Powered by

Επώδυνο το κόστος του Brexit για τη βρετανική οικονομία

Το Brexit έχει ήδη κοστίσει τη Βρετανία πάνω από το 2% της οικονομικής της παραγωγής, σύμφωνα με νέα μελέτη. Κι αυτό το κόστος καταγράφεται πριν ακόμα η χώρα αποχωρήσει από το ευρωπαϊκό μπλοκ.

Οι οικονομολόγοι της UBS Group AG υπολόγισαν το τι θα είχε συμβεί με την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου εάν η ψηφοφορία για το Brexit είχε το αντίθετο αποτέλεσμα. Χρησιμοποίησαν στοιχεία από άλλες χώρες και μίλησαν για την οικονομική απόδοση της Βρετανίας πριν από την επίμαχη ψηφοφορία.

Σε ποια αποτελέσματα κατέληξαν; Εκτιμούν ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν είναι κατά 2,1% μικρότερο από ό, τι θα ήταν εάν η Βρετανία είχε αποφασίσει να παραμείνει στην ΕΕ. Αντίστοιχα, ο πληθωρισμός τώρα είναι 1,5% υψηλότερος από όσο θα ήταν με άλλη ετυμηγορία στο δημοψήφισμα.

Η κατανάλωση λόγω προσδοκίας για brexit κατεγράφη 1,7% χαμηλότερη και η επένδυση 4% ασθενέστερη από όσο θα ήταν σε διαφορετική περίπτωση, σύμφωνα με την ίδια μελέτη. Οι επιχειρηματικές επενδύσεις έχουν πληγεί καθώς η αβεβαιότητα για την Brexit έχει οδηγήσει τις εταιρείες να καθυστερούν τις αποφάσεις τους, να επενδύουν αλλού και ακόμη και να μετατοπίζουν την εφοδιαστική τους αλυσίδα για να προστατευθούν από τον κίνδυνο αποκοπής από τους προμηθευτές τους.

Το Bloomberg αναφέρει σήμερα μόνο μία τέτοια εταιρεία. Η Combilift, μια ιρλανδική μηχανή φορτηγών που αγοράζει τις θέσεις της από ένα εργοστάσιο της Ουαλίας, έχει τώρα αλλάξει τη σύμβαση αυτή σε γερμανό κατασκευαστή σε περίπτωση που ένα σκληρό Brexit διαταράξει το εμπόριο με το Ηνωμένο Βασίλειο.

"To Brexit οδηγεί τις αποφάσεις μας - δεν θα είχαμε αλλάξει διαφορετικά", δήλωσε ο Martin McVicar, ο οποίος διαχειρίζεται την Combilift. "Δεν αυξάνουμε την εφοδιαστική μας αλυσίδα στην περιοχή του Ηνωμένου Βασιλείου, την περιορίζουμε μέχρι να δούμε ξεκάθαρα τις εξελίξεις".

ΠΗΓΗ: newmoney.gr

Δειτε Επισης

ΗΠA: Στις 254.000 οι νέες θέσεις εργασίας τον Σεπτέμβριο-Πολύ πιο πάνω από τις προβλέψεις
Σεντένο (ΕΚΤ): Στόχος να παραμείνει ο πληθωρισμός στο 2% σε βάθος διετίας
Ζάκερμπεργκ: Εκτόπισε τον Τζεφ Μπέζος και έγινε ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο με περιουσία $206,2 δις
Γκούλσμπι (Fed): Τα επιτόκια πρέπει να μειωθούν πολύ τους επόμενους 12 μήνες
ΗΠΑ: Έληξε η απεργία των λιμενεργατών-Κλείστηκε «καταρχήν συμφωνία»
Σταθερός παρέμεινε ο χρυσός-Η ζήτηση για ασφαλή καταφύγια αντισταθμίζει το ισχυρότερο δολάριο
«Καμπανάκι» ΔΝΤ για τις επιπτώσεις από κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μ. Ανατολή-«Σημαντικές οικονομικές συνέπειες»
Πράσινο φως από Μακρόν για έξτρα φόρο στις μεγάλες εταιρείες
Προειδοποίηση αναλυτών: Παραμένει αυξημένος ο κίνδυνος ύφεσης στις ΗΠΑ
Έρευνα: Οι 10 κορυφαίες «δεξαμενές» ταλέντων παγκοσμίως-Γιατί οι ΗΠΑ δεν είναι μία από αυτές