματέας του ΠΑΣΥΛΕ, Μάριος Αντωνίου αρκετά είναι τα παράπονα από φρουταρίες μέλη του Συνδέσμου που καταγγέλλουν ότι έχει χαθεί η φιλοσοφία της νομοθεσίας για τις λαϊκές αγορές, ενώ δημιουργείται αθέμιτος ανταγωνισμός.
«Ενώ θα έπρεπε να μπαίνουν αποκλειστικά και μόνο Κύπριοι παραγωγοί πίσω από τους πάγκους των λαϊκών αγορών για να προσφέρουν κυπριακά προϊόντα απευθείας στον καταναλωτή προκειμένου να επωφελείται ο ίδιος ο καταναλωτής, εντούτοις οι λαϊκές αγορές γέμισαν από διάφορους εμπόρους», υπογράμμισε ο κ. Αντωνίου, σημειώνοντας ότι στο τέλος της ημέρας διατίθενται πάρα πολλά εισαγόμενα προϊόντα σε αυτές τις αγορές.
Καταγγελίες για προϊόντα από κατεχόμενα
Έντονες είναι οι φωνές διαμαρτυρίας των φρουταριούχων, σύμφωνα με τους οποίους οι λαϊκές αγορές κατέληξαν να ανταγωνίζονται πλέον τις φρουταρίες.
«Δεν γίνεται κάποιος φρουταριούχος να επωμίζεται το κόστος διατήρησης μίας φρουταρίας, ενώ κάποιος έμπορος με σαφώς χαμηλότερο κόστος, το οποίο καταβάλλει στην αρμόδια τοπική αρχή, να διανέμει τα ίδια προϊόντα σε λαϊκές αγορές», επεσήμανε ο γγ του ΠΑΣΥΛΕ.
Μάλιστα, αρκετές είναι καταγγελίες για προϊόντα που φτάνουν από τα κατεχόμενα ενώ πιο οξύ φαίνεται να είναι το πρόβλημα στη Λεμεσό, στην οποία η λαϊκή αγορά παρουσιάζει ιδιαίτερη άνθηση σε σύγκριση με τις υπόλοιπες πόλεις.
Πουθενά η συμβουλευτική επιτροπή
Αξίζει να αναφερθεί ότι η νομοθεσία για τις λαϊκές αγορές προνοεί ρητά τη λειτουργία μίας συμβουλευτικής επιτροπής, η οποία θα παρακολουθεί και θα ελέγχει τη λειτουργία των λαϊκών αγορών, θα υποβάλλει εκθέσεις προς το αρμόδιο Υπουργείο σχετικά με τα προβλήματα που προκύτπουν, ενώ θα προβαίνει σεεισηγήσεις για αναβάθμιση των αγορών.
Παρόλο που όμως η θητεία της εν λόγω επιτροπής έληξε τον Μάρτιο, εντούτοις μέχρι στιγμής δεν έχει επαναδιοριστεί.
Οι διαμαρτυρόμενοι καλούν τις τοπικές αρχές όπως έχουν την ευθύνη της όλης διαχείρισης του θεσμού και όχι μόνο της είσπραξης των ποσών που καταβάλλουν οι παραγωγοί για διατήρηση του πόστου τους στις λαϊκές.
Αδράνεια διαπιστώνει η Επιτροπή Γεωργίας
Το θέμα απασχόλησε την Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου την Επιτροπή Γεωργίας της Βουλής, με τον πρόεδρο της Επιτροπής Άντρο Καυκαλιά να τονίζει ότι «στις λαϊκές αγορές πρέπει να βρίσκονται παραγωγοί, όχι έμποροι, και να διακινούνται κυπριακά προϊόντα και όχι εισαγόμενα».
Σημείωσε ακόμα ότι έχουν τεθεί νέα χρονοδιαγράμματα, ενώ έχει συναποφασιστεί ότι σε τρεις μήνες από σήμερα θα επανέλθει η κοινοβουλευτική επιτροπή για συζήτηση και λήψη προτάσεων από την κυβέρνηση.
Ο κ. Καυκαλιάς καταλόγισε απόλυτη αδράνεια και κωλυσιεργία στην κυβέρνηση όσον αφορά τη λήψη μέτρων για την ενίσχυση του θεσμού των λαϊκών αγορών.