Powered by

Η εμβάθυνση της ευρωζώνης στην ατζέντα του Eurogroup

Σε δύο συνθέσεις θα διεξαχθεί η αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup στη Βιέννη, με το πρώτο μέρος να είναι τακτική συνάντηση των υπουργών της ζώνης του ευρώ, από τις 9.00 τοπική ώρα, ενώ το δεύτερο μέρος θα αποτελεί συνάντηση των υπουργών 27 κρατών μελών της ΕΕ, αρχής γενομένης από τις 10.30 για να συζητηθεί το μέλλον της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης. 

Σε ό,τι αφορά τη συνεδρίαση του Eurogroup σε κανονική μορφή, αυτή θα ξεκινήσει με αταλλαγή απόψεων με τον πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Θεμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Γκολτιέρι (ECON) σχετικά με τις οικονομικές προοπτικές και τις προκλήσεις της ζώνης του ευρώ. Στόχος είναι να ενισχυθεί η ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ του ΕΚ και της Ευρωομάδας. Η πρωτοβουλία αυτή συμπληρώνει τις τακτικές εμφανίσεις του Προέδρου της Ευρωομάδας στην Επιτροπή ECON του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για έναν «οικονομικό διάλογο» σχετικά με τις εργασίες και τις προτεραιότητες πολιτικής της Ευρωομάδας.

Αμέσως μετά θα ξεκινήσει θεματική συζήτηση σχετικά με αποτελεσματικότητα στις αγορές εργασίας και προϊόντων. Η Ευρωομάδα θα συζητήσει την αποδοτικότητα στις αγορές εργασίας και προϊόντων και η συζήτηση θα διεξαχθεί με βάση ένα σημείωμα που εκπόνησε η Κομισιόν και μια παρουσίαση από τον Χριστόφορο Αντωνίου Πισσαρίδη, Καθηγητή Οικονομικών Επιστημών στο London School of Economics και κάτοχο βραβείου Νόμπελ. Η ικανότητα μιας χώρας να διαθέτει αποτελεσματικά πόρους στις αγορές εργασίας και προϊόντων ενισχύει την οικονομική ανθεκτικότητα και, ως εκ τούτου, είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη ζώνη του ευρώ, σημειώνει η προεδρία του eurogroup.

Αμέσως μετά η Κομισιόν και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ενημερώσουν την Ευρωομάδα για τα αποτελέσματα της 8ης αποστολής παρακολούθησης μετά το πρόγραμμα στην Πορτογαλία, η οποία έλαβε χώρα από τις 5 έως τις 12 Ιουνίου 2018. Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας θα ενημερώσει για τις πτυχές του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης.

Ο κύριος στόχος της παρακολούθησης μετά το πρόγραμμα είναι η αξιολόγηση της ικανότητας μιας χώρας να αποπληρώσει τα δάνεια που χορηγήθηκαν στο πλαίσιο του προηγούμενου προγράμματος. Τερματίζεται όταν το 75% τουλάχιστον των δανείων που έχουν εισπραχθεί έχουν εξοφληθεί.

Σε ό,τι αφορά τη συνάντηση των 27 κρατών μελών για την εμβάθυνση της ΟΝΕ, σε συνέχεια των αποφάσεων της συνόδου κορυφής του ευρώ τον Ιούνιο, οι Υπουργοί θα συζητήσουν σχετικά με το θέμα της κοινής στήριξης του ταμείου ενιαίας εξυγίανσης τραπεζών, και όλα τα θέματα που θίγονται στην επιστολή του προέδρου του Eurogroup της 25ης Ιουνίου.

Η Ευρωομάδα θα συζητήσει επίσης θέματα που σχετίζονται με το κοινή εξασφάλιση στο Ταμείο Ενιαίας Εκκαθάρισης (SRF). Η σύνοδος κορυφής του ευρώ τον Ιούνιο του 2018 συμφώνησε ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕΜΣ) θα παρείχε το κοινή εξασφάλιση για τον SRF και ότι η Ευρωομάδα θα προετοίμαζε  αναφορά μέχρι το Δεκέμβριο του 2018.

Το ταμείο ενιαίας εξυγίανσης αποτελεί μέρος του μηχανισμού ενιαίας εξυγίανσης τραπεζών- ένας από τους βασικούς πυλώνες της τραπεζικής ένωσης. Χρηματοδοτείται από συνεισφορές από τον τραπεζικό τομέα και σταδιακά δημιουργείται για να φτάσει στο στόχο του μέχρι το 2023.

Η εξασφάλιση τελευταίας καταφυγής (common backstop) αφορά την επαρκή χρηματοδότηση σε περιπτώσεις όπου το ταμείο  ενδέχεται να μην χρηματοδοτείται επαρκώς από τον τραπεζικό τομέα. Επί του παρόντος, αυτό εξασφαλίζεται από ένα σύστημα χρηματοδότησης από εθνικές πηγές.
 
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

ΗΠA: Στις 254.000 οι νέες θέσεις εργασίας τον Σεπτέμβριο-Πολύ πιο πάνω από τις προβλέψεις
Σεντένο (ΕΚΤ): Στόχος να παραμείνει ο πληθωρισμός στο 2% σε βάθος διετίας
Ζάκερμπεργκ: Εκτόπισε τον Τζεφ Μπέζος και έγινε ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο με περιουσία $206,2 δις
Γκούλσμπι (Fed): Τα επιτόκια πρέπει να μειωθούν πολύ τους επόμενους 12 μήνες
ΗΠΑ: Έληξε η απεργία των λιμενεργατών-Κλείστηκε «καταρχήν συμφωνία»
Σταθερός παρέμεινε ο χρυσός-Η ζήτηση για ασφαλή καταφύγια αντισταθμίζει το ισχυρότερο δολάριο
«Καμπανάκι» ΔΝΤ για τις επιπτώσεις από κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μ. Ανατολή-«Σημαντικές οικονομικές συνέπειες»
Πράσινο φως από Μακρόν για έξτρα φόρο στις μεγάλες εταιρείες
Προειδοποίηση αναλυτών: Παραμένει αυξημένος ο κίνδυνος ύφεσης στις ΗΠΑ
Έρευνα: Οι 10 κορυφαίες «δεξαμενές» ταλέντων παγκοσμίως-Γιατί οι ΗΠΑ δεν είναι μία από αυτές