Powered by

ΕΚΤ: Ο παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος θα πλήξει περισσότερο τις ΗΠΑ

Η αμερικανική οικονομία θα μπορούσε να συρρικνωθεί κατά περίπου 2% την πρώτη χρονιά της εμπορικής διαμάχης με τον υπόλοιπο κόσμο, ενώ η Κίνα και άλλες οικονομίες θα μπορούσαν να έχουν κέρδη, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Οι οικονομολόγοι της Τράπεζας μοντελοποίησαν ένα σενάριο στο οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες αυξάνουν τους δασμούς σε όλες τις εισαγωγές τους κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες και οι εμπορικοί εταίροι τους ανταποδίδουν με ίδιες αυξήσεις στους δασμούς στις αμερικανικές εισαγωγές. Οι υπόλοιπες χώρες δεν κάνουν αντίποινα μεταξύ τους.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η αμερικανική οικονομία θα μπορούσε να συρρικνωθεί κατά περίπου 2% την πρώτη χρονιά, σε σύγκριση με μία κατάσταση στην οποία τίποτα δεν αλλάζει.

Και αυτό γιατί οι υψηλότεροι δασμοί θα μείωναν τα εισοδήματα των νοικοκυριών και θα ήταν πλήγμα στην επιχειρηματική εμπιστοσύνη, επιβαρύνοντας την ιδιωτική κατανάλωση και τις επενδύσεις.

Υπό το ίδιο σενάριο, η κινεζική οικονομία θα αναπτυσσόταν ελαφρώς ταχύτερα την πρώτη χρονιά, σύμφωνα με την ΕΚΤ. Παρ’ όλο που οι ΗΠΑ θα έκαναν λιγότερες εισαγωγές από την Κίνα, οι εξαγωγές της θα ήταν περισσότερες στις υπόλοιπες χώρες.

Και οι Ευρωπαίοι εξαγωγείς θα μπορούσαν να έχουν όφελος από την εμπορική διαμάχη, όπως μεταδίδει το MarketWatch, αν και αυτό θα εξαρτιόταν από το πόσο εύκολα θα μπορούσε μια χώρα να υποκαταστήσει τα εισαγόμενα προϊόντα από διαφορετικές χώρες.

ΠΗΓΗ: euro2day.gr 

Δειτε Επισης

Υποβάθμισε σε Aa1 το αξιόχρεο των ΗΠΑ ο Moody’s-Οργισμένη αντίδραση από την αμερικανική προεδρία
Εμπορικό πλεόνασμα ρεκόρ για την ευρωζώνη-Άγγιξε τα €36,8 δις τον Μάρτιο
Στο 7,4% αυξήθηκε η ανεργία στη Γαλλία το πρώτο τρίμηνο του 2025
Δασμοί 30% στην Κίνα μέχρι τα τέλη του 2025-Οι εκτιμήσεις των αναλυτών
Oxford Economics: Διαχειρίσιμες προς το παρόν οι επιπτώσεις των δασμών στον εφοδιασμό της Ευρωζώνης
Σχέδιο εμπορικής συμφωνίας Ε.Ε. και ΗΠΑ-Τι αλλάζει στην πρόταση των Βρυξελλών
Βιομηχανική παραγωγή: Ισχυρή άνοδος στην Ευρώπη τον Μάρτιο, πτώση 4,6% στην Ελλάδα
Ευρωζώνη: Αύξηση 0,3% για το ΑΕΠ και την απασχόληση το α’ τρίμηνο
Εμπορική συμφωνία με μηδενικούς δασμούς προτείνει στις ΗΠΑ η Ινδία
Ξεπέρασε τις εκτιμήσεις η ανάπτυξη στη Βρετανία-Στο +0,7% το πρώτο τρίμηνο