John D. Idol: Ο ισχυρός άνδρας πίσω από τον όμιλο Michael Kors
13:39 - 26 Σεπτεμβρίου 2018
O αμερικανικός όμιλος μόδας Michael Kors συμφώνησε να πάρει τον έλεγχο του ιταλικού οίκου Versace.
Ο όμιλος Michael Kors, που έγινε διάσημος από τις δερμάτινες τσάντες του, δεν έκρυψε τη φιλοδοξία του να αναπτύξει το χαρτοφυλάκιο του μετά την εξαγορά της βρετανικής υποδηματοποιίας Jimmy Choo αντί 1,2 δισ. δολαρίων πέρυσι.
Ο άνθρωπος που κινεί τα νήματα στον διάσημo αμερικανικό όμιλο μόδας λέγεται John D. Idol και είναι διευθύνων σύμβουλος του luxury brand από το 2003, αλλά και πρόεδρος από το 2011 διαδραματίζοντας σημαντικό ρόλο στην ανάκαμψη της εταιρείας.
Κατά τη διάρκεια της θητείας του οι πωλήσεις και η κερδοφορία εκτινάχθηκαν. Σύμφωνα με τα ετήσια οικονομικά αποτελέσματα του 2017, οι πωλήσεις λιανικής συνέχισαν να αυξάνονται, αλλά η κερδοφορία μειώθηκε. «Κοιτώντας στο μέλλον, καθώς επεκτείνουμε την καινοτομία της μόδας στα αξεσουάρ μας, αυξάνουμε τα καταστήματά μας και αναβαθμίζουμε την εμπειρία που προσφέρουν, το οικονομικό έτος 2018 θα είναι ένα μεταβατικό στάδιο στο οποίο θα δημιουργήσουμε ένα σημείο αναφοράς πριν επιστρέψουμε στη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη» έχει δηλώσει ο Idol.
Ο Idol, ο οποίος έχει διατελέσει διευθύνων σύμβουλος και στη Donna Karan, βοήθησε να επανατοποθετηθεί το brand ως μια κλασική, αμερικανική «jet-set» lifestyle εταιρία ενώ τα σχέδια που άντλησαν έμπνευση από τον αθλητισμό άρχισαν να προσελκύουν τη διεθνή προσοχή.
Στα τέλη του 2012, η εταιρεία μπήκε στο χρηματιστήριο μετά από πέντε συνεχή χρόνια με αύξηση πωλήσεων και ισχυρή κερδοφορία ανά τρίμηνο. Κατά την IPO ο Idol ανέλαβε και τον ρόλο του προέδρου. Εξακολουθεί να διατηρεί το 1% των μετοχών της εταιρείας ενώ έχει πουλήσει μετοχές μέχρι του ποσού των 400 εκατ. δολαρίων από την περίοδο της δημόσιας προσφοράς. Νωρίτερα στην καριέρα του, ο Idol κατείχε επίσης σημαντικές θέσεις στον Ralph Lauren.
Να σημειωθεί ότι σε ό,τι αφορά τον ιταλικό οίκο εξεταζόταν το ενδεχόμενο να εισαχθεί στο χρηματιστήριο μετά την εξαγορά του 20% των μετοχών του το 2014 από τον αμερικανικό όμιλο ιδιωτών επενδυτών Blackstone. Ωστόσο μετά την επένδυση στον οίκο Versace, ο όμιλος Blackstone διαπίστωσε ότι οι επιδόσεις του οίκου μόδας δεν είναι ικανοποιητικές για να δικαιολογούν την εισαγωγή του Versace στο χρηματιστήριο.
«Ο όμιλος Blackstone δεν επρόκειτο να επενδύσει περισσότερα χρήματα. Οπότε αναζητείτο ένας αγοραστής που κάνει μεγάλες επενδύσεις. Ο Blackstone σταδιακά επηρέασε την οικογένεια να εξετάσει το ενδεχόμενο πώλησης του οίκου και συνέστησε σε αυτήν διάφορους αγοραστές, ανάμεσά τους και ο Michael Kors», σύμφωνα με πηγές.
Γιατί να τον ενδιαφέρει όμως τόσο πολύ ένας ιταλικός οίκος; Ένας καλός λόγος είναι για να αλλάξει κατηγορία και να βρεθεί πιο κοντά στην υψηλή μόδα, μετάβαση που ο ίδιος δεν έχει καταφέρει όλα αυτά τα χρόνια.
Επίσης, μετά την εξαγορά θα καταφέρει με 2 δισ. δολ. να έχει εκτός από την απόλυτη κυριαρχία στην αμερικανική μόδα, ισχυρότετατη παρουσία και στην ευρωπαϊκή.
Για να καταλάβουμε τη διαφορά ανάμεσα στα δύο brands, αρκεί να πούμε ότι μια τσάντα Michael Kors μπορεί να κοστίζει 500 ευρώ, ενώ η αντίστοιχη με την υπογραφή Versace μπορεί να ξεπερνά τα 1500 ευρώ...